«Το πολιτικό σύστημα οφείλει να εξαντλεί τα συνταγματικά περιθώρια ώστε να μην εκπροσωπούνται στη Βουλή εγκληματικές οργανώσεις», είπε ο Πρωθυπουργός. Πώς να διαφωνήσει κανείς;
Δικαιούμαστε ωστόσο να είμαστε επιφυλακτικοί με την εκλογική σκοπιμότητα που μπορεί να εξηγεί την κυβερνητική πρωτοβουλία, χωρίς αυτό να μειώνει διόλου την ανάγκη για θεσμικά και άλλα αναχώματα κατά των νεοναζί. Αν υπάρχει τρόπος τα αναχώματα να γίνουν πράξη, πρέπει να αναζητηθεί.
Να δούμε λοιπόν την ουσία, εν γνώσει μας ότι η όψιμη αποφασιστικότητα κατά της ναζιστικής συμμορίας κρύβει ανακολουθίες και ιδιοτελείς σταθμίσεις. Να δούμε την ουσία, παρόλο που το εγχείρημα μοιάζει με επίδειξη μαύρου χιούμορ όταν αρμόδιος υπουργός για τον «κυβερνητικό αντιφασισμό» είναι ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Βορίδης.
Ο χρόνος εν προκειμένω είναι κρίσιμο μέγεθος. Αλλιώς ρυθμίζεις τέτοια ζητήματα λίγες μέρες μετά την καταδίκη της ΧΑ ως εγκληματικής οργάνωσης το 2020 κι αλλιώς εβδομάδες πριν από τις εκλογές το 2023. Η χρονική στιγμή και το σημαινόμενό της τότε ήταν ο μεγάλος σύμμαχος. Τώρα ο χρόνος είναι αντίπαλος.
Μετά την καταδίκη, τον αφήσανε δυο χρόνια να κάνει ανεμπόδιστος live προεκλογική καμπάνια από το κελί και να «σπινάρει» στα σόσιαλμίντια. Αποκαλυπτική η έρευνα του Σημείου «Χρυσή Αυγή: από τα έδρανα στη φυλακή». Τώρα πάνε να διορθώσουν το ένα λάθος με άλλο λάθος. Βάσιμος λοιπόν ο φόβος πως κάποιοι έχουν βαλθεί να χρίσουν τον Κασιδιάρη «αντισυστημικόsuperstar» με κρατική βούλα.
Όλα αυτά, ενώ μεγάλο μέρος του ιδεολογικού οπλοστασίου των νεοναζί (σε θέματα pushbacks, δημόσιας ασφάλειας, εθνικής ταυτότητας, διεθνών σχέσεων της χώρας) έχει βρει φωλιά στον λόγο και στα έργα κυβερνητικών στελεχών. Όλα αυτά, ενώ κάποια ΜΜΕ και κυβέρνηση έχουν βαλθεί να πείσουν ότι ακροδεξιά είναι μόνο ο Κασιδιάρης, ξεπλένοντας τα υπόλοιπα φυντάνια και κανονικοποιώντας τον ακροδεξιό λόγο. Φυσικά οι Κασιδιάρηδες εκπροσωπούν μια ακροδεξιά που σκοτώνει: ως τέτοιοι χρειάζονται άλλη αντιμετώπιση. Όμως προβληματίζει ο a la carte «θεσμικός αντιφασισμός» με υιοθέτηση της ακροδεξιάς ατζέντας και μεταγραφές ακροδεξιών στελεχών.
Η κοινωνική και πολιτική καταδίκη των νεοναζί είναι επιβεβλημένη. Θα επιτευχθεί καλύτερα αν το αίτημα ακούγεται δυνατά από τα κάτω. Ένα ρωμαλέο κίνημα με αντιφασιστικό πρόταγμαπρέπει να κρατάει διαρκώς επίκαιρη την καταδίκη τους ως εγκληματικής οργάνωσης.
Κανείς δεν μπορεί να μένει αδιάφορος απέναντι στην ανάγκη να απομονωθούν οι νεοναζί. Καμιά θεσμική δυνατότητα δεν πρέπει να μείνει αναξιοποίητη. Οι προβληματισμοί δεν πηγάζουν από κάποια τυπολατρική αναποφασιστικότητα. Η δημοκρατία πρέπει να αντιμετωπίζει τους εχθρούς της. Ένας εκλογικός τους όμως αποκλεισμός μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ αν δε γίνει με βάση το Σύνταγμα και μια ευρεία πολιτική συνεννόηση. Και ως προς τούτο, δεν είναι άμοιρα ευθυνών τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ανεπαρκή τα αντανακλαστικά τους, αργές οι αντιδράσεις τους. Πού ήταν οι δικές τους πρωτοβουλίες για τους νεοναζί;
Το πολιτικό μας σύστημα δε μοιάζει να διδάχτηκε πολλά από την πρόσφατη περιπέτεια με τη ΧΑ.
(Ο Κωστής Παπαϊωάννου είναι Διευθυντής του Σημείου για τη μελέτη και αντιμετώπιση της ακροδεξιάς)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ Read More