Η σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ) είναι αρκετά δύσκολο να ανιχνευτεί στα αρχικά της στάδια, ωστόσο μια νέα μελέτη αποκαλύπτει μια σημαντική σχέση μεταξύ της ψυχικής υγείας και της εμφάνισης της σκλήρυνσης κατά πλάκας (ΣΚΠ). Σύμφωνα με την έρευνα επιστημόνων του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας, οι ασθενείς με ΣΚΠ έχουν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν ψυχικές ασθένειες μερικά χρόνια πριν την εκδήλωση της νόσου.
Πιο συγκεκριμένα, οι συγγραφείς της μελέτης διαπίστωσαν ότι οι ψυχιατρικές καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένου του άγχους και της κατάθλιψης, μπορεί να σχετίζονται με μια προδρομική φάση της ΣΚΠ, που εμφανίζεται λίγο πριν από τα κλασικά συμπτώματα της νόσου.
Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νευρολογική νόσος που προσβάλλει τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Πρόκειται για μια αυτοάνοση νόσος όπου το ανοσοποιητικό σύστημα δεν αναγνωρίζει το προστατευτικό περίβλημα των νεύρων – τη μυελίνη – ως δικό του ιστό και την καταστρέφει. Είναι δύσκολο να ανιχνευθεί έγκαιρα καθώς τα συμπτώματα ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό από άτομο σε άτομο. Ορισμένοι μπορεί να εμφανίζουν μόνο ήπια συμπτώματα όπως μούδιασμα ή ζάλη, ενώ άλλοι χάνουν εντελώς την ικανότητά τους να βλέπουν, να περπατούν ή να μιλούν. Έτσι, η αναγνώριση και η διάγνωση της σκλήρυνσης κατά πλάκας αποτελεί συνήθως πρόκληση για τους γιατρούς, επειδή τα σχετικά συμπτώματα ποικίλλουν τόσο πολύ και συχνά συγχέονται με άλλες παθήσεις.
«Για μεγάλο χρονικό διάστημα, θεωρούνταν ότι η σκλήρυνση κατά πλάκας άρχιζε κλινικά μόνο όταν ένα άτομο παρουσίαζε το πρώτο απομυελινωτικό συμβάν, όπως τα προβλήματα όρασης», αναφέρει η επικεφαλής συγγραφέας Δρ. Έλεν Τρέμλετ, καθηγήτρια νευρολογίας στο UBC και μέλος του Djavad Mowafaghian Centre for Brain Health. «Ωστόσο έχουμε καταλάβει ότι υπάρχει μια ολόκληρη περίοδος που προηγείται αυτών των γεγονότων, όπου η ασθένεια παρουσιάζεται με πιο έμμεσους τρόπους».
Η Δρ Τρέμλετ και η ομάδα της προσπαθούν εδώ και αρκετό καιρό να χαρακτηρίσουν όσο το δυνατό καλύτερα τα πρώιμα στάδια της σκλήρυνσης κατά πλάκας, με τελικό στόχο τη διευκόλυνση της έγκαιρης ανίχνευσης και της πιθανής παρέμβασης. Οι πρόδρομες περίοδοι είναι καλά τεκμηριωμένες για άλλες ασθένειες, όπως η νόσος του Πάρκινσον, κατά τις οποίες οι ασθενείς αντιμετωπίζουν συμπτώματα όπως η δυσκοιλιότητα για χρόνια πριν εμφανιστούν οι κλασικές κινητικές ανεπάρκειες.
«Εάν μπορούμε να εντοπίσουμε τη σκλήρυνση κατά πλάκας νωρίτερα, η θεραπεία θα μπορούσε να αρχίσει νωρίτερα. Αυτό έχει τεράστιες δυνατότητες επιβράδυνσης της εξέλιξης της νόσου και βελτίωσης της ποιότητας ζωής των ανθρώπων», πρόσθεσε η Δρ Τρέμλετ.
Για να ερευνήσουν αυτό το θέμα, οι συγγραφείς της μελέτης αξιολόγησαν τα ιατρικά αρχεία 6.863 ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας στη Βρετανική Κολομβία. Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στο ποσοστό των καταστάσεων ψυχικής υγείας (κατάθλιψη, άγχος, διπολική διαταραχή, σχιζοφρένεια) κατά τη διάρκεια των πέντε ετών προτού οι ασθενείς εμφανίσουν τα κλασικά, ιατρικά αναγνωρισμένα σημάδια της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Αυτοί οι ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας συγκρίθηκαν με μια ομάδα ελέγχου 31.865 ατόμων χωρίς τη νόσο.
Τα ευρήματα έδειξαν ότι οι ασθενείς με ΣΚΠ (28%) αντιμετώπιζαν ψυχικές ασθένειες σε ποσοστό σχεδόν διπλάσιο από τον γενικό πληθυσμό (14,9%). Η χρήση υγειονομικής περίθαλψης για ψυχιατρικά συμπτώματα, όπως η επίσκεψη σε γιατρό ή ψυχίατρο, η συνταγογράφηση και η νοσηλεία, ήταν επίσης σταθερά υψηλότερη μεταξύ των ασθενών με ΣΚΠ.
«Βλέπουμε όλο και υψηλότερα ποσοστά ψυχιατρικών παθήσεων που κορυφώνονται το τελευταίο έτος πριν από την εκδήλωση της σκλήρυνσης κατά πλάκας», εξήγησε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ. Άνιμπαλ Τσέρτκοφ, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Μανιτόμπα.
«Αν και δεν υπονοούμε ότι αυτές οι καταστάσεις από μόνες τους μπορούν να αποτελέσουν προγνωστικό παράγοντα της ΣΚΠ, μπορεί ωστόσο να αποτελούν ένα κομμάτι του παζλ του προδρόμου της ΣΚΠ και ένα πιθανό σήμα όταν συνδυάζονται με άλλους παράγοντες», σημείωσε.
Η μελέτη αυτή βασίζεται σε μια προηγούμενοη έρευνα της επιστημονικής ομάδας η οποία διαπίστωσε ότι άλλα συμπτώματα όπως η κόπωση, οι διαταραχές του ύπνου, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, η αναιμία και ο πόνος μπορεί επίσης να περιλαμβάνονται στο πρόδρομο της ΣΚΠ.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Neurology».
ΠΗΓΗ: Studyfinds
www.ertnews.gr