Λύση για την «καυτή» πατάτα των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων και τη βραδυφλεγή «βόμβα» των πλειστηριασμών θα επιχειρήσουν να βρουν τα κυβερνητικά στελέχη το επόμενο κιόλας διάστημα, σε μία κίνηση αντιστροφής του κλίματος.
Ο πλειστηριασμός και η βίαιη έξωση της συνταξιούχου δημοσιογράφου Ιωάννας Κολοβού στον απόηχο της υπόθεσης Πάτση θέτει την κυβέρνηση προ των ευθυνών της, με το κύμα της οργής να αυξάνεται για τις αυξήσεις των επιτοκίων. Την ίδια ώρα οι γαλάζιοι βουλευτές μεταφέρουν στα υψηλότερα κλιμάκια την πίεση που δέχονται από τους ψηφοφόρους που φοβούνται ότι δεν θα αντέξουν τις συνεχείς αυξήσεις στα επιτόκια.
Ο πρωθυπουργός κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την Πάτρα έδωσε μία πρώτη εικόνα για τη λύση που επεξεργάζεται το Μαξίμου με το υπ. Οικονομικών για το ευαίσθητο θέμα των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων, χωρίς κάτι χειροποιαστό.
Συγκεκριμένα είπε, «επειδή πράγματι τώρα αντιμετωπίζουμε ένα ζήτημα με την αύξηση του κόστους δανεισμού, έχω ζητήσει από το Υπουργείο Οικονομικών να εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες για τους συνεπείς δανειολήπτες, να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για το ζήτημα αυτό, σε συνεννόηση με τις τράπεζες».
Για το θέμα των χρεώσεων από την αύξηση των επιτοκίων αλλά και για την αύξηση των τόκων στις καταθέσεις αναμένεται άμεσα να υπάρξει συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα με τους τραπεζίτες.
Τι προβλέπει το νέο πρόγραμμα
Τραπεζικές πηγές αναφέρουν πως εξετάζεται, σε πρώιμο επίπεδο, μια σειρά από εναλλακτικά σενάρια και στο παρασκήνιο έχουν γίνει οι πρώτες συζητήσεις επ’ αυτού.
Ένα από τα σενάρια είναι να δοθεί κρατική επιδότηση μέρους του επιτοκίου, έτσι ώστε να σβήσει ένα κομμάτι της αύξησης. Στο τραπέζι έχει πέσει, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η κρατική επιδότηση του spread, δηλαδή του καπέλου που βάζουν οι τράπεζες επιπλέον του Euribor 3μήνου. Το πρόγραμμα αναμένεται, με βάση τις ίδιες πηγές, να τρέξει από τις αρχές του 2023, όταν το «effect» από τις αυξήσεις των επιτοκίων θα έχει περάσει στο ύψος της μηνιαίας δόσης.
Στην ουσία δηλαδή το νέο πρόγραμμα δεν θα διαφέρει από τα προγράμματα στήριξης «Γέφυρα» που εφαρμόσθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Τότε, η δομή τους στηρίχθηκε στην κρατική επιδότηση της μηνιαίας δόσης, κλιμακωτά, με επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών.
Το οικονομικό επιτελείο, ωστόσο, φαίνεται πως είναι αντίθετο με τα σενάρια επιδότησης. Και αυτό, όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, διότι ένα τέτοιο πρόγραμμα θα επιβάρυνε πολύ τον λογαριασμό και μάλιστα σε μία περίοδο που τα πάντα μοιάζουν με κινούμενη άμμο, και ουδείς μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια ποιες θα είναι οι εξελίξεις στο «εύφλεκτο» πεδίο της ενέργειας.
Πάντα κατά τις ίδιες πηγές, ένας πρόσθετος λόγος για τον οποίον θα ήταν απαγορευτική μία πρωτοβουλία τύπου «Γέφυρας» είναι ότι εκ των πραγμάτων θα έπρεπε να περιλαμβάνει και τους 70.000 δανειολήπτες με ελβετικό φράγκο, οι οποίοι βρίσκονται σε δεινή κατάσταση εδώ και καιρό.
Αν λάβει κανείς υπόψιν όλα τα παραπάνω, το πιθανότερο είναι ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει να έρθει σε συνεννόηση με τις ηγεσίες των συστημικών τραπεζών, προκειμένου να εξευρεθεί ένα «bonus» για τους συνεπείς δανειολήπτες, το οποίο, πάντως, δεν θα έχει να κάνει με κρατική βοήθεια στην αποπληρωμή των δανείων τους.
Νews ieidiseis και ειδήσεις για την Οικονομία Read More