Η εκτίναξη των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων θα μπορούσε να συνεχιστεί για τα επόμενα δύο χρόνια, πλήττοντας τις παγκόσμιες προσπάθειες για την καταπολέμηση της φτώχειας και της κλιματικής κρίσης, προειδοποιεί έκθεση που ετοιμάστηκε για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας την επόμενη εβδομάδα.
Η ετήσια έκθεση για τους παγκόσμιους κινδύνους διαπίστωσε ότι η διεθνής κρίση του κόστους ζωής που έχει εξαπολύσει η πανδημία του κορονονοϊού και ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία βρίσκονται στην κορυφή του καταλόγου των ανησυχιών σε μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε περισσότερους από 1.200 παγκόσμιους εμπειρογνώμονες, υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και επιχειρηματίες.
Κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου ενόψει της ετήσιας συνάντησης των παγκόσμιων ηγετών στο ορεινό θέρετρο της Ελβετίας, η έκθεση ανέφερε ότι η κρίση στον τομέα της ενέργειας και των τροφίμων είναι πιθανό να συνεχιστεί για τα επόμενα δύο χρόνια ως ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία.
Επισημαίνοντας πώς η πανδημία και ο πόλεμος στην Ευρώπη έχουν πυροδοτήσει μια σειρά από βαθιά διασυνδεδεμένους παγκόσμιους κινδύνους, ανέφερε ότι οι επιπτώσεις θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τη συνεργασία μεταξύ των χωρών για την αντιμετώπιση μακροπρόθεσμων προβλημάτων, όπως η κλιματική κρίση, η προστασία της βιοποικιλότητας και οι προσπάθειες για τη μείωση της φτώχειας.
«Αυτά δημιουργούν επακόλουθους κινδύνους που θα κυριαρχήσουν τα επόμενα δύο χρόνια: ο κίνδυνος ύφεσης, η αυξανόμενη δυσπραγία του χρέους, η συνεχιζόμενη κρίση του κόστους ζωής, οι πολωμένες κοινωνίες που επιτρέπονται από την παραπληροφόρηση και την παραπληροφόρηση, η παύση της ταχείας δράσης για το κλίμα και ο γεωοικονομικός πόλεμος μηδενικού αθροίσματος», αναφέρει η έκθεση.
Πληθωρισμός και κίνδυνοι
Η έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, που εκπονήθηκε σε συνεργασία με την Marsh McLennan και την Zurich Insurance Group, υποστήριξε ότι ένα «παράθυρο για δράση» σχετικά με τις πιο σοβαρές μακροπρόθεσμες απειλές κλείνει γρήγορα.
«Απαιτείται συντονισμένη, συλλογική δράση πριν οι κίνδυνοι φτάσουν σε σημείο καμπής», αναφέρεται. «Εάν ο κόσμος δεν αρχίσει να συνεργάζεται πιο αποτελεσματικά για τον μετριασμό του κλίματος και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, τα επόμενα 10 χρόνια αυτό θα οδηγήσει σε συνεχή υπερθέρμανση του πλανήτη και οικολογική κατάρρευση».
Ο πληθωρισμός έχει εκτοξευθεί σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο μετά το χτύπημα στην παγκόσμια οικονομία από τον κορονοϊό, ενώ ακολούθησε η εισβολή του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία, η οποία οδήγησε σε αύξηση του χονδρικού κόστους ενέργειας και διατάραξε τις αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων.
Το ένα τρίτο της παγκόσμιας οικονομίας αναμένεται να βρίσκεται σε ύφεση το 2023, αντανακλώντας τις επιπτώσεις του πολέμου, τον παρατεταμένο υψηλό πληθωρισμό και το αυξανόμενο κόστος δανεισμού για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τις κυβερνήσεις, καθώς οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες ανεβάζουν τα επιτόκια.
Σύμφωνα με τον Guardian η Saadia Zahidi, διευθύνουσα σύμβουλος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, δήλωσε: «Το βραχυπρόθεσμο τοπίο κινδύνου κυριαρχείται από την ενέργεια, τα τρόφιμα, το χρέος και τις καταστροφές. Αυτοί που είναι ήδη οι πιο ευάλωτοι υποφέρουν – και μπροστά στις πολλαπλές κρίσεις, αυτοί που χαρακτηρίζονται ως ευάλωτοι διευρύνονται ραγδαία, τόσο στις πλούσιες όσο και στις φτωχές χώρες.
Το κλίμα και η ανθρώπινη ανάπτυξη πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο των ανησυχιών των παγκόσμιων ηγετών, ακόμη και όταν μάχονται τις τρέχουσες κρίσεις. Η συνεργασία είναι ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός».
Νews ieidiseis και ειδήσεις για την Οικονομία Read More