30 Μαΐου 2023

Η Κίνα στάθηκε στο πλευρό του Βλαντίμιρ Πούτιν και έβαλε σήμερα (20.3.2023) στο στόχαστρό της το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) καλώντας το να αποφύγει «τα δύο μέτρα και δύο σταθμά» μετά την έκδοση από τον διεθνή θεσμό εντάλματος σύλληψης κατά του προέδρου της Ρωσίας.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγορείται από το ΔΠΔ, που έχει την έδρα του στην Χάγη, για το έγκλημα πολέμου που συνιστά η «παράνομη απέλαση και η παράνομη μεταφορά» παιδιών από την Ουκρανία στη Ρωσία στο πλαίσιο του πολέμου των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία και η Κίνα έδειξε ξεκάθαρα σήμερα την αντίθεσή της στο όλο θέμα.

Η αντίδραση της Κίνας ήρθε μερικές ώρες πριν από την έναρξη επίσημης επίσκεψης του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ στη Ρωσία, της πρώτης εδώ και σχεδόν 4 χρόνια, κατά την οποία θα συναντηθεί με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο οφείλει να υιοθετεί αντικειμενική και αμερόληπτη θέση, να σέβεται την ασυλία της οποίας χαίρουν οι αρχηγοί κράτους βάσει του διεθνούς δικαίου», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας Ουάνγκ Ουενμπίν, απαντώντας σε ερώτηση που δέχθηκε για το θέμα του εντάλματος σύλληψης κατά του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο θεσμός αυτός θα πρέπει «να αποφεύγει την πολιτικοποίηση και την πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών», υπογράμμισε επίσης, αναφερόμενος σε άλλες στρατιωτικές επεμβάσεις που δεν έχουν οδηγήσει στην έκδοση εντάλματος σύλληψης σε βάρος αρχηγού κράτους.

Ερωτηθείς σχετικά με την επίσημη επίσκεψη του Σι στη Ρωσία, ο Ουάνγκ Ουενμπίν σημείωσε ότι «οι δύο πλευρές θα ενεργήσουν για πραγματική πολυμέρεια, θα προωθήσουν τη δημοκρατία στις διεθνείς σχέσεις, θα οικοδομήσουν ένα πολυπολικό κόσμο, θα βελτιώσουν την παγκόσμια διακυβέρνηση και θα συμβάλουν στην ανάπτυξη και στην πρόοδο του κόσμου».

«Η Κίνα θα διατηρήσει την αντικειμενική και δίκαιη θέση της στην ουκρανική κρίση και θα διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο στην προώθηση των ειρηνευτικών συνομιλιών», πρόσθεσε.

Επίθεση και κατά των ΗΠΑ

Ερωτηθείς επίσης σχετικά με αμερικανικές πηγές που δηλώνουν ότι χρησιμοποιήθηκαν κινεζικά πυρομαχικά στην Ουκρανία και ότι αυτά ρίφθηκαν από τη Ρωσία, ο Ουάνγκ Ουενμπίν υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ, κι όχι οι Κινέζοι, προμηθεύουν όπλα στο πεδίο των μαχών στην Ουκρανία.

Η Κίνα δεν έχει καταδικάσει δημοσίως την ρωσική εισβολή και επικρίνει τις ΗΠΑ για τις παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία, όπως και το NATO ότι δεν έλαβε υπόψη του τις ρωσικές ανησυχίες στο ζήτημα της ασφάλειας.

Το Πεκίνο έχει καλέσει εξάλλου σε διάλογο και ζητεί τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών, συμπεριλαμβανομένης ως εκ τούτου της Ουκρανίας.

To άρθρο Η Κίνα έβαλε στο στόχαστρο το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και στάθηκε στο πλευρό του Πούτιν δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

​Κόσμος – NewsIT Read More 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Generated by Feedzy