2 Ιουνίου 2023

Θα καταψηφίσει τα βασικά σημεία της συμφωνίας της βρετανικής κυβέρνησης με τις Βρυξέλλες που αφορά τους μετά το Brexit εμπορικούς κανόνες το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας ανέφερε ο επικεφαλής του Τζέφρι Ντόναλτσον.

Την Τετάρτη, το βρετανικό κοινοβούλιο θα συζητήσει και θα κληθεί να ψηφίσει επί του λεγόμενου «Stormont brake» (‘Φρένο του Στόρμοντ), ενός σημαντικού στοιχείου της συμφωνίας που δίνει τη δυνατότητα στη Βρετανία να εμποδίζει την εφαρμογή νόμων της ΕΕ σε προϊόντα στη Βόρεια Ιρλανδία εάν το ζητήσει αυτό το ένα τρίτο των βουλευτών του βορειοϊρλανδικού κοινοβουλίου.

Η αντίθεση του DUP αποτελεί πισωγύρισμα για τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ και μπορεί να αυξήσει τις αντιδράσεις στη συμφωνία από τα επιφυλακτικά μέλη του ίδιου του Συντηρητικού κόμματος. Ωστόσο το νομοθέτημα πιθανόν να ψηφιστεί, καθώς το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα στηρίζει τη συνολική συμφωνία.

«Ενώ αποτελεί πραγματική πρόοδο, το λεγόμενο ‘φρένο’ δεν ασχολείται με το θεμελιώδες ζήτημα που είναι η επιβολή του νόμου της ΕΕ από το Πρωτόκολλο», ανέφερε ο Ντόναλντσον σε ανακοίνωση.

«Τα στελέχη του κόμματός μας…συναντήθηκαν σήμερα το πρωί και συμφώνησαν ομόφωνα ότι, στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων ανησυχιών και της ανάγκης να διασφαλιστεί περαιτέρω πρόοδος ενώ παράλληλα γίνονται προσπάθειες για να υπάρξει αποσαφήνιση, αλλαγή και επεξεργασία, τα μέλη μας στο (βρετανικό) Κοινοβούλιο θα καταψηφίσουν το προσχέδιο του νομοθετικού διατάγματος».

Το DUP εδώ και ένα χρόνο μποϊκοτάρει την κυβέρνηση διαμοιρασμού της εξουσίας στη Βόρεια Ιρλανδία καθώς είναι αντίθετο στους μετά το Brexit εμπορικούς κανόνες. Αλλά ο Ντόναλντσον άφησε να εννοηθεί ότι το κόμμα ίσως αρκεστεί σε μια προσαρμοσμένη εκδοχή της σημερινής συμφωνίας.

«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με την Κυβέρνηση σε όλα τα εκκρεμή ζητήματα που σχετίζονται με το πακέτο του ‘Πλαισίου του Ουίνδσορ’ (σ.σ. της νέας συμφωνίας Λονδίνου-Βρυξελλών) για να προσπαθήσουμε να αποκαταστήσουμε τις εύθραυστες πολιτικές ισορροπίες εντός της Βόρειας Ιρλανδίας και να επιδιώξουμε να κάνουμε περαιτέρω πρόοδο σε όλα αυτά τα ζητήματα», δήλωσε ο Ντόναλντσον.

To άρθρο Βρετανία: Δεν θα ψηφίσει τη νέα συμφωνία του Brexit το βορειοϊρλανδικό κόμμα DUP δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

​Κόσμος – NewsIT Read More 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Generated by Feedzy