7 Ιουνίου 2023

Μια πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση για τα ευρήματα της 12χρονης αρχαιολογικής έρευνας στα Ροδαφνίδια και στην ευρύτερη περιοχή γύρω από τον κόλπο Καλλονής, όπου αποκαλύφθηκε η παλαιολιθική Λέσβος, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 13 Μαρτίου στις 7:30 το απόγευμα, στο Αμφιθέατρο του αρχαιολογικού Μουσείου Μυτιλήνης.

Εντάσσεται στο πλαίσιο της πολιτιστικής δράσης «Διαλέξεις στο Μουσείο», που διοργανώνει η Εφορία Αρχαιοτήτων Λέσβου, και σε αυτή την διάλεξη, εισηγήτρια θα είναι η Νένα Γαλανίδου, Καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και υπεύθυνη της αρχαιολογικής έρευνας στα Ροδαφνίδια, που θα πραγματοποιήσει εισήγηση με θέμα  «η Παλαιολιθική κληρονομιά της Λέσβου: ευρήματα και προοπτικές».

Στα Ροδαφνίδια αγροτική περιοχή στο Λισβόρι του Δήμου Δυτικής Λέσβου, έχει εντοπιστεί η αρχαιότερη θέση ανθρώπινης παρουσίας στον Αιγαιακό χώρο. Υπαίθρια θέση της Κατώτερης Παλαιολιθικής που ανασκάπτεται συστηματικά και η έρευνα έχει δώσει πληροφορίες για την παλαιολιθική Λέσβο, για τους προγόνους μας 780.000 χρόνια πριν, τα εργαλεία που χρησιμοποιούσαν, τις κλιματολογικές συνθήκες που συνέβαλαν στην εξέλιξη της περιοχής στη σημερινή της μορφή.

Η έρευνα διεξάγεται από το Πανεπιστήμιο Κρήτης σε συνέργεια με τον Δήμο Δυτικής Λέσβου και την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Τον προϊστορικό άνθρωπο στις συγκεκριμένες περιοχές προσέλκυε το νερό από τις θερμές πηγές της περιοχής, τη λίμνη και τα ποτάμια. Αλλά και τα ευρήματα που εντοπίστηκαν στα Ροδαφνίδια έφτασαν στις θέσεις αυτές με τη ροή του νερού.

Στο πεδίο των ερευνών εξελίσσεται  ένα εκπαιδευτικό εργαστήρι όπου διδάσκονται φοιτητές διαφόρων πανεπιστημίων.

Στόχος είναι να καταστεί ένα μόνιμο ερευνητικό κέντρο στην περιοχή και ένα μουσείο όπου θα εκτεθούν τα ευρήματα και η γνώση που έχει αποκτηθεί. Οι έρευνες γίνονται με τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας.

www.ertnews.gr

​ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Archives – ertnews.gr Read More 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Generated by Feedzy