4 Ιουνίου 2023

Το Λονδίνο κατηγόρησε σήμερα (22.03.2023) τον Βλαντίμιρ Πούτιν για σκόπιμη παραπληροφόρηση, μετά τον ισχυρισμό του προέδρου της Ρωσίας ότι η Βρετανία θα προμηθεύσει την Ουκρανία με «όπλα που περιλαμβάνουν πυρηνικό στοιχείο».

Μετά τις συνομιλίες στη Μόσχα με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία θα «απαντήσει ανάλογα» αν η Βρετανία αποστείλει πυρομαχικά αρμάτων μάχης με απεμπλουτισμένο ουράνιο στην Ουκρανία. Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας απέρριψε ωστόσο την προειδοποίηση, σημειώνοντας ότι τα διατρητικά βλήματα είναι βασικός εξοπλισμός εδώ και δεκαετίες και «δεν έχουν καμία σχέση με πυρηνικά όπλα ή πυρηνικές δυνατότητες».

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, ο πρόεδρος της Ρωσίας μίλησε για βρετανικά σχέδια αποστολής στους Ουκρανούς βλημάτων με απεμπλουτισμένο ουράνιο μαζί με ίλη αρμάτων μάχης Challenger 2. «Φαίνεται ότι η Δύση όντως σκοπεύει να πολεμήσει τη Ρωσία μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό», σημείωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν. «Αν συμβεί αυτό, η Ρωσία θα απαντήσει ανάλογα, δεδομένου του ότι η συλλογική Δύση αρχίζει να χρησιμοποιεί όπλα που περιλαμβάνουν πυρηνικό στοιχείο», πρόσθεσε.

Ο Ρώσος πρόεδρος δεν διευκρίνισε περαιτέρω όσον αφορά ποια θα μπορούσε να είναι η απάντηση της Μόσχας.

Αντιδρώντας στις δηλώσεις αυτές, εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας τόνισε: «Μαζί με την αποστολή εκ μέρους μας ίλης αρμάτων μάχης Challenger 2, θα παρέχουμε πυρομαχικά, συμπεριλαμβανομένων διατρητικών βλημάτων που περιέχουν απεμπλουτισμένο ουράνιο. Αυτά τα βλήματα είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση σύγχρονων αρμάτων μάχης και θωρακισμένων οχημάτων».

«Οι Βρετανικές Ένοπλες Δυνάμεις χρησιμοποιούν απεμπλουτισμένο ουράνιο στα διατρητικά βλήματά τους εδώ και δεκαετίες. Είναι ένα βασικό συστατικό και δεν έχει καμία σχέση με πυρηνικά όπλα ή πυρηνικές δυνατότητες», σημείωσε επίσης, υπογραμμίζοντας ότι «η Ρωσία το γνωρίζει αυτό, αλλά προσπαθεί σκοπίμως να παραπληροφορήσει».

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι ανεξάρτητη έρευνα είχε αξιολογήσει ότι οποιαδήποτε επίπτωση στην προσωπική υγεία και το περιβάλλον από τη χρήση πυρομαχικών απεμπλουτισμένου ουρανίου ήταν «πιθανόν να είναι χαμηλή».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

To άρθρο Βρετανία: Ο Πούτιν παραπληροφορεί σκόπιμα – Χρησιμοποιούμε εδώ και δεκαετίες απεμπλουτισμένο ουράνιο στα διατρητικά βλήματα δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

​Κόσμος – NewsIT Read More 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Generated by Feedzy