Από τον επόμενο μήνα οι τουριστικές επιχειρήσεις και τα καταστήματα εστίασης «βγαίνουν στην γύρα» για την εξεύρεση του αναγκαίου προσωπικού για την φετινή σεζόν. Και καθώς αναμένεται μια λαμπρή χρονιά, η στελέχωση μοιάζει εξαιρετικά δύσκολη.
Αιτίες της έλλειψης προσωπικού, η οποία εντοπίστηκε με ιδιαίτερη ένταση πέρυσι, εκτός από την υποχώρηση της τεχνικής εκπαίδευσης, είναι οι χαμηλοί μισθοί, η μη εφαρμογή των κλαδικών συμβάσεων, τα υψηλά ενοίκια, η εποχικότητα της εργασίας σε συνδυασμό με την βέβαιη ανεργία το χειμώνα χωρίς, ωστόσο, το αναγκαίο επίδομα από την ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) που θα στηρίξει όσους δε έχουν εισόδημα.
3 μήνες
Είναι ενδεικτικό προς τούτο ότι το 2022 μπήκαν στην αγορά εργασίας 150.000 νέοι-πρωτοεμφανιζόμενοι μισθωτοί (απόφοιτοι και τελειόφοιτοι χωρίς εργασιακή εμπειρία) και δούλεψαν κατά μέσω όρο, μόλις για τρεις μήνες (στοιχεία του νέου κεφαλαιοποιητικού Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης ΤΕΚΑ).
Για όλα αυτά υπάρχουν αιτίες:
-Από το 2011 και μετά έγιναν πολύ πιο αυστηρές οι προϋποθέσεις χορήγησης του εποχικού επιδόματος των εργαζομένων στον τουρισμό-επισιτισμό. Τα εποχικά επιδόματα ανεργίας περιορίστηκαν στο 3μηνο, όταν η συνήθης εργασία αφορά το πολύ σε έξι μήνες. Άρα μένουν κατά μέσο όρο τρεις μήνες χωρίς εισόδημα.
-Το εφάπαξ που δινόταν με την συμπλήρωση 20ετίας, κάτι σαν κίνητρο για την προσέλκυση εργαζομένων, καταργήθηκε το 2016.
-Η 10ωρη καθημερινή εργασία χωρίς υπερωρίες, μεταθέτοντας ουσιαστικά τα ρεπό για τον… Δεκέμβριο, ενώ στερεί και την αναγκαία προσαύξηση στο μισθό.
– Στον κλάδο «παρατηρείται μαζική καταστρατήγηση των κλαδικών συμβάσεων και της εργατικής νομοθεσίας» επισημαίνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουρισμού Επισιτισμού Γιώργος Χότζογλου.
Παρ ότι τον φετινό χειμώνα η ανεργία ήταν υψηλότερη από το 2009 (σ.σ. πριν την έκρηξη που προκλήθηκε από την οικονομική ύφεση τότε), το 2022 είχαμε λιγότερους επιδοτούμενους ανέργους. Τον περασμένο Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΔΥΠΑ, οι επιδοτούμενοι άνεργοι των εποχικών τουριστικών επαγγελμάτων ήταν 118.977, από ένα σύνολο 254.093 επιδοτουμένων ατόμων (δηλαδή ποσοστό 46,82%)…
Σύμφωνα με τον Κώστα Λιβέρη, εκπρόσωπο της Αδέσμευτης Φωνής των υπαλλήλων της ΔΥΠΑ «τον Μάρτιο του 2010 οι επιδοτούμενοι άνεργοι ήταν 296.245, ενώ για τον Μάρτιο του 2017 μόνο 141.426. Οι εποχικά εργαζόμενοι έχουν καταλήξει ακόμα και εάν εργάζονται 6 μήνες κάθε καλοκαίρι για τα τελευταία 4 χρόνια να επιδοτούνται μόνο για 3 μήνες».
Ανακύκλωση
Αποτέλεσμα της ανασφάλειας, των άσχημων συνθηκών εργασίας και της απουσίας προοπτικής είναι και η ισχυρή τάση ανακύκλωσης των εργαζομένων που παρατηρείται τελευταία.
Το 2022 απομακρύνθηκαν από την εργασία τους 2.838.458 άτομα (1.734.032 απολύσεις και 1.104.426 οικειοθελείς αποχωρήσεις), όταν ο αυστηρά ιδιωτικός τομέας (σ.σ. όπου γίνονται απολύσεις) μετά βίας προσεγγίζει τα 2 εκ. εργαζομένους. Δηλαδή το ενάρετο 2022 είχαμε 576.111 περισσότερες απομακρύνσεις εν σχέσει με το προβληματικό (λόγω πανδημίας) 2021 (όπου καταγράφηκαν 2.262.347 απομακρύνσεις).
Το εντυπωσιακό δεν είναι μόνο το ότι είχαμε 447.027 περισσότερες απολύσεις πέρυσι σε σχέση με ένα χρόνο πριν, αλλά ότι είχαμε και 129.084 περισσότερες οικειοθελείς αποχωρήσεις. Αυτό σήμαινε ότι οι εργαζόμενοι δεν είναι ικανοποιημένοι, δεν βλέπουν να υπάρχει προοπτική και μετατρέπονται σε… νομάδες αναζητώντας κάτι καλύτερο.
Απεργία
Οι ανωτέρω εξελίξεις σαφώς «πλήττουν τους εργαζόμενους στον κλάδο και γι΄αυτό την ερχόμενη Τετάρτη 22/2/23 η Ομοσπονδία Τουρισμού-Επισιτισμού διοργανώνει πανελλαδική απεργία» τονίζει ο κ.Χότζογλου.
Ωστόσο, το ελαστικό 8ωρο, η μη τηρήσει της εργατικής νομοθεσίας, η καταργήση του κινήτρου του εφάπαξ, κυρίως η απουσία ελέγχων έχουν οδηγήσει στην αδήλωτη ή υποδηλωμένη «με αποτέλεσμα το δημόσιο να χάνει φορολογικά έσοδα και ο ΕΦΚΑ και η ΔΥΠΑ ασφαλιστικές εισφορές…» αναφέρει ο κ.Λιβέρης.
Νews ieidiseis και ειδήσεις για την Οικονομία Read More