29 Μαΐου 2023

 

Νέα δεδομένα στο διεθνές αθλητικό στερέωμα, αναμένεται να προκαλέσει η απόφαση της ουκρανικής κυβέρνησης. Οι αθλητές της Ουκρανίας που θα κληθούν ν’ αντιμετωπίσουν Ρώσους για την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, στο Παρίσι, δεν θα αγωνιστούν στους προκριματικούς τους.

Την σχετική ανακοίνωση, έκανε ο υπουργός της ουκρανικής κυβέρνησης, Ολεχ Νεμτσίνοφ, γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου της Ουκρανίας, διευκρινίζοντας ότι η απόφαση της κυβέρνησης, εγκρίθηκε μετά από πρόταση του υπουργού Αθλητισμού, Βαντίμ Χουτσαϊτ, ενώ πρόσθεσε ότι οι εθνικές ομοσπονδίες που αγνοούν αυτήν την απόφαση θα δεχθούν κυρώσεις.

Σημειώνεται, ότι ο Χουτσαϊτ είναι πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής της Ουκρανίας, ενώ υπενθυμίζεται, ότι η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) εξέδωσε συστάσεις την Τρίτη για την σταδιακή επιστροφή στους διεθνείς αγώνες, για Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές ως ουδέτερους.

«Σε μια συνεδρίαση της κυβέρνησης, λήφθηκε μια απόφαση πρωτοκόλλου με την πρόταση του συναδέλφου Χουτσαϊτ, να λάβουμε μέρος σε προκριματικούς αγώνες, μόνο όπου δεν υπάρχουν Ρώσοι», είπε ο Νεμτσίνοφ, σύμφωνα με το Suspilne, τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό της Ουκρανίας.

Η ΔΟΕ πρόκειται να λάβει ξεχωριστή απόφαση για την συμμετοχή Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών στο Παρίσι σε μεταγενέστερη ημερομηνία, την ώρα που η Ουκρανία έχει απειλήσει να μποϊκοτάρει τους Αγώνες του 2024, εάν τους επιτραπεί να αγωνισθούν στην γαλλική πρωτεύουσα.

Το υπουργείο Αθλητισμού της Ουκρανίας καταδίκασε τις τελευταίες οδηγίες της ΔΟΕ την Τετάρτη, ενώ ο επικεφαλής της Ολυμπιακής Επιτροπής της Ρωσίας είπε ότι τα κριτήρια της ΔΟΕ ήταν «απαράδεκτα».

Η ΔΟΕ φαίνεται απρόθυμη να αποκλείσει Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές, από το Παρίσι, υπό τον φόβο της επιστροφής στα μποϊκοτάζ της εποχής του Ψυχρού Πολέμου και χάραξε μία στρατηγική τον Ιανουάριο, για να συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς αγώνες μέσω των προκριματικών στην Ασία και να αγωνισθούν ως ουδέτεροι αθλητές.

Αρκετές ομοσπονδίες, δέχθηκαν ξανά Ρώσους και Λευκορώσους σε αγώνες, αλλά παράλληλα, υπάρχει σημαντική αντίθεση στα σχέδια της ΔΟΕ από αθλητές και ορισμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Πληροφορίες: ΑΠΕ

To άρθρο Απαγορευτικό στους Ουκρανούς αθλητές, να αντιμετωπίσουν Ρώσους σε αγώνες πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Read More Αθλητικά – NewsIT 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Generated by Feedzy