30 Μαΐου 2023

Το Συνταγματικό Δικαστήριο του Κουβέιτ ακύρωσε τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών, που είχαν διεξαχθεί στη χώρα τον Σεπτέμβριο του 2022, και αποφάνθηκε πως πρέπει να αποκατασταθεί η προηγούμενη βουλή.

Πέρυσι ο πρίγκιπας διάδοχος του Κουβέιτ είχε διαλύσει το κοινοβούλιο για να βάλει τέλος στις πολιτικές διενέξεις και είχε προκηρύξει πρόωρες εκλογές, στις οποίες μέλη της αντιπολίτευσης πραγματοποίησαν κέρδη.

Η απόφαση έρχεται σε μια στιγμή αναζωπύρωσης των εντάσεων ανάμεσα στο εκλεγμένο κοινοβούλιο και την κυβέρνηση. 

Από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, η αντιπολίτευση απέσπασε 28 από τις 50 έδρες και ως εκ τούτου κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Πρόκειται για νίκη των προσωπικοτήτων της αντιπολίτευσης, πολλές από τις οποίες δεν συμμετείχαν στις εκλογές την περασμένη δεκαετία κατηγορώντας την εκτελεστική εξουσία για ανάμειξη στο κοινοβούλιο.

“Το Συνταγματικό Δικαστήριο του Κουβέιτ εξέδωσε σήμερα απόφαση με την οποία ακυρώνονται τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών του 2022″ εξαιτίας ανακολουθιών του διατάγματος με το οποίο διαλύθηκε η προηγούμενη βουλή”, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KUNA.

Επίσης, το δικαστήριο έκρινε υπέρ της επαναφοράς του βουλευτικού σώματος που εξελέγη το 2020 αλλά διαλύθηκε έπειτα από διαταγή του πρίγκιπα διαδόχου, μετέδωσε το KUNA.

Ο δικηγόρος Ναουάφ Αλ-Γιασίν δήλωσε ότι η απόφαση του δικαστηρίου ακολουθεί πολλές ενστάσεις επί του εκλογικού αποτελέσματος.

Το Κουβέιτ είναι το μόνο αραβικό κράτος του Κόλπου με πλήρως εκλεγμένο κοινοβούλιο. Ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς πετρελαίου στον κόσμο, υιοθέτησε ένα κοινοβουλευτικό σύστημα το 1962.

Αλλά οι επανειλημμένες πολιτικές κρίσεις έχουν οδηγήσει σε παράλυση τον δημόσιο τομέα και σε συχνές διενέξεις με την κυβέρνηση.

Τον Ιανουάριο, η κυβέρνηση του Κουβέιτ παραιτήθηκε μόλις τρεις μήνες μετά την ορκωμοσία της λόγω διαφωνιών με τους βουλευτές, η έκτη κυβέρνηση μέσα σε μόλις τρία χρόνια.

To άρθρο Άκυρες οι εκλογές του 2022 στο Κουβέιτ, επανέρχεται η προηγούμενη κυβέρνηση δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

​Κόσμος – NewsIT Read More 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Generated by Feedzy