Η κακή ποιότητα ύπνου μπορεί να ενισχύσει τη γενετική ευαισθησία ενός ατόμου στο άσθμα, διπλασιάζοντας ενδεχομένως τον κίνδυνο διάγνωσης της πάθησης, σύμφωνα με μια μεγάλη μελέτη της UK Biobank, που δημοσιεύθηκε στο «BMJ Open Respiratory Research».
Ένα υγιές μοτίβο ύπνου φαίνεται να συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης άσθματος, για αυτό και οι ερευνητές προτείνουν ότι η έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία των διαταραχών ύπνου μπορεί να μειώσει τους κινδύνους, ανεξάρτητα από τη γενετική προδιάθεση.
Τα άτομα με άσθμα υποφέρουν συχνά από διαταραχές ύπνου, όπως διακοπτόμενος ύπνος και αϋπνία. Ωστόσο δεν είναι σαφές αν η ποιότητα του ύπνου από μόνη της μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο άσθματος ή αν τα υγιή πρότυπα ύπνου θα μπορούσαν να μειώσουν αυτόν τον κίνδυνο, λένε οι ερευνητές.
Στη μελέτη συμμετείχαν 455.405 άτομα, μεταξύ 38 και 73 ετών. Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν σχετικά με τις συνήθειες ύπνου τους, με βάση πέντε παράγοντες: αν ήταν πρωινοί τύποι ή όχι, πόση ώρα κοιμόντουσαν, αν ροχάλιζαν, αν είχαν αϋπνία και αν ένιωθαν υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι πρωινοί τύποι που κοιμόντουσαν 7-9 ώρες κάθε βράδυ, δεν υπέφεραν σχεδόν ποτέ από αϋπνίες, δεν ροχάλιζαν και δεν ένιωθαν υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, πληρούσαν είχαν ένα υγιές πρότυπο ύπνου. Διαπιστώθηκε ότι 73.223 άτομα είχαν υγιές πρότυπο ύπνου, 284.267 έιχαν ενδιάμεσο πρότυπο ύπνου και 97.915 κακό πρότυπο ύπνου. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι περίπου ένας στους τρείς συμμετέχοντες είχε υψηλό γενετικό κίνδυνο εμφάνισης άσθματος (150.429), το ένα τρίτο (151.970) αντιμετώπιζε ενδιάμεσο κίνδυνο, ενώ οι υπόλοιποι είχαν χαμηλό κίνδυνο.
Κατά τη διάρκεια μιας περιόδου παρακολούθησης που διήρκησε σχεδόν 9 χρόνια, 17.836 άτομα διαγνώστηκαν με άσθμα. Περίπου 7.105 άτομα με υψηλό γενετικό κίνδυνο άσθματος και 5.748 άτομα με ενδιάμεσο γενετικό κίνδυνο, διαγνώστηκαν με την πάθηση κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης. Σε σύγκριση με τα άτομα με χαμηλό γενετικό κίνδυνο, εκείνοι που διέτρεχαν τον υψηλότερο κίνδυνο είχαν 47% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με άσθμα, ενώ τα άτομα με κακό πρότυπο ύπνου είχαν 55% περισσότερες πιθανότητες.
Θεωρητικά, σε επίπεδο πληθυσμού, ένας χαμηλός γενετικός κίνδυνος σε συνδυασμό με ένα υγιές μοτίβο ύπνου θα μπορούσε να οδηγήσει σε 19% λιγότερες περιπτώσεις άσθματος, εκτιμούν οι ερευνητές. Η συσχέτιση μεταξύ ύπνου και άσθματος μπορεί να είναι αμφίδρομη, προτείνουν, προσφέροντας κάποιες πιθανές εξηγήσεις για τα ευρήματά τους.
«Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι διαταραχές ύπνου, όπως η μικρή διάρκεια ύπνου και η αϋπνία, σχετίζονται με χρόνια φλεγμονή. Θεωρητικά, η ανοσολογική απόκριση στη φλεγμονή θα μπορούσε να παράγει προφλεγμονώδεις κυτταροκίνες που οδηγούν σε κυτταρική διήθηση και φλεγμονή των αεραγωγών, αυξάνοντας περαιτέρω τον κίνδυνο άσθματος», έγραψαν στο άρθρο τους.
«Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο κακός ύπνος σε συνδυασμό με την υψηλή γενετική ευαισθησία απέδωσε έναν υπερδιπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης άσθματος, τα πρότυπα ύπνου θα μπορούσαν να συνιστώνται ως αποτελεσματική παρέμβαση στον τρόπο ζωής για την πρόληψη του μελλοντικού άσθματος, ειδικά για τα άτομα υψηλού κινδύνου».
ΠΗΓΗ: Medicalxpress
www.ertnews.gr