1 Ιουνίου 2023

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας εξέφρασε ξανά την ανησυχία του για το γεγονός πως παραμένει αποσυνδεδεμένη και υπό επισκευή η τελευταία εφεδρική γραμμή ηλεκτροδότησης του πυρηνικού σταθμού στη Ζαπορίζια.

Η τελευταία εφεδρική γραμμή, 330 κιλοβόλτ υπέστη ζημιά την 1η Μαρτίου και παραμένει αποσυνδεδεμένη και υπό επισκευή, υπενθύμισε ο γενικός διευθυντής του ΔΟΑΕ, ο Ραφαέλ Γκρόσι, σύμφωνα με ανακοίνωση σχετικά με την κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια.

«Η πυρηνική ασφάλεια στον πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό στη Ζαπορίζια παραμένει σε επισφάλεια», ανέφερε ο Γκρόσι.

Επί τρεις εβδομάδες, το εργοστάσιο ηλεκτροδοτείται από μόλις μια εξωτερική γραμμή 750 kV, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Όταν αυτή αποσυνδέεται, το εργοστάσιο (το μεγαλύτερο της Ευρώπης) μπορεί να βασιστεί μόνο στην έσχατη γραμμή άμυνας που διαθέτει, τις γεννήτριες ντίζελ, για να ψύχονται οι αντιδραστήρες του και άλλες κρίσιμες λειτουργίες των συστημάτων του, σύμφωνα με τον Γκρόσι.

«Καλώ για ακόμα μια φορά όλα τα μέρη να εγγυηθούν την προστασία της πυρηνικής ασφάλειας στο εργοστάσιο», τόνισε.

Ο γενικός διευθυντής του ΔΟΑΕ επισήμανε ακόμη πως το προσωπικό στο εργοστάσιο παραμένει υπό πίεση.

«Το μειωμένο επίπεδο του προσωπικού» στο εργοστάσιο, «σε συνδυασμό με την ψυχολογική πίεση εξαιτίας της συνεχιζόμενης στρατιωτικής σύγκρουσης, πλήττει την πυρηνική ασφάλεια», ανέφερε.

Το εργοστάσιο στη Ζαπορίζια τελεί πρακτικά υπό τον έλεγχο της Ρωσίας εδώ και χονδρικά έναν χρόνο, αφού τα ρωσικά στρατεύματα το κατέλαβαν στο αρχικό στάδιο της εισβολής που εξαπέλυσαν την 24η Φεβρουαρίου 2022. Η εγκατάσταση έχει γίνει επανειλημμένα στόχος πυρών από τους αντιμαχόμενους.

To άρθρο Νέα προειδοποίηση του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας για την ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

​Κόσμος – NewsIT Read More 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Generated by Feedzy