Μετά τις υποσχέσεις για αυξήσεις στους δασκάλους και καθηγητές η κυβέρνηση υπόσχεται τώρα αυξήσεις και στους μισθούς των πανεπιστημιακών αλλά και την καταβολή των αναδρομικών τους, όπως προβλέπει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Μάλιστα ο υφυπουργός Παιδείας κ. Άγγελος Συρίγος σε συνάντηση που είχε την Τρίτη 15/11 με τους συνδικαλιστές της Ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών ΠΟΣΔΕΠ, τους δήλωσε ότι το ζήτημα των αυξήσεων στις αποδοχές τους έχει συζητηθεί και με το υπουργείο Οικονομικών.
Όπως ανακοίνωσε ο κ. Συρίγος «κατά τη συνάντηση αναγνωρίζοντας το γεγονός ότι τα μέλη ΔΕΠ έχουν υποστεί λόγω της οικονομικής κρίσης σημαντική μείωση των αποδοχών τους οι συμμετέχοντες εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας, ενημέρωσαν τα μέλη της εκτελεστικής γραμματείας ότι παρά τα συνεχιζόμενα προβλήματα του δημοσιονομικού χώρου ειδικά υπό τις παρούσες συνθήκες, έχουν συζητήσει με το Υπουργείο Οικονομικών τη δυνατότητα αύξησης των αποδοχών.
Αναφορικά δε με την έκδοση της πρόσφατης απόφασης του ΣτΕ που αφορά στην καταβολή αναδρομικών αποδοχών των μελών ΔΕΠ έγινε γνωστό ότι εκκρεμεί ερώτημα στο Νομικό Συμβούλιο του κράτους και σχετικά με τον τρόπο υλοποίησης της απόφασης και το πεδίο εφαρμογής της».
Όσον αφορά στις προκηρύξεις νέων θέσεων μελών ΔΕΠ διευκρινίστηκε ότι σε συνεργασία με την ΕΘΑΑΕ η οποία έχει την αρμοδιότητα του προσδιορισμού των αναγκών κάθε Ιδρύματος, θα προγραμματιστεί η υποβολή νέων αιτημάτων το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, ενώ παράλληλα επισημάνθηκε ότι όπως προκύπτει από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας η πλήρωση των θέσεων στα Α.Ε.Ι. ανέρχεται για κάθε θέση σε αναλογία 1 προς 1,1.
Τα αιτήματα των πανεπιστημιακών
Η ΠΟΣΔΕΠ έχει ζητήσει από την κυβέρνηση να συμμορφωθεί με τη νέα απόφαση του ΣτΕ για την χορήγηση αναδρομικών σε όλους τους καθηγητές των ΑΕΙ, είτε προσέφυγαν στη δικαιοσύνη είτε όχι, απαλλάσσοντας και τα δικαστήρια από τον φόρτο της εκδίκασης περιττών προσφυγών. Ταυτόχρονα έχει καλέσει την κυβέρνηση να προχωρήσει σε αναμόρφωση του μισθολογίου τους αποκαθιστώντας τις αποδοχές των Καθηγητών Πανεπιστημίου σε επίπεδα αξιοπρεπή, σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά και διεθνή δεδομένα, και λαμβάνοντας υπόψη τα τρέχοντα επίπεδα του πληθωρισμού.
Σε ανακοίνωσή της η ΠΟΣΔΕΠ μεταξύ άλλων αναφέρει:
Εδώ και 15 χρόνια έχουμε αναδείξει τις ανισορροπίες στα ειδικά μισθολόγια και το απαράδεκτα χαμηλό επίπεδο των αποδοχών των Καθηγητών Πανεπιστημίου στη χώρα μας, που κυρίως οφείλεται στο ότι ενώ δεν έλαβαν τις αυξήσεις που δόθηκαν σε άλλους κλάδους την περίοδο 2008- 2010, υπέστησαν οριζόντια όλες τις μετέπειτα μειώσεις.
H Πολιτεία, η οποία δε συμμορφώθηκε με την απόφαση του ΣτΕ του 2014 που προέβλεπε την επαναφορά των αποδοχών των Πανεπιστημιακών τουλάχιστον στο ύψος που είχαν πριν τις περικοπές του 2012, καλείται εκ νέου, με την υπ΄ αριθμ. 1911/2022 πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικό το νεότερο ειδικό μισθολόγιο μελών Δ.Ε.Π. του ν.4472/2017, να εφαρμόσει τις συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας.
Σε μια ευνομούμενη δημοκρατική πολιτεία, όπου όλοι οφείλουν να εφαρμόζουν τους νόμους, την ίδια υποχρέωση έχουν και οι εκάστοτε κυβερνώντες, οι οποίοι πρέπει να τηρούν το σύνταγμα και τους νόμους και να συμμορφώνονται με τις αποφάσεις των δικαστηρίων.
Συνεπώς, η ΠΟΣΔΕΠ καλεί την Κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε αναμόρφωση του ισχύοντος αντισυνταγματικού μισθολογίου των Καθηγητών Πανεπιστημίου, αποκαθιστώντας τις αποδοχές των Καθηγητών Πανεπιστημίου σε επίπεδα αξιοπρεπή, σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά και διεθνή δεδομένα, και λαμβάνοντας υπόψη τα τρέχοντα επίπεδα του πληθωρισμού.
Ζητά δε όπως η Κυβέρνηση πράξει το αυτονόητο και χορηγήσει τα αναλογούντα αναδρομικά από το 2017 σε όλους ανεξαιρέτως τους συναδέλφους, είτε προσέφυγαν στη δικαιοσύνη είτε όχι, απαλλάσσοντας και τα δικαστήρια από τον φόρτο της εκδίκασης περιττών προσφυγών.
Η ΠΟΣΔΕΠ ζητά επίσης την ένταξη του ειδικού επιδόματος διδασκαλίας κι έρευνας στον βασικό μισθό, καθώς και την αναλογική αύξηση στις αποδοχές των λοιπών εργαζομένων στα Πανεπιστήμια αλλά και στις συντάξεις των συνταξιούχων συναδέλφων.
Η επαναφορά των αποδοχών στα επίπεδα προ του 2012 θα είναι η ελάχιστη πρώτη κίνηση προς την κατεύθυνση της αποκατάστασης των αποδοχών των μελών ΔΕΠ σε αξιοπρεπή επίπεδα, αντίστοιχα του έργου και των καθηκόντων τους. Η ΠΟΣΔΕΠ υπενθυμίζει ότι τα μέλη ΔΕΠ αμείβονται με βάση μισθολόγιο του 2004, ενώ στα άλλα ειδικά μισθολόγια δόθηκαν το 2008-2009 αυξήσεις από 25 έως 100%.
Για την προώθηση των αιτημάτων της η ΠΟΣΔΕΠ θα επιδιώξει άμεση συνάντηση και διαβούλευση με τις ηγεσίες των Υπουργείων Οικονομικών και Παιδείας, όπως επίσης συναντήσεις με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, για να ζητήσει να πάρουν θέση στις διεκδικήσεις μας. Παράλληλα, είναι αποφασισμένη να ακολουθήσει μια κλιμακούμενη πορεία διεκδίκησης των δίκαιων αιτημάτων των καθηγητών για αξιοπρεπείς αποδοχές στο ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο.
ΕΛΛΑΔΑ Read More