1 Ιουνίου 2023

Η χρήση οβίδων απεμπλουτισμένου ουρανίου στην Ουκρανία θα έβλαπτε τους Ουκρανούς στρατιώτες, τον πληθυσμό και τον αγροτικό τομέα της χώρας ακόμα και για αιώνες, ισχυρίζεται το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, αντιδρώντας ξανά στα σχέδια της Βρετανίας να στείλει τέτοιες οβίδες στο Κίεβο.

Η οργή της Ρωσίας στα σχέδια της Βρετανίας να στείλει οβίδες απεμπλουτισμένου ουρανίου στην Ουκρανία έχει ήδη γίνει γνωστή, με το Λονδίνο να υποστηρίζει ότι πρόκειται για μια συμβατική μορφή πυρομαχικών.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε ότι η κίνηση αυτή δείχνει πως μέλη του ΝΑΤΟ στέλνουν όπλα με «πυρηνικά εξαρτήματα» στην Ουκρανία και έτσι, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι η χρήση τους θα βλάψει τη χώρα για δεκαετίες, ακόμα και για αιώνες.

«Η Δύση γνωρίζει πολύ καλά τις αρνητικές επιπτώσεις από τη χρήση πυρομαχικών με απεμπλουτισμένο ουράνιο», ανέφερε σε σημερινή του ανακοίνωση ο Ιγκόρ Κιρίλοφ, ο επικεφαλής των Δυνάμεων Πυρηνικής, Βιολογικής και Χημικής Προστασίας του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Ο ίδιος είπε ότι τα στοιχεία για τη χρήση του απεμπλουτισμένου ουρανίου από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους στα Βαλκάνια και στο Ιράκ δείχνουν σοβαρές και με διάρκεια αρνητικές επιπτώσεις στους τοπικούς πληθυσμούς και στο περιβάλλον.

Η αγροτική βιομηχανία της Ουκρανίας κινδυνεύει να υποφέρει «για δεκαετίες, αν όχι για αιώνες, μελλοντικά», σχολίασε.

Γιατί είναι επικίνδυνο το απεμπλουτισμένο ουράνιο

Οι επικριτές της χρήσης του απεμπλουτισμένου ουρανίου, όπως ο Διεθνής Συνασπισμός για την Απαγόρευση των Όπλων Ουρανίου, υποστηρίζουν ότι η σκόνη που δημιουργείται από τέτοια όπλα εισπνέεται, ενώ τα πυρομαχικά που χάνουν τον στόχο τους μπορούν να μολύνουν το έδαφος και τα υπόγεια ύδατα.

Χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Βρετανία υποστηρίζουν ότι το απεμπλουτισμένο ουράνιο είναι ένα καλό εργαλείο για την καταστροφή ενός σύγχρονου άρματος μάχης.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας υποστηρίζει ότι η χρήση οβίδων απεμπλουτισμένου ουρανίου -σε σύγκριση με τα πυρομαχικά με βάση τους το βολφράμιο- «δεν έχει σημαντικά πλεονεκτήματα» στο πεδίο της μάχης.

Η Βασιλική Εταιρεία ανέφερε σε έκθεσή της το 2002 ότι οι κίνδυνοι για τα νεφρά και για άλλα όργανα από τη χρήση απεμπλουτισμένου ουρανίου είναι πολύ περιορισμένοι για τους περισσότερους στρατιώτες στο πεδίο της μάχης και για όσους κατοικούν στην περιοχή της σύγκρουσης.

Η Ρωσία είναι επίσης γνωστό ότι παράγει όπλα που χρησιμοποιούν απεμπλουτισμένο ουράνιο μαζί με περίπου 20 άλλες χώρες, σύμφωνα με τον Διεθνή Συνασπισμό για την Απαγόρευση των Όπλων Ουρανίου.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

To άρθρο Ρωσία: «Οι οβίδες απεμπλουτισμένου ουρανίου μπορούν να προκαλέσουν αιώνια προβλήματα στην Ουκρανία» δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

​Κόσμος – NewsIT Read More 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Generated by Feedzy