7 Ιουνίου 2023

«Ντου» στα σπίτια πολλών πρώην εργαζόμενων στην βραβευμένη με Νόμπελ οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Memorial έκαναν οι δυνάμεις ασφαλείας της Ρωσίας και είναι πιθανό να προσάγουν τους εργαζόμενους για ανάκριση, σύμφωνα με σημερινή (21.3.2023) ανακοίνωση της οργάνωσης OWD-Info.

Σύμφωνα με την OWD-Info, η αστυνομία ερεύνησε τουλάχιστον έξι διαμερίσματα ακτιβιστών της Memorial στη Ρωσία, καθώς το «ντου» έγινε μετά από κατηγορίες που απέδωσαν οι ανακριτές στην απαγορευμένη σήμερα οργάνωση που βραβεύτηκε με Νόμπελ, επειδή φέρεται ότι συμπεριέλαβε τα ονόματα συνεργατών των Ναζί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στον κατάλογό της με τα θύματα της πολιτικής τρομοκρατίας.

Η Memorial δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη να σχολιάσει το περιστατικό, την ώρα που η αστυνομία κατέσχεσε αντικείμενα και εξοπλισμό που έφεραν το λογότυπο της Memorial, σύμφωνα με την OWD-Info. «Αυτή την ώρα βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες σε κάποιους από τους υπαλλήλους–οι δικηγόροι δεν επιτρέπεται να τους επισκεφθούν», έγραψε στο Telegram.

Ποια είναι η οργάνωση Memorial

Το Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Memorial και η αδελφή οργάνωση Memorial International ιδρύθηκαν με στόχο της προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της καταγραφής της πολιτικής καταστολής στη Σοβιετική Ένωση.

Και οι δύο οργανώσεις είναι απαγορευμένες στη Ρωσία και διαλύθηκαν επισήμως στο τέλος του 2021 στο πλαίσιο της εκστρατείας δεκαετιών από τις αρχές για την καταστολή των αντιφρονούντων με το πρόσχημα ότι παραβιάζει τον νόμο.

Ο Γιαν Ρατσίνσκι, επικεφαλής της Memorial, είναι επίσης στόχος έπειτα από την κριτική που άσκησε εις βάρος του ρωσικού πολέμου, τον Δεκέμβριο όταν παρέλαβε το βραβείο.

Η παλαιότερη μη κυβερνητική οργάνωση της Ρωσίας, σύμβολο του κινήματος για την δημοκρατία, ιδρύθηκε στη δύση της Σοβιετικής Ενωσης.

Η διάλυση της Memorial

H διάλυση της Memorial, ιστορικού πυλώνα προάσπισης των ελευθεριών και της δημοκρατίας και θεματοφύλακα της μνήμης των γκουλάγκ του Στάλιν, προκάλεσε σοκ στη ρωσική κοινωνία των πολιτών.

Ιδρυθείσα τα τελευταία χρόνια της ΕΣΣΔ από αντιφρονούντες, μεταξύ των οποίων ο τιμηθείς με Νόμπελ Ειρήνης Αντρέι Ζαχάρωφ, η Memorial κατέγραφε αδιάκοπα τα εγκλήματα του σοβιετικού καθεστώτος, συγκεντρώνοντας χιλιάδες αρχεία, αντικείμενα και μαρτυρίες για τις εκθέσεις της.

Παράλληλα, η οργάνωση μαχόταν για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ρωσία. Εχει διακριθεί για την έρευνα των καταχρήσεων των ρωσικών και τσετσενικών δυνάμεων κατά την διάρκεια των πολέμων της Τσετσενίας στις δεκαετίες του 1990 και του 2000.

Η οργάνωση στράφηκε ειδικά κατά του Τσετσένου ηγέτη Ραμζάν Καντίροφ και των ανδρών του που κατηγορούνται για εξωδικαστικές εκτελέσεις, βασανιστήρια και απαγωγές.

Το 2009, η εκπρόσωπος της Memorial στην Τσετσενία, Νατάλια Εστεμίροβα, απήχθη και δολοφονήθηκε. Το έγκλημα παρέμεινε ατιμώρητο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

To άρθρο Ρωσία: «Ντου» των δυνάμεων ασφαλείας στα σπίτια των εργαζομένων της βραβευμένης με Νόμπελ Ειρήνης Memorial δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

​Κόσμος – NewsIT Read More 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Generated by Feedzy