Το νέο έκτακτο επίδομα food pass, με την επίσημη ονομασία Market pass, ξεκινά σε λίγο καιρό με την καταβολή του να αφορά αρκετούς πολίτες.
Βέβαια, το food pass δεν θα ισχύει για τον σύνολο των πολιτών, αλλά θα έχει εισοδηματικούς και περιουσιακούς «κόφτες», με τα ποσά να κυμαίνονται από τα 22 ευρώ έως και τα 72 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με τον τύπο του νοικοκυριού.
Η ισχύ του market pass θα είναι 6μηνη, θα καταβάλλεται κάθε μήνα και η πρώτη καταβολή του επιδόματος θα είναι για τον μήνα Φεβρουάριο. Η τελευταία δόση θα γίνει τον Ιούλιο του 2023.
Δυστυχώς, τα νοικοκυριά θα πρέπει να περιοριστούν στο εορταστικό καλάθι και το καλάθι του Αϊ Βασίλη για την περίοδο των εορτών.
Αιτήσεις στο gov.gr όπως με Fuel Pass
Ο πρωθυπουργός ανέφερε από το βήμα της Βουλής, πως το food pass θα θυμίζει fuel pass. Αυτό σημαίνει, πως θα πρέπει οι δικαιούχοι να κάνουν αίτηση για να το λάβουν, παραθέτοντας προσωπικά τους στοιχεία.
Έτσι, αν ισχύει ό,τι και στο Fuel Pass, θα πρέπει να μπείτε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα vouchers.gov.gr (ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ) και να επιλέξετε την ειδική κατηγορία που θα διαμορφωθεί.
Προς το παρόν δεν γνωρίζουμε αν η αίτηση θα γίνει ταυτόχρονα για όλα τα ΑΦΜ ή θα σπάσει ανά ημερομηνίες, όπως είχε γίνει για το επίδομα καυσίμων.
Το σίγουρο είναι πως χρειάζεστε τους κωδικούς Taxisnet.
Αν η αίτηση θα μπορεί να γίνει και στα ΚΕΠ χωρίς κωδικούς Taxisnet παραμένει άγνωστο προς το παρόν.
Στη συνέχεια, η πλατφόρμα στο fuel pass ζητούσε να συμπληρώσετε και επικαιροποιήσετε τα στοιχεία σας:
Διεύθυνση email Αριθμό κινητού τηλεφώνου Αριθμό προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού
Για το Fuel Pass η πίστωση της ενίσχυσης στην άυλη ψηφιακή κάρτα γινόταν εντός ολίγων ημερών από την ημερομηνία επιτυχούς παραλαβής και επεξεργασίας της αίτησης της/του δικαιούχου από το Χρηματοπιστωτικό Ίδρυμα της επιλογής της/του.
Διαβάστε ΕΔΩ τον πλήρη οδηγό για το Food Pass
Με δύο τρόπους η πληρωμή του Food Pass
Σύμφωνα με τις διευκρινίσεις του υπ. Οικονομικών η καταβολή του Food Pass θα γίνει με δύο τρόπους, παρόμοιους με το Fuel Pass, με τα προβλήματα να είναι παρόμοια.
Ο πρώτος είναι με την άυλη κάρτα, (μετά από αίτηση στο gov.gr) η οποία κάθε μήνα θα έχει μέσα τα λεφτά του market pass, τα οποία θα εξαργυρώνονται στα καταστήματα που έχουν ανακοινωθεί.
Απαιτείται smartphone κινητό με υπηρεσία ανέπαφων πληρωμών NFC.
Η πληρωμή θα γίνεται δεκτή σε POS καταστημάτων τροφίμων: σούπερ μάρκετ, φούρνοι, κρεωπολεία, ίσως και λαϊκές
«Κόφτης» θα υπάρχει στα υπόλοιπα καταστήματα, δηλαδή σε πρατήρια καυσίμων, καταστήματα ένδυσης.
Ο δεύτερος θα γίνεται με κατάθεση των χρημάτων που προβλέπονται σε τραπεζικό λογαριασμό.
Αν κάποιος επιλέξει αυτό τον τρόπο, και ίσως είναι η πλειοψηφία των πολιτών και ειδικά οι μεγάλοι σε ηλικία, καθώς αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη χρήση τοου κινητού, τότε θα πληρώνεται σε 2 τριμηνιαίες δόσεις στο ΑΤΜ.
Αν και τα χρήματα θα μπορεί να τα επενδύει όπου επιθυμεί, καθώς δεν μπορεί να υπάρξει έλεγχος, ωστόσο, θα λαμβάνει μόνο το 80% των προβλεπόμενων χρημάτων. Δηλαδή, αν για παράδειγμα πρόκειται για ένα άτομο, που δικαιούται 22 ευρώ το μήνα, τότε θα λάβει σε 2 τριμηνιαίες δόσεις τα χρήματα, χάνοντας ένα 20%.
Νews ieidiseis και ειδήσεις για την Οικονομία Read More