Όπως κι άλλοι τόποι φυσικού κάλλους της χώρας μας που εντοπίζονται κοντά σε διάσημους προορισμούς, έτσι κι αυτή βρίσκεται πλέον σε ένα μεταίχμιο: αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς, δηλαδή, ταυτόχρονα όμως παραμένει κι ανεξερεύνητη από τους πολλούς, με αποτέλεσμα να διατηρεί και τον χαρακτήρα της.
Ο λόγος για τη Λίμνη Βουλιαγμένη ή αλλιώς Βουλιαγμένη Λουτρακίου, όπως μάλλον θα τη συναντήσετε. Γιατί κρίνεται αναγκαία η επίκληση αυτή στο κοσμοπολίτικο θέρετρο της Κορινθίας –στο οποίο βρίσκεται πολύ κοντά, άλλωστε– ώστε να γίνει διαχωρισμός από την πολύ πιο γνωστή Λίμνη Βουλιαγμένης της Αττικής: έχει συχνά καταστεί απαραίτητο, καθώς έχουν όντως δημιουργηθεί μπερδέματα, κατά καιρούς.
Ασφαλώς, υπάρχει ακόμα μία θεμελιώδης διαφορά με τη Βουλιαγμένη της Αττικής, γιατί εκεί έχουμε πράγματι μια λίμνη, ενώ στην περίπτωση της Βουλιαγμένης Λουτρακίου –αν και τη λέμε λίμνη– μιλάμε βασικά για μια λιμνοθάλασσα. Υπάρχει δηλαδή απευθείας, φυσική επικοινωνία με τα νερά του Κορινθιακού Κόλπου, μέσω ενός στενού καναλιού, το πλάτος του οποίου δεν υπερβαίνει τα 6 μέτρα.
Μια γαλάζια γωνιά με ήρεμα νερά
Η Βουλιαγμένη Λουτρακίου είναι τμήμα ενός πολύ όμορφου οικοσυστήματος, στην ειδυλλιακότητα του οποίου και συμβάλλει, μοιάζοντας με μια γαλάζια γωνιά με ήρεμα νερά, πλάι στον Κορινθιακό Κόλπο. Αυτός, άλλωστε, είναι και ο λόγος για την ανάπτυξη που γνωρίζει τα τελευταία χρόνια. Ερχόμενοι εδώ, δηλαδή, θα βρείτε και κάποια ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, μα και αρκετά ταβερνάκια. Ωστόσο η περιοχή παραμένει ανεξερεύνητη από τους πολλούς (όπως είπαμε και πιο πάνω), γεγονός που κρατάει το τοπίο ανόθευτο.
Δεν είναι τυχαίο ότι η λιμνοθάλασσα κατοικείται ήδη από τα προϊστορικά χρόνια. Όπως αποκάλυψαν δηλαδή οι ανασκαφές που έγιναν εδώ, γύρω στο 3000 π.Χ. υπήρχε συγκρότημα κατοικιών στην όχθη της, περίπου 30 μέτρα δυτικά του καναλιού που την ενώνει με τον Κορινθιακό Κόλπο. Και δεν ήταν ο μόνος, αφού βρέθηκε και μεταγενέστερος οικισμός (κατά το 2500 π.Χ.) στα 300 μέτρα βορειοδυτικά της ίδιας περιοχής, η οποία παρέμεινε γνωστή και κατά την αρχαιότητα, πότε ως Εσχατιώτιδα, πότε ως Γοργωπίς. Κάπου εδώ, μάλιστα, προς τα βόρεια, πιστεύουμε ότι υπήρχε και αποικία των Μεγαρέων –η Αίγειρος– όμως έως τώρα δεν έχει εντοπιστεί.
Η Βουλιαγμένη του Λουτρακίου έχει μέγιστο μήκος 2 χιλιόμετρα και μέγιστο πλάτος περίπου 1 χιλιόμετρο. Τα νερά ανανεώνονται κάθε 6 ώρες χάρη στο φαινόμενο της παλίρροιας και της άμπωτης. Αρχικά είναι ρηχά, αργότερα όμως βαθαίνουν απότομα –φτάνοντας σε μέγιστο βάθος 40 μέτρων. Γενικά είναι υπήνεμα, αισθητά αλμυρότερα από εκείνα της θάλασσας παραδίπλα, αλλά και ζεστά, ευνοώντας το κολύμπι ακόμα και στο προχωρημένο φθινόπωρο. Οι όχθες είναι στρωμένες με ψιλή άμμο.
Ο αρχαιολογικός χώρος/ Photo: Περικλής Μεράκος
Ο αρχαιολογικός χώρος/ Photo: Περικλής Μεράκος
Μπορείτε να βουτήξετε από παντού, αν και ωραιότερη θεωρείται γενικά η παραλία στο βορειοδυτικό τμήμα της λιμνοθάλασσας, όπου έχει οργανωθεί και πλαζ. Τα νερά προσφέρονται και για θαλάσσια σπορ, ενώ όλος ο παραλίμνιος δρόμος, ο οποίος εκτείνεται σε περίπου 5 χιλιόμετρα, είναι ιδανικός για όσους αγαπούν το ποδήλατο. Οπωσδήποτε, όμως, δεν πρέπει να φύγετε από εδώ δίχως να επισκεφθείτε και το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στα νοτιοδυτικά, κοντά στο στόμιο επικοινωνίας με τον Κορινθιακό. Είναι ιδιαιτέρως γραφικό και έχει αρχίσει να γίνεται δημοφιλές για γάμους και βαφτίσεις.
Πώς θα πάτε στη Λίμνη Βουλιαγμένης Λουτρακίου
Η πρόσβαση στη Βουλιαγμένη Λουτρακίου είναι πολύ εύκολη οδικώς και μπορεί να γίνει με δύο διαφορετικούς τρόπους. Υπάρχει δηλαδή η δυνατότητα να έρθετε απευθείας από το Λουτράκι, το οποίο απέχει μόλις 18 χιλιόμετρα: θα κινηθείτε βορειοδυτικά βγαίνοντας από εκεί, ακολουθώντας την επαρχιακή οδό Λουτρακίου-Λίμνης Βουλιαγμένης.
Ωστόσο, εάν επιθυμείτε να συνδυάσετε την επίσκεψή σας στη λιμνοθάλασσα με μια βόλτα στη γειτονική Περαχώρα, μπορείτε να μεταβείτε πρώτα εκεί, εκκινώντας και πάλι από το Λουτράκι –μιλάμε για μια απόσταση περίπου 10 χιλιομέτρων, την οποία θα διανύσετε οδικώς μέσα σε ένα τέταρτο. Από την Περαχώρα, έπειτα, θα ακολουθήσετε τον ασφαλτόδρομο, ο οποίος κατηφορίζει για 12 χιλιόμετρα, οδηγώντας κατευθείαν στις όχθες της Βουλιαγμένης. Είναι μια πολύ όμορφη διαδρομή, αφού περνάει ολόκληρη μέσα από το τοπικό πευκοδάσος.
Διαβάστε ακόμα:
Λίμνες Μεταλλείων: Ένας άγνωστος τόπος 2 ώρες από την Αθήνα
Λίμνη Στυμφαλία: Ο νοτιότερος ορεινός υγροβιότοπος των Βαλκανίων
Κορίσσια: Η λιμνοθάλασσα της Κέρκυρας με τους αμμόλοφους και το δασάκι των κέδρων
The post Βουλιαγμένη: Μια γαλάζια γωνιά με ήρεμα νερά, δίπλα στο κοσμοπολίτικο Λουτράκι appeared first on travel.gr.
Ταξιδιωτικές εμπειρίες | travel.gr Read More