2 Ιουνίου 2023

Ο Shimon είναι διαφορετικός και μοναδικός. Ερμηνεύει τραγούδια σε μουσική και στίχους που φέρουν την υπογραφή του, παίζει μαρίμπα και δίνει ρεσιτάλ αυτοσχεδιασμού επί σκηνής μαζί με διεθνούς φήμης μουσικούς. Η διαφορετικότητα και η μοναδικότητα του δεν έγκειται σε αυτές του τις δεξιότητες αλλά στο ότι είναι ένα… ρομπότ που αναπτύχθηκε από την Ομάδα Ρομποτικής Μουσικής του Κέντρου Μουσικής Τεχνολογίας του Georgia Tech.

Δεν αναπαράγει ηχογραφημένη μουσική, δεν φτιάχνει καν μια καινούργια μουσική συνθέτοντας μέσα από μια τεράστια βιβλιοθήκη με μουσικά αρχεία, ούτε μετατρέπει τις νότες μιας παρτιτούρας σε κίνηση των τεχνητών μελών του για να παίξει μαρίμπα, αλλά χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη και μηχανική μάθηση για να ακούει, να κατανοεί, να ανταποκρίνεται και να συνεργάζεται με μουσικούς.

Ο Γιάννης Δάρρας τον συνάντησε σε μια παγκόσμια πρώτη συναυλία του, όπου εκτός από το ότι ερμήνευσε τις δικές του συνθέσεις, αυτοσχεδίασε σε πραγματικό χρόνο και με μουσικούς μιας τζαζ μπάντας. Μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να δημιουργήσει τέχνη; Έχει φτάσει το τέλος των καλλιτεχνών; Τις απαντήσεις δίνουν οι δημιουργοί του, ο καθηγητής Gil Weinberg ο οποίος του έδωσε το «σώμα», αλλά και ο διεθνούς φήμης σαξοφωνίστας και διδάσκων στο ΕΚΠΑ Δημήτρης Βασιλάκης ο οποίος του έδωσε το «μυαλό».

Κυριακή 12 Μαρτίου στις 15:00 στην ΕΡΤ3 και αμέσως μετά στο ERTFLIX

Τι τεχνη-τη νοημοσύνη;

Έρευνα, Αρχισυνταξία, Παρουσίαση: Γιάννης Δάρρας
Διεύθυνση Παραγωγής: Νίνα Ντόβα
Σκηνοθεσία: Βασίλης Μωυσίδης
Δημοσιογραφική υποστήριξη: Σάκης Πιερόπουλος

www.ertnews.gr

​ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Archives – ertnews.gr Read More 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Generated by Feedzy