Από τον κτηνοτρόφο και τον έμπορο μέχρι τον κρεοπώλη και τους καταναλωτές όλοι οι κρίκοι της αλυσίδας διαπιστώνουν μεγάλη ακρίβεια στο κρέας. Στις κτηνοτροφικές μονάδες δεν μπορούν να αντέξουν το κόστος παραγωγής και ιδιαίτερα τις τιμές σε ζωοτροφές και πετρέλαιο που σχεδόν διπλασιάστηκαν.
«Αγοράζαμε το καλαμπόκι 18-20 λεπτά και τώρα πλησιάζει τα 40 και θα ανέβει και άλλο. Το τριφύλλι το αγοράζαμε από 10-12-18 λεπτά στην καλύτερη περίπτωση τώρα έφτασε πάνω από 33-35 λεπτά», είπε στην κάμερα του Open ο κτηνοτρόφος, Μανώλης Τράκας.
Το υψηλό κόστος παραγωγής οδήγησε αρκετούς κτηνοτρόφους τη δύσκολη απόφαση να σφάξουν τα κοπάδια τους ενώ η έλλειψη κρέατος πιέζει τις τιμές προς τα πάνω με αποτέλεσμα να καταγράφονται αυξήσεις ακόμα και 30%.
«Επηρέασε και η αύξηση των καυσίμων, επηρέασε και η αύξηση του ρεύματος. Όλα αυτά εδώ ήρθαν σωρρευτικά, δεν ήρθε ένα ένα», είπε στο Open ο Άγγελος Αστερίου, έμπορος κρεάτων.
Αλλάζουν οι καταναλωτικές συνήθειες
Οι ανατιμήσεις στο κρέας έχει οδηγήσει το μέσο νοικοκυριό στην αλλαγή καταναλωτικών συνηθειών. Για το μέσο νοικοκυριό θεωρείται απαγορευτική η καθημερινή κατανάλωση κρέατος το οποίο πλέον επιλέγεται σε ειδικές περιστάσεις.
Στην καλύτερη περίπτωση το κρέας καταναλώνεται στο κυριακάτικο τραπέζι ή ακόμα και στο εορταστικό.
Ενδεικτικά, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Mega σήμερα το μοσχάρι κοστίζει 15€ /κιλό, το κοτόπουλο 4,5-7€ /κιλό και το χοιρινό 6,5-8,5€ /κιλό.
Τα συνοικιακά κρεοπωλεία εξετάζουν το ενδεχόμενο να φτιάξουν το δικό τους καλάθι του νοικοκυριού, προκειμένου να προσελκύσουν ξανά τους πελάτες που έχουν χάσει λόγω της ακρίβειας. Πάντως, δε δείχνουν διατεθειμένοι να εντάξουν σε αυτό το ακριβότερο είδος, το μοσχάρι.
Οι αυξήσεις σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, είναι τρομακτικές. Χαρακτηριστικό είναι πως από τον Αύγουστο του 2021, έχουν αγγίξει το 35% στα βοοειδή, τα 30% στο χοιρινό, και το 25-30% στα πουλερικά.
Νews ieidiseis και ειδήσεις για την Οικονομία Read More