7 Ιουνίου 2023
Αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί: Αναβάλουν είτε απορρίπτουν εντελώς ακόμα και τη σκέψη να γίνουν μητέρες. Τι ζητούν από το υπουργείο Παιδείας

Σε μια εποχή, που το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας μας, πάει από το κακό στο χειρότερο, υπάρχουν εργαζόμενες γυναίκες οι οποίες αποφεύγουν την εγκυμοσύνη, αφού η Πολιτεία τις βάζει στο δίλημμα να επιλέξουν το παιδί τους ή τη δουλειά τους. Η άνιση μεταχείριση από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας μεταξύ μόνιμων και αναπληρωτριών εκπαιδευτικών, φέρνει σε απόγνωση χιλιάδες γυναίκες κάθε χρόνο όσον αφορά στο καθεστώς αδειών εγκυμοσύνης και άδειας ανατροφής τέκνου.

Οι έγκυες αναπληρώτριες καλούνται να επιλέξουν μεταξύ της εργασίας τους και της αποχώρησής τους από αυτήν, ειδικά σε περιπτώσεις επαπειλούμενης κύησης αφού, είτε πρέπει να παραμείνουν στην εργασία τους έως και 8 εβδομάδες πριν την ημερομηνία τοκετού, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τη δική τους αλλά και των αγέννητων παιδιών τους, είτε να βγουν σε άδεια άνευ αποδοχών με ότι σημαίνει αυτό για την διαβίωσή τους.

Το πρόβλημα για τις αναπληρώτριες, έφερε στη Βουλή η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και τομεάρχης Παιδείας του κόμματος Χαρά Κεφαλίδου με θέμα το «Απαράδεκτο το καθεστώς αδειών εγκυμοσύνης και άδειας ανατροφής τέκνου για τις Αναπληρώτριες Εκπαιδευτικούς». Η βουλευτής ρωτά την κυρία Κεραμέως, σε ποια άμεσα μέτρα «προτίθεστε να προβείτε (ως πολιτικός, γυναίκα και μητέρα), ώστε να μην υπάρξει καμία απόλυση εγκυμονούσας αναπληρώτριας εκπαιδευτικού και να προστατεύεται το αναφαίρετο δικαίωμά τους στην μητρότητα;»

Τι ζητούν οι αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί

Οι αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί καταγγέλλουν την κατάσταση που επικρατεί για τις εγκύους εκπαιδευτικούς, ζητώντας μεταξύ άλλων την εξίσωση δικαιωμάτων μόνιμων και Αναπληρωτριών εκπαιδευτικών. Τονίζεται ότι το καθεστώς αδειών εγκυμοσύνης και ανατροφής τέκνου είναι απαράδεκτο. Η άδεια που δικαιούνται είναι όλη κι όλη 7 ημέρες. Η αναρρωτική άδεια, 15 ημέρες, κι αυτές με την προϋπόθεση ότι θα αρρωστήσουν τουλάχιστον 10 μέρες μετά την πρόσληψή τους. Ακόμα, κινδυνεύουν με απόλυση, αν κριθεί αναγκαία η αντικατάσταση μετά το δεκαπενθήμερο.

Οι έγκυες αναπληρώτριες καλούνται να επιλέξουν μεταξύ της εργασίας τους και της αποχώρησής τους από αυτήν, ειδικά σε περιπτώσεις επαπειλούμενης κύησης, σε διαφορετικό καθεστώς από αυτό που ισχύει για τις μόνιμες εκπαιδευτικούς, είτε πρέπει να παραμείνουν στην εργασία τους έως και 8 εβδομάδες πριν την ημερομηνία τοκετού, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τη δική τους αλλά και των αγέννητων παιδιών τους, είτε να βγουν σε άδεια άνευ αποδοχών προκαλώντας στην οικογένεια τους τεράστια οικονομικά προβλήματα. Είναι πράγματι απίστευτο εν έτει 2023 οι αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί, που μένουν έγκυες να αντιμετωπίζουν το δίλημμα να επιλέξουν το παιδί τους ή τη δουλειά τους. Παράλληλα, είναι βέβαιο, ότι πολλές αναπληρώτριες είτε αναβάλουν είτε απορρίπτουν εντελώς ακόμα και τη σκέψη να γίνουν μητέρες, γνωρίζοντας ότι, αν έχουν επαπειλούμενη εγκυμοσύνη και χρειαστούν πάνω από 15 μέρες άδεια, θα οδηγηθούν στην παραίτηση ή στην άδεια άνευ αποδοχών.

Επίσης, ζητούν την αύξηση της άδειας ανατροφής, που και αυτή διαφέρει σε σχέση με τις μόνιμες μητέρες εκπαιδευτικούς, και είναι μόνο 3 μήνες και 15 μέρες, γεγονός που τις υποχρεώνει να αφήνουν 5,5 μηνών θηλάζοντα βρέφη σε ξένους φροντιστές. Ως μητέρες είναι δίκαιο και αυτές να είναι δίπλα στα παιδιά τους στην κρίσιμη πρώτη τους ηλικία. Επειδή, στην τόσο ευαίσθητη περίοδο της εγκυμοσύνης των Αναπληρωτριών Εκπαιδευτικών, το Υπουργείο Παιδείας δημιουργεί τεράστια ανασφάλεια και άγχος και τους οδηγεί σε οικονομική ανέχεια, όταν αποφασίσουν να κάνουν οικογένεια, τη στιγμή που σύμφωνα με την απογραφή της ΕΛΣΤΑΤ ο πληθυσμός της Ελλάδας μειώθηκε κατά 200.000 άτομα σε σχέση με το 2011 και υπάρχει μεγάλο δημογραφικό πρόβλημα, το οποίο εντείνεται και είναι αναμενόμενο όταν εφαρμόζονται τέτοιες πολιτικές από την ηγεσία του ΥΠΑΙΘ.

Επειδή η κατάσταση χειροτερεύει, γιατί η χρόνια αδιοριστία έχει οδηγήσει τους Εκπαιδευτικούς αυτούς χρόνιους Αναπληρωτές, συμβασιούχους που κάθε χρόνο αναπληρώνουν τους εαυτούς τους, κάθε χρόνο σε διαφορετικά μέρη ανά την επικράτεια, μακριά από το σπίτι τους, με απίστευτες δυσκολίες και έξοδα, με αγωνία και αβεβαιότητα για το πότε, πού και για πόσο χρονικό διάστημα θα εργαστούν και για το αν θα εξασφαλίσουν το χαμηλό επίδομα ανεργίας για τους μήνες της αδιοριστίας τους.

 ΕΛΛΑΔΑ Read More 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Generated by Feedzy