Η έκθεση στο μπλε φως μπορεί να οδηγήσει τους αρσενικούς αρουραίους σε πρόωρη εφηβεία, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε το Σάββατο.
Το μπλε φως είναι ένας τύπος φωτός που εκπέμπεται από ηλεκτρονικές συσκευές όπως smartphone, tablet, υπολογιστές και τηλεοράσεις, καθώς και από ενεργειακά αποδοτικό φωτισμό LED.
Η μετάβαση από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση, γνωστή ως εφηβεία, συνοδεύεται από μια σειρά σωματικών, ψυχολογικών και συναισθηματικών αλλαγών. Αυτή η διαδικασία καθοδηγείται από ορμονικές αλλαγές που διεγείρουν την ανάπτυξη. Τα ευρήματα αυτής της μελέτης παρέχουν πληροφορίες για το πώς οι περιβαλλοντικές επιρροές, όπως ο χρόνος οθόνης, επηρεάζουν το κρίσιμο αυτό στάδιο ανάπτυξης.
Επικεφαλής της μελέτης ήταν Τούρκοι ερευνητές από το νοσοκομείο της πόλης Bilkent της Άγκυρας και το Πανεπιστήμιο Gazi. Κατά τη διάρκεια της έρευνας, 18 αρσενικοί αρουραίοι, ηλικίας 21 ημερών, χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες των έξι, καθεμία από τις οποίες έλαβε είτε έναν κύκλο συμβατικού λευκού φωτός ή έξι ώρες μπλε φωτός ή δώδεκα ώρες μπλε φωτός αντίστοιχα. Τα ζώα στη συνέχεια μελετήθηκαν για σημάδια πρώιμης εφηβείας. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η έκθεση στο μπλε φως επιτάχυνε δραματικά την έναρξη της εφηβείας στους αρσενικούς αρουραίους.
Προηγούμενες παρόμοιες μελέτες έχουν διεξαχθεί σε θηλυκούς αρουραίους, αλλά αυτή είναι η πρώτη που εξετάζει τους αρσενικούς. «Τα ευρήματά μας ευθυγραμμίζονται με την προηγούμενη εργασία μας σε θηλυκούς αρουραίους, παρέχοντας έτσι μια πιο ολοκληρωμένη άποψη για το πώς το μπλε φως μπορεί να επηρεάσει την εφηβεία τόσο στους αρσενικούς όσο και στους θηλυκούς αρουραίους», δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας Dr Aylin Kılınç Uğurlu από το νοσοκομείο της Bilkent της Άγκυρας.
Η Uğurlu πρόσθεσε ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να διαπιστωθεί εάν τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να θεωρηθούν έγκυρα για τους ανθρώπους. «Ωστόσο, παρέχουμε μια πειραματική βάση για την περαιτέρω διερεύνηση των συνεπειών στην υγεία του διαρκώς αυξανόμενου χρόνου οθόνης στη σύγχρονη κοινωνία», είπε η γιατρός.
Σύμφωνα με διάφορες προηγούμενες μελέτες, η έκθεση στο μπλε φως, ιδιαίτερα το βράδυ, μπορεί να εμποδίσει τους εφήβους να παράγουν αρκετή μελατονίνη. Αυτό μπορεί να έχει αντίκτυπο στο πόσο καλά κοιμούνται καθώς και να προκαλέσει ορμονικές αλλαγές που σχετίζονται με την πρώιμη εφηβεία.
Η Uğurlu και η ομάδα της θα μελετήσουν τώρα τον αντίκτυπο της έκθεσης στο μπλε φως πριν από την εφηβεία σε ενήλικους αρσενικούς και θηλυκούς αρουραίους για να προσπαθήσουν να κατανοήσουν τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στα αναπαραγωγικά όργανα των ζώων και τη γονιμότητά τους. «Τελικά, αυτή η έρευνα θα μπορούσε να οδηγήσει σε προληπτικά μέτρα και να συμβάλει στη συνεχιζόμενη συζήτηση για το πώς ο σύγχρονος τρόπος ζωής επηρεάζει τη φυσιολογική ανάπτυξη και τη μακροπρόθεσμη υγεία», πρόσθεσε h ειδικός.
Ενώ η έκθεση στο μπλε φως είναι ένα θέμα, είναι μόνο ένας από τους πολλούς παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την εφηβεία. Για να προωθήσουν την υγιή ανάπτυξη σε αυτό το κρίσιμο στάδιο της ζωής, οι έφηβοι και οι γονείς τους θα πρέπει να επικεντρωθούν σε έναν ισορροπημένο, υγιεινό τρόπο ζωής που περιλαμβάνει κατάλληλη διατροφή, τακτική φυσική δραστηριότητα και αρκετό ύπνο.
Πηγή: Interesting Engineering
Μετάφραση-επιμέλεια: Εμμανουέλα Μαθιουδάκη
www.ertnews.gr