1 Ιουνίου 2023

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ανακάλυψαν τα παλαιότερα έντομα καλυμμένα με γύρη, που χρονολογούνται περίπου 280 εκατομμύρια χρόνια πριν, αναφέρει η dpa.

Παλαιοντολόγοι από τη Ρωσία ανακάλυψαν απολιθωμένα υπολείμματα εντόμων παρόμοια με αυτιά, από την οικογένεια Tillyardembiidae, σε μια λιμνοθάλασσα κοντά στο χωριό Chekarda, περίπου 1.600 χλμ. από τη Μόσχα.

Αυτά τα έντομα (tillyardembiids), από το Παλαιοζωικό, πριν από περίπου 542 έως 250 εκατομμύρια χρόνια, βρέθηκαν καλυμμένα με γύρη από φυτά που παράγουν σπόρους, χωρίς άνθη στην κατηγορία των γυμνόσπερμων.

Αυτό συνέβη πολύ πριν τα ανθοφόρα φυτά γίνουν πιο κοινά, μεταξύ 100 και 50 εκατομμυρίων ετών.

Οι επιστήμονες είπαν ότι αυτή η ανακάλυψη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Biology Letters», προηγείται των ευρημάτων των παλαιότερων γνωστών εντόμων που καλύπτονται από γύρη, που χρονολογούνται πριν από 120 εκατομμύρια χρόνια.

Πιστεύουν επίσης ότι η συμπεριφορά αυτών των tillyardembiids θα μπορούσε να θεωρηθεί ως πρόδρομος της επικονίασης με τη βοήθεια εντόμων.

«Η ανακάλυψή μας ρίχνει φως στην πρώιμη εξέλιξη της επικονίασης από έντομα. Παρέχει άμεσες, πειστικές ενδείξεις διασποράς γύρης από έντομα στο Παλαιοζωικό», δήλωσε ο Δρ Alexander Khramov, επικεφαλής ερευνητής στο Ινστιτούτο Παλαιοντολογίας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών στη Μόσχα.

Ο Δρ Khramov και οι συνεργάτες του ανακάλυψαν αρκετά εξαφανισμένα έντομα tillyardembiid με γύρη στα κεφάλια, τους θώρακες, τα πόδια και την κοιλιά.

Ο Khramov δήλωσε ότι αυτό το είδος απολιθώματος αντιπροσωπεύει μια εξαιρετικά σπάνια ανακάλυψη.

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

www.ertnews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Generated by Feedzy