30 Μαΐου 2023

Επί μήνες η Ουκρανία ζητούσε από τους συμμάχους της άρματα μάχης για να αντιμετωπίσει την ρωσική εισβολή και τις διαρκείς επιθέσεις του ρωσικού στρατού.

Επίσης επί μήνες η Δύση εμφανιζόταν διστακτική, θεωρώντας ότι αποστολή αρμάτων μάχης στην Ουκρανία θα την μετέτρεπε σε «μέρος του προβλήματος».

Ωστόσο αφενός οι συνεχιζόμενες επιθέσεις της Ρωσίας εναντίον πολιτικών στόχων και αφετέρου η αποφασιστικότητα που έδειξαν κάποιες χώρες όπως η Πολωνία, έκαμψαν τους όποιους δισταγμούς.

Τον περασμένο Ιανουάριο ανακοινώθηκε πως η Γερμανία, η Βρετανία, μια συμμαχία χωρών που ανήκαν στο πάλαι ποτέ «ανατολικό μπλοκ», ο Καναδάς θα ενισχύσουν την Ουκρανία με άρματα μάχης διάφορων τύπως.

Από τότε οι εξελίξεις σ’ αυτόν τον τομέα άρχισαν να τρέχουν, με τα πρώτα Leopard να φτάνουν ήδη στο Κίεβο και δεκάδες ουκρανικά πληρώματα αρμάτων μάχης να εκπαιδεύονται σε ευρωπαϊκές χώρες στην χρήση των νέων «αποκτημάτων» τους.

Οι ΗΠΑ ήταν από τις τελευταίες χώρες που δεσμεύτηκαν να στείλουν τανκς, με την κυβέρνηση Μπάιντεν να δεσμεύεται να προμηθεύσει την Ουκρανία με 31 προηγμένα M1 Abrams, παραπέμποντας το όλο εγχείρημα στην επόμενη χρονιά.

Ωστόσο κάτι φαίνεται να αλλάζει καθώς αξιωματούχος των ΗΠΑ και πηγή που γνωρίζει την κατάσταση δήλωσε πως το Πεντάγωνο σχεδιάζει να επιταχύνει την παράδοση αρμάτων μάχης Abrams στην Ουκρανία, παρέχοντας τον ζωτικής σημασίας αυτό εξοπλισμό στο Κίεβο ήδη από το φθινόπωρο.

Το νέο σχέδιο επιταχύνει την παράδοση κατά περίπου ένα χρόνο, σύμφωνα με σύμβουλο του Κογκρέσου που είναι ενήμερος για το θέμα.

“Εργαζόμαστε σε αυτό”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι στο CNN σήμερα. “Υπάρχουν κάποιες αλλαγές που μπορεί να γίνουν στη διαδικασία ώστε να το επισπεύσουμε”.

Εκπρόσωπος του Πενταγώνου αρνήθηκε να σχολιάσει το εσπευσμένο χρονοδιάγραμμα λόγω του ότι το υπουργείο Άμυνας δεν είχε αναφέρει προηγουμένως συγκεκριμένη ημερομηνία για την προσπάθειά του να παραδώσει τα άρματα μάχης στην Ουκρανία, λέγοντας μόνο πως θα χρειάζονταν “μήνες”.

To άρθρο ΗΠΑ: Η Ουκρανία θα παραλάβει άρματα μάχης Abrams το φθινόπωρο – Επιταχύνει τις διαδικασίες το Πεντάγωνο δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

​Κόσμος – NewsIT Read More 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Generated by Feedzy