4 Ιουνίου 2023
Κλειστά σήμερα τα σχολεία. Απεργούν δάσκαλοι και καθηγητές διαμαρτυρόμενοι για την αξιολόγηση, που τους επέβαλλε η κυβέρνηση.

Κλειστά ή σε υπολειτουργία είναι σήμερα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης καθώς απεργούν δάσκαλοι και καθηγητές. Οι εκπαιδευτικοί αντιδρούν με απεργίες, συλλαλητήρια και αποχή από τις διαδικασίες της αξιολόγησης, οι οποίες ξεκίνησαν πρώτα από τους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς Νοτίου και Βορείου Αιγαίου, Κρήτης και Πελοποννήσου.

«Στον ελάχιστο χρόνο κυβερνητικής θητείας που απομένει είναι βέβαιο ότι η υπουργός Παιδείας θα εξαντλήσει και την ύστατη δυνατότητα αποδιάρθρωσης του δημόσιου σχολείου», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Νίκος Φίλης, βουλευτής Α΄ Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Τα συνδικαλιστικά σωματεία των εκπαιδευτικών (ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ)  καλούν όλους τους  εκπαιδευτικούς   που εμπλέκονται με κάθε τρόπο στη διαδικασία της αξιολόγησης («αξιολογητές» και «αξιολογούμενους») να δηλώσουν τη συμμετοχής τους στην απεργία – αποχή.

Δάσκαλοι και καθηγητές μέσω ειδικών εντύπων, πρέπει να δηλώσουν ότι συμμετέχουν  στην απεργία-αποχή  και από κάθε ενέργεια που συνδέεται με το σύστημα αξιολόγησης, το οποίο προωθείται εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και σχετίζονται με όλα τα εξωδιδακτικά καθήκοντα σχετικά με την ατομική αξιολόγηση (συναντήσεις με Συμβούλους Εκπαίδευσης, ενημέρωση ατομικού φακέλου, κατάθεση έκθεσης αυτοαξιολόγησης κ.τ.λ.).

Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ ανακοινώνει τα παρακάτω βήματα οργάνωσης του αγώνα και συγκεκριμένα: Θα κατατεθεί άμεσα στο Υπουργείο Παιδείας, στο Υπουργείο Οικονομικών, στην Προεδρία της Κυβέρνησης και στο Ελληνικό Δημόσιο εξώδικη γνωστοποίηση της απεργίας-αποχής, δηλώνοντας, έτσι, επίσημα την κήρυξή της. Στο πλαίσιο αυτό, καλεί τους συναδέλφους να συμμετέχουν δυναμικά και μαζικά στην απεργία-αποχή της ΟΛΜΕ αποτρέποντας την υλοποίηση της αντιδραστικής αξιολόγησης. Καλεί τους εκπαιδευτικούς – μέλη των συλλόγων διδασκόντων και κάθε συνάδελφο που εμπλέκεται με κάθε τρόπο στη διαδικασία της αξιολόγησης («αξιολογητές» και «αξιολογούμενους») να δηλώσουν τη συμμετοχής τους στην απεργία – αποχή της ΟΛΜΕ.

Η δήλωση αυτή θα γίνεται σε ειδικό έντυπο που θα καταθέτουν συλλογικά οι συνάδελφοι για να γίνεται σαφής η συμμετοχή τους στην απεργία αποχή. Η παραπάνω δήλωση θωρακίζει τους συναδέλφους με την κάλυψη που προσφέρει η συμμετοχή σε μια νομικά κατοχυρωμένη και νόμιμη ενέργεια και αρκεί να καταχωρείται στο πρωτόκολλο του σχολείου.

Οι ΕΛΜΕ επικοινωνούν με τους Συλλόγους Διδασκόντων, οι οποίοι ενημερώνουν για τη συμμετοχή τους στην απεργία – αποχή. Υπενθυμίζουμε ότι η αποχή των εκπαιδευτικών από συγκεκριμένα καθήκοντα προβλέπεται από τις διατάξεις του ν.1264/1982, όπως αυτές έχουν ερμηνευτεί από τα αρμόδια Δικαστήρια (όλως ενδεικτικώς Δ.Εφ. 486/1995 κ.α.) και συνιστά απολύτως νόμιμη, συνταγματικά κατοχυρωμένη μορφή συνδικαλιστικής δράσης, αναγνωριζόμενη ως μορφή απεργίας η οποία καλύπτει τους συμμετέχοντες από κάθε πειθαρχική ευθύνη.

Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ για την αξιολόγηση

Σε ανακοίνωσή του ο κ. Νίκος Φίλης, βουλευτής Α΄ Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μεταξύ άλλων αναφέρει: 

Η σημαντικότερη ατομική αξιολόγηση που έχει ανάγκη ή εκπαίδευση έχει ήδη γίνει και καταχωρηθεί στην «πλατφόρμα» της συλλογικής μνήμης εκπαιδευτικών, μαθητών, φοιτητών και των οικογενειών τους.  Είναι η ατομική αξιολόγηση της κυρίας Κεραμέως. Δίκαια χαρακτηρισμένη «χειρότερη υπουργός Παιδείας», μεταπολιτευτικά. Καταλαμβάνοντας επίσης την τελευταία θέση των υπουργών της κυβέρνησης Μητσοτάκη, σε όλες τις δημοσκοπήσεις.  Ανάμεσα σε πλήθος άλλα, με την ψευδεπίγραφη δήθεν «αξιολόγηση», που ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης ομολόγησε ότι συνδέεται με μειώσεις μισθών των εκπαιδευτικών. Και βέβαια γιατί όχι σε επόμενο στάδιο, με απολύσεις. Απέναντί τους όμως βρίσκονται νεολαία και εκπαιδευτικοί. Που δίνουν τη μάχη σε πολλαπλά μέτωπα -και βέβαια ενάντια στην επιστροφή του «επιθεωρητισμού», πέντε σχεδόν δεκαετίες από την κατάργησή του. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στηρίζει τους αγώνες των εκπαιδευτικών και των σωματείων τους. Για το δημόσιο σχολείο της Γνώσης, της Δημοκρατίας,  της Ποιότητας και της Ισότητας. Δέσμευσή μας, η κατάργηση ολόκληρου του πλέγματος αντιεκπαιδευτικών και αυταρχικών ρυθμίσεων Μητσοτάκη – Κεραμέως από την επόμενη προοδευτική κυβέρνηση.  Όλες και όλοι σήμερα, στο μεγάλο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο και τις απεργιακές συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα!  Να πάρουν το μήνυμα όσο πιο δυνατά γίνεται!

 ΕΛΛΑΔΑ Read More 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Generated by Feedzy