Μια δεύτερη ευκαιρία αναγνώρισης πρόσθετου χρόνου ασφάλισης και βελτίωσης των αποδοχών έχουν οι παλαιοί συνταξιούχοι.
Μέσω της διαδικασίας διόρθωσης «Υπολογιστικών Σφαλμάτων» και της σχετικής επιτροπής που έχει εγκατασταθεί στο κτήριο της οδού Αχαρνών 29 στην Αθήνα, οι παλαιοί (προ της 13ης Μαΐου 2016) συνταξιούχοι μπορούν να ζητήσουν αφενός τον επανακαθορισμό των αποδοχών τους και αφετέρου την προσμέτρηση/αναγνώριση επιπλέον χρόνου ασφάλισης.
Αυτός ο ασφαλιστικός χρόνος μπορεί να βελτιώσει την ανταποδοτική σύνταξη έως και 2,5% κατ’ έτος (για τα έτη ασφάλισης από τα 31 έως και τα 40), προσφέροντας μια σημαντική ανάσα στις καθηλωμένες παλαιές συντάξεις.
Έτσι, όσοι (παλιοί) ασφαλισμένοι απέφευγαν να αναφέρουν/προσμετρήσουν χρόνια διαδοχικής ασφάλισης από άλλο ταμείο γιατί βάσιμα υπολόγιζαν ότι αυτό θα σημάνει καθυστέρηση στην απονομή της σύνταξης, τώρα μπορούν να επανέλθουν.
Χρόνοι ασφάλισης που διανύθηκαν στο ΤΕΒΕ ή τον ΟΑΕΕ πριν το διορισμό των καπηλευτικών στο Δημόσιο, λυγά ένσημα στο ΙΚΑ πριν ο ασφαλισμένος γίνει επαγγελματίας και ασφαλιστεί στον ΟΑΕΕ, χρόνος στον ιδιωτικό τομέα πριν την πρόσληψη σε ΔΕΚΟ ή Τράπεζα, μπορούν τώρα να προσμετρηθούν για την βελτίωση της σύνταξης.
Προσωπική διαφορά
Να σημειωθεί ότι τουλάχιστον 910.000 παλαιοί συνταξιούχοι δεν έλαβαν αύξηση αυτό το μήνα (7,75%) λόγω της λεγόμενης «προσωπικής διαφοράς» (του κενού μεταξύ των καταβαλλομένων αποδοχών και του επανακαθορισμού των συντήξεων με τα νέα μειωμένα ποσοστά αναπλήρωσης που θεσπίστηκαν για αιτήσεις από τις 13/5/2016-νόμος 3487/16).
Εν λόγω έλεγχος των παλαιών συντάξεων ξεκίνησε πριν από λίγους μήνες μετά τις διαμαρτυρίες των παλαιών συνταξιούχων για λάθη, τόσο κατά την (αρχική) έκδοση των συντάξεών τους όσο και κατά τον επανυπολογισμό αυτών από 1/1/2019 (με βάση τα μικρότερα ποσοστά του νόμου Κατρούγκαλου).
Με αυτά τα δεδομένα πολλοί συνταξιούχοι διατηρούν αμφιβολίες είτε από την αρχική απονομή, είτε για το ύψος της σημερινής «προσωπικής διαφοράς».
Γιατί, αν έγινε λάθος επανυπολογισμός, ίσως η «προσωπική διαφορά» να είναι μικρότερη, άρα φέτος ή το 2024 ο παλαιός συνταξιούχος δικαιούται αναπροσαρμογής των αποδοχών του…
Λάθη σε 1 στις 4 συντάξεις
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του iEidiseis, με βάση τις έως τώρα διορθώσεις ένα σημαντικό ποσοστό που ανέρχεται στο 25% των συντάξεων (μία στις τέσσερις) έχουν υπολογιστικά λάθη. Σε ακραίες περιπτώσεις η εις βάρος των ασφαλισμένων διαφορά ανέρχεται ακόμη και στα 100 ευρώ το μήνα.
Σε αυτές τις περιπτώσεις οι συντάξεις διορθώνονται, αλλά δεν αποδίδονται αναδρομικά ποσά…
Ένα κίνδυνος…
Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις ο επανέλεγχος (υπολογιστικά σφάλματα) μπορεί να βγάλει μικρότερη σύνταξη. Υπό αυτή την έννοια ο συνταξιούχος που θα προσφύγει θα πρέπει να έχει βάσιμο λόγο επανακαθορισμού των αποδοχών του ή προσέρχεται στη διαδικασία προκειμένου να προσμετρηθεί χρόνος ασφάλισης που δεν ελήφθη υπόψη κατά την έκδοση της σύνταξης ή δεν κατέθεσε ο ίδιος προς καταμέτρηση.
Επίσης, εάν προκύψει διαφορά έως 5%, αυτή δεν αποδίδεται και θεωρείται ότι καλώς έχει η σύνταξη του…
…και μια φενάκη
Σε άλλες περιπτώσεις ορισμένοι ασφαλισμένου καταθέτουν αιτήσεις επανυπολογισμού των συντάξεών τους προκειμένου να συνυπολογιστούν οι πρόσθετες εισφορές που κατέβαλαν σε ορισμένα ταμεία (ΔΕΚΟ, Τραπεζών κ.λπ.). Δηλαδή παραπάνω ασφάλιστρα πέραν του 20% που ισχύει στο ταμείο μισθωτών (ΙΚΑ).
Σε αυτές στις περιπτώσεις ο ΕΦΚΑ δεν επανυπολογίζει τις συντάξεις καίτοι ο νόμος 4387/16 σαφώς το ορίζει. Άπι της ουσίες αναμένεται ο προσδιορισμός εκδίκασης των αγωγών που έχουν κατατεθεί στα Διοικητικά Δικαστήρια προκειμένου να δικαιωθούν οι συνταξιούχου.
Να σημειωθεί ότι ο ν.4387/16 προβλέπει προσαύξηση συντήξεις 0,0075% για κάθε πρόσθετη μονάδα ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλεται πέραν του 20% και για κάθε χρόνο που αυτή πληρωνόταν. Διάταξη που, δυστυχώς, αυθαίρετα δεν εφαρμόζει ο ΕΦΚΑ….
Νews ieidiseis και ειδήσεις για την Οικονομία Read More