29 Μαΐου 2023

Με μέγιστη ταχύτητα 3 χιλιομέτρων την ώρα, o καρχαρίας είναι πιο αργός από τον φαλαινοκαρχαρία από τον οποίο εμπνέεται. Ωστόσο, οι δημιουργοί του διαβεβαιώνουν ότι μπορεί να συγκεντρώσει έως και 500 κιλά πλαστικού την ημέρα – το ισοδύναμο με 22.700 πλαστικά μπουκάλια. Είναι το πλωτό ρομπότ WasteShark, ο καρχαρίας που καταβροχθίζει απόβλητα στον ποταμό Τάμεση με πλοήγηση από σήμα δεδομένων κινητής τηλεφωνίας 4G.

This ‘robotic shark’ gobbles up plastic waste in the River Thames. It can remove the equivalent of over 22,700 plastic bottles per day pic.twitter.com/dNAc7GrpDh

— Reuters (@Reuters) March 30, 2023

Ζυγίζει 75 κιλά και διαθέτει δύο ηλεκτρικούς προωθητήρες αλλά και περισσότερους από 15 αισθητήρες που μπορούν να μετρήσουν θερμοκρασία, βάθος, διαλυμένο οξυγόνο, θολότητα, μπλε-πράσινα φύκια και έλαια. Στη συνέχεια αποστέλλει πληροφορίες με γεωγραφική ετικέτα και χρονοσφραγίδα στο συνοδευτικό κέντρο λογισμικού για αναφορά και ανάλυση.

Το ρομπότ θα παραμείνει για τουλάχιστον τρεις μήνες επί τω έργω, ενάντια στη ρύπανση που συνιστά απειλή για το οικοσύστημα στον Τάμεση. Ο δεύτερος μεγαλύτερος ποταμός του Ηνωμένου Βασιλείου φιλοξενεί περίπου 125 είδη ψαριών, μεταξύ αυτών και αληθινούς καρχαρίες.

www.ertnews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Generated by Feedzy