7 Ιουνίου 2023

Μια νέα ασθένεια που προκαλείται από τα πλαστικά απορρίμματα ανακαλύφθηκε σε θαλασσοπούλια. Τα πτηνά που αναγνωρίστηκαν ως πάσχοντα από την ασθένεια, η οποία ονομάζεται «plasticosis», έχουν ουλές στο πεπτικό τους σύστημα από την κατάποση πλαστικών, δήλωσαν οι επιστήμονες του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στο Λονδίνο. Όπως ανέφεραν, πρόκειται για την πρώτη καταγραφή και ποσοτικοποίηση των παθολογικών επιπτώσεων της κατάποσης πλαστικού σε άγρια ζώα. Η ασθένεια είναι πλέον ευρέως διαδεδομένη σε διάφορες ηλικίες πτηνών, σύμφωνα με τη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο «Journal of Hazardous Materials».

Τα νεαρά πτηνά που βρέθηκαν να έχουν την ασθένεια θεωρείται ότι κατανάλωναν πλαστικά από τους γονείς που τα έφερναν κατά λάθος με την τροφή τους. Οι επιστήμονες, μεταξύ των οποίων ο Δρ Άλεξ Μποντ και η Δρ Τζένιφερ Λέιβερς του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, μελέτησαν ένα συγκεκριμένο είδος θαλασσοπουλιού (flesh-footed shearwaters) από το νησί Λόρντ Χάου της Αυστραλίας, για να εξετάσουν τη σχέση μεταξύ των επιπέδων του προσλαμβανόμενου πλαστικού και του πρώτου μέρους του στομάχου ενός πουλιού. Διαπίστωσαν ότι όσο περισσότερο πλαστικό είχε καταπιεί ένα πτηνό, τόσο περισσότερες ουλές είχε. Αυτή η ασθένεια μπορεί να οδηγήσει στη σταδιακή διάσπαση των σωληναριακών αδένων του αρχικού μέρους του στομάχου. Η απώλεια αυτών των αδένων μπορεί να κάνει τα πτηνά να γίνουν πιο ευάλωτα σε λοιμώξεις και παράσιτα και να επηρεάσει την ικανότητά τους να χωνεύουν την τροφή και να απορροφούν ορισμένες βιταμίνες.

(Journal of Hazardous Materials)

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η κατάποση πλαστικού δημιουργεί φλεγμονή στο πεπτικό σύστημα. Με την πάροδο του χρόνου, η επίμονη φλεγμονή προκαλεί ουλές και παραμόρφωση των ιστών, επηρεάζοντας την πέψη, την ανάπτυξη και την επιβίωση. Αν και οι επιστήμονες μελέτησαν μόνο ένα είδος πουλιού σε ένα μέρος του κόσμου, πιστεύουν ότι είναι πιθανό να επηρεάζονται περισσότερα είδη, και λένε ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να διαπιστωθεί πόσο διαδεδομένη είναι η ασθένεια.

ΠΗΓΗ: Guardian

www.ertnews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Generated by Feedzy