«Φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό έβαλε η αποκάλυψη από τον Αλέξη Τσίπρα των ηχηρών ονομάτων που ήταν στόχος υποκλοπών από την ΕΥΠ. «Υποβάλλουμε πρόταση δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης, ως ένα πρώτο βήμα της πορείας στο λαό για την υπεράσπιση της δημοκρατίας, της διαφάνειας και της δικαιοσύνης», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προσθέτοντας ότι η Βουλή καλείται να αποφασίσει: «Με τη Δημοκρατία ή με την εκτροπή».
Ο Αλέξης Τσίπρας αποκάλυψε τα ονόματα, που προκύπτουν έπειτα από την έρευνα της ΑΔΑΕ στους παρόχους τηλεφωνίας. «Όσοι λοιπόν αναρωτήθηκαν τι περιείχε ο φάκελος που κρατούσα όταν έβγαινα χθες από τα γραφεία της ΑΔΑΕ, μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρό της, τον κύριο Ράμμο, ήρθε η ώρα να τους λύσω την απορία. Ο φάκελος περιείχε τα αποτελέσματα της έρευνας της ΑΔΑΕ, μετά από αίτημα που κατέθεσα στις 7/12 και εμπλούτισα κατόπιν γραπτού αιτήματος της αρχής, με μεταγενέστερο αίτημά μου στις 28/12. Ο φάκελος λοιπόν περιέχει τα παράνομα έργα του σκοτεινού παρακράτους που έστησε ο κύριος Μητσοτάκης. Το ξεγύμνωμα του παρακράτους από την πιο αρμόδια αρχή του κράτους. Περιέχει το σκοτάδι που έχουμε υποχρέωση, όλες οι δυνάμεις της δημοκρατίας, να διαλύσουμε».
Ποιους παρακολουθούσε η ΕΥΠ
Όπως ανάφερε ο Αλέξης Τσίπρας: «Στις 28/12 λοιπόν, και ενώ ήταν γνωστό ότι στα αρχεία των παρόχων η ανεξάρτητη αρχή είχε ήδη βρει ευρήματα επισυνδέσεων της ΕΥΠ, πέραν του κου Ανδρουλάκη και Κουκάκη, και για τα τηλέφωνα του ευρωβουλευτή Κύρτσου και του δημοσιογράφου Τέλογλου, ζήτησα επισήμως να διεξαχθεί έλεγχος από την Αρχή, ώστε να διελευκάνει αν ετέθει πράγματι σε επισύνδεση, ο υπουργός εργασίας κος Χατζηδάκης, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ κος Φλώρος, ο Αρχηγός ΓΕΣ κος Λαλούσης, ο πρώην Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας κος Διακόπουλος ο πρωήν και ο νυν επικεφαλής της Γενικής Διιεύθυνσης εξοπλισμών και Λάγιος και Αλεξόπουλος. Και η απάντηση που επισήμως έλαβα, ήταν έξι στα έξι. Για όλους ευρέθησαν επισυνδέσεις της ΕΥΠ του κ. Μητσοτάκη».
Και συνέχισε δίνοντας περισσότερες λεπτομέρειες για τις επισυνδέσεις:
«Για τον υπουργό του, τον στόχο της ΕΥΠ C5046, και κατά κόσμον Κωστή Χατζηδάκη τα ευρήματα αφορούν διατάξεις που εκδόθηκαν από τον Νοέμβρη του 2020 εως τον Μάη του 2021.
Δηλαδή τον κο Χατζηδάκη τον παρακολουθούσε η ΕΥΠ του κου Μητσοτάκη επι 8 συνεχόμενους μήνες. Με διατάξεις που αρμόδια εισαγγελέας της ΕΥΠ υπέγραφε ανα δυο μήνες. Που σημαίνει ότι υπέγραψε τουλάχιστον τέσσερις διατάξεις παρακολούθησης του τότε υπουργού ενέργειας και σήεμρα εργασίας. Για τους δε στρατιωτικούς οι διατάξεις ξεκινούν από τον Ιούλιο του 2020 εως τον Μάιο του 2022. Με δυο λόγια η ΕΥΠ Μητσοτάκη άκουγε τους αρχηγούς του στρατεύματος, τον Σύμβουλο Ασφαλείας και τους επικεφαλείς της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών, για δύο περίπου χρόνια. Που σημαίνει ότι η αρμόδια εισαγγελέας έχει υπογράψει δεκάδες διατάξεις για τη παρακολούθηση αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων ακόμη και των δύο αρχηγών. Και το κρίσιμο ερώτημα είναι: Ποιος ο λόγος εθνικής ασφάλειας για να παρακολουθούνται οι ταγοί της εθνικής μας ασφάλειας ; Ποιος ο λόγος εθνικής ασφάλειας για να παρακολουθείται ο υπουργός Ενέργειας τότε; Ήταν οι αρχηγοί του στρατεύματος επικίνδυνοι για την εθνική ασφάλεια; Ύποπτοι για κατασκοπία;».
Ο Αλέξης Τσίπρας διερωτήθηκε εάν η εισαγγελέας Βλάχου είναι μέρος του «ρυπαρού δικτύου» και αν ναι γιατί βρίσκεται ακόμα στη θέση της Τόνισε μάλιστα ότι παραμένει στη θέση της με «επιμονή Μητσοτάκη». Προφανώς γιατί είναι όντως μέρος του ρυπαρού δικτύου και την προστατεύει ο επικεφαλής του, ο ίδιος ο αρχηγός της χώρας, σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Ζόφος και παρακμή»
Από το βήμα της Ολομέλειας ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στο σκάνδαλο των κοριών της ΕΥΠ μίλησε για «ζόφο και παρακμή». Υπενθύμισε μάλιστα το επίμονο ερώτημα που είχε θέσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη εντός της Βουλής και με τον πρωθυπουργό τότε να λήγει την συνεδρίαση και να φεύγει από την Ολομέλεια. «Αν αποδειχτεί τελικά ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε Χατζηδάκη και Φλώρο θα παραιτηθείς;» ήταν το ερώτημα Τσίπρα τότε, υπενθύμισε ο Αλέξης Τσίπρας. Και κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως «ένοχο» και ως τον «εγκέφαλο» και τον «εντολέα» του παρακράτους.
«Μετα από όλα όσα έχουν συμβεί και αποκαλυφθεί, η κυβέρνηση δεν μπορεί να μείνει ούτε στιγμή στη θέση της. Ο πρωθυπουργός αυτός δεν μπορεί να παραμείνει ούτε μια μέρα στη θέση του» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι είναι «ήδη ορατές οι πληγές στο σώμα της Δημοκρατίας και της Πατρίδας».
{https://www.facebook.com/tsiprasalexis/videos/608416014453663/}
Μητσοτάκης: Καλοδεχούμενη η πρόταση δυσπιστίας
«Καλοδεχούμενη» χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Κρήτη, όπου και βρίσκεται, την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ο πρωθυπουργός λίγο μετά την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, από τη Λότζια όπου βρισκόταν, πήρε το λόγο. Μίλησε για τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για την αναπτυξιακή πορεία της Κρήτης και στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης απάντησε στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας χαρακτηριστικά «Καλοδεχούμενη η πρόταση δυσπιστίας».
«Τον προκαλώ πολύ καιρό να το κάνει. Είναι μια ευκαιρία όχι μόνο να επιβεβαιώσουμε την συνοχή της κοινοβουλευτικής μας ομάδας αλλά να συγκρίνουμε πεπραγμένα 4ετίας», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
«Δεν επιδιώκω την σύγκρουση αλλά την σύγκριση. Δεν έχει προτάσεις για το μέλλον της χώρας αλλά και κανείς από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να μιλήσει για το παρελθόν… Την Παρασκευή θα πάρουμε ψήφο εμπιστοσύνης και μέχρι να προκηρύξουμε τις εκλογές θα συνεχίσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
ΠΑΣΟΚ: Διακριτή πορεία με θεσμική αντιπολίτευση
Με ανάρτηση του στο twitter ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Σπυρόπουλος σχολίασε την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ και την αντίδραση της κυβέρνησης. Ταυτόχρονα έδωσε το στίγμα της θέσης του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ. Αναφερει συγκεκριμένα ο κ. Σπυρόπουλος:
«Απέναντι στη βολική σύγκριση με τον ΣΥΡΙΖΑ, που επικαλείται ο κ. Μητσοτάκης, και στην πολωτική σύγκρουση που επιθυμούν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί διακριτή πορεία με θεσμική αντιπολίτευση ως υπέρμαχος της Δημοκρατίας και του κράτους δικαίου».
{https://twitter.com/Spiropoulos_A/status/1618314059434299394}
ΚΚΕ: Δυσώδες το σκάνδαλο των υποκλοπών
Η μομφή προς την κυβέρνησης «είναι δεδομένη και διαρκής, αφορά το δυσώδες σκάνδαλο των υποκλοπών, όπως και το σύνολο των προβλημάτων που συσσωρεύονται στις πλάτες του λαού. Αυτή τη μομφή το ΚΚΕ την εκφράζει εδώ και τέσσερα χρόνια, όχι μόνο μέσα στη βουλή με την καταψήφιση των αντιλαϊκών νομοσχεδίων της ΝΔ, αλλά κυρίως μέσα στον καθημερινό αγώνα, παντού όπου εκδηλώνονται οι συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής».
Από τη μομφή του, το ΚΚΕ δεν εξαιρεί «κανένα από τα κόμματα που, είτε προηγούμενα από τη θέση της κυβέρνησης είτε τώρα από τη θέση της αντιπολίτευσης, υπηρετούν τα κρίσιμα βάθρα αυτής της πολιτικής, ακόμη και στο επίμαχο ζήτημα των υποκλοπών, συνδιαμορφώνοντας το θεσμικό πλαίσιο των παρακολουθήσεων και της συγκάλυψης και στηρίζοντας το σημερινό σάπιο σύστημα και το κράτος του».
ΜέΡΑ25: Δεν αρκεί η πρόταση δυσπιστίας
Δεν αρκεί η πρόταση δυσπιστίας, αλλά απαιτείται συνολικά μομφή στην ολιγαρχία και τις μυστικές της υπηρεσίες, αντέδρασε το ΜέΡΑ25.
{https://twitter.com/yanisvaroufakis/status/1618245466382307329}
Το κείμενο της πρότασης δυσπιστίας:
ΠΟΛΙΤΙΚΗ Read More