4 Ιουνίου 2023

Ο θεατρικός μονόλογος «Κοιμωμένος Χαλεπάς- ο ΣΑΛός  άΓΙΟΣ» του  Άγγελου Ανδρεόπουλου για τη ζωή του Έλληνα κορυφαίου γλύπτη, Γιαννούλη Χαλεπά, παρουσιάζεται από απόψε στο θέατρο Σοφούλη σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Λιακόπουλου. Τον σπουδαίο καλλιτέχνη ερμηνεύει ο Γιώργος Κοντοπόδης που μίλησε στην εκπομπή “Μέρα με Χρώμα” της ΕΡΤ3 για  την παράσταση.

Ο κ. Κοντοπόδης αναφέρθηκε στην πορεία του καλλιτέχνη, που μας έγινε γνωστή μεταγενέστερα, δίνοντας έμφαση στο στίγμα που κουβαλούν οι άνθρωποι που διαφέρουν, που έχουν κάποιες ευαισθησίες και δεν ταιριάζουν με την εποχή τους.

“Είναι καθαρά θέμα εποχής, αν ο Γιαννούλης Χαλεπάς ζούσε σήμερα ίσως θεωρούνταν απλά εκκεντρικός” τόνισε ο ηθοποιός και επισήμανε πως “αυτό που μου έμεινε από την παράσταση ήταν η φράση «ποτέ δεν είναι αργά»“.

Μέσα από το δωμάτιο του Γιαννούλη Χαλεπά στο ψυχιατρείο, ταξιδεύουμε σε όλη του την ζωή και τους σημαντικούς σταθμούς της.

Παραταύτα το έργο δεν αποτελεί μια αποτύπωση ζωής – βιογραφία, αλλά μια εις βάθος ανάλυση της ψυχοσύνθεσης του σχιζοφρενώς ευφυούς αυτού καλλιτέχνη ή ισως…και της ψυχοσύνθεσης κάθε ευφυούς καλλιτέχνη… Φλέρυ Νταντωνάκη… Βικέντιος Βαν Γκόνγκ… Γεώργιος Βιζυηνός…

Μέσα σε έναν αφαιρετικό σκηνικό χώρο, περνάμε 80 λεπτά αντικρύζοντας όλα τα ”θα μπορούσε” της πορείας του Γιαννούλη Χαλεπά… αν… επέλεγε να είναι φυσιολογικός. Την μανία και ανάγκη δημιουργίας, την άνοδο, το κατρακύλισμα στην σχιζοφρένεια και την αναπόφευκτη αποδοκιμασία του κόσμου προς το πρόσωπο ενός ”σαλού ” , για να καταλήξουμε στην εξύψωση, την ανάσταση, την αναγέννηση!

Το έργο, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, πραγματεύεται την ζωή του Έλληνα καλλιτέχνη, ξεκινώντας ενώ είναι εσώκλειστος στο ψυχιατρείο και μέσα από τα διαρκή ταξίδια του μυαλού του, βλέπουμε όλη του τη ζωή, την Τήνο, την αυταρχική μητέρα και τον τυπικό πατέρα, τα αδέρφια… τον μεγάλο έρωτα της ζωής του, μα πιο πολύ… την έμπνευση, την μανία δημιουργίας… για να φτάσουμε μέχρι τα σημαντικά έργα του, τα όνειρα, τους εφιάλτες του… και να καταλήξουμε στο τελικό ερώτημα…

…τι αξίζει άραγε περισσότερο, να είσαι τρελός και ευφυής η φυσιολογικός και απλά… άνθρωπος;

Πληροφορίες για την παράσταση

Κείμενο: Άγγελος Ανδρεόπουλος
Σκηνοθεσία – φωτισμοί:
 Αλέξανδρος Λιακόπουλος
Μουσική σύνθεση (πάνω σε ποίηση Γεωργίου Βιζυηνού): Άγγελος Ανδρεόπουλος
Σκηνικό – εικαστική επιμέλεια: Μιχάλης Παπαδόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρσώ Φίλη
Φωτογραφίες – εικαστική επιμέλειαΜιχάλης Παπαδόπουλος

www.ertnews.gr

​ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Archives – ertnews.gr Read More 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Generated by Feedzy