Ο «πατέρας» της σύγχρονης ιατρικής, ο Ιπποκράτης, πίστευε ότι πρόληψη είναι προτιμότερη της θεραπείας. Γιατί η πρόληψη μπορεί να σώζει ζωές.
Και αυτό δεν είναι μόνο κάτι που πίστευε ο Ιπποκράτης. Είναι μια αλήθεια, ένα γεγονός που αποδεικνύεται καθημερινά. Η πρόληψη, σώζει. Και κανείς μας δεν πρέπει να το ξεχνά αυτό.
Γιατί η πρόληψη μπορεί να οδηγήσει στην έγκαιρη διάγνωση. Και αυτή να προστατεύσει τους ασθενείς από τις επιπλοκές μιας ασθένειας όπως ο καρκίνος του μαστού ή ο σακχαρώδης διαβήτης.
Τα στοιχεία «μιλούν» άλλωστε. Κάθε γυναίκα στην Ελλάδα έχει μια στις 10 πιθανότητες να εκδηλώσει καρκίνο του μαστού. Όταν ο καρκίνος του μαστού διαγνωστεί σε αρχικό στάδιο, μπορεί οι πιθανότητες να θεραπευτεί να φτάσουν στο 99%. Αν, όμως, η διάγνωση γίνει όταν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί, οι πιθανότητες μειώνονται στο ένα τρίτο!
«Ο καρκίνος του μαστού δεν είναι αήττητος, αλλά μπορεί να προληφθεί και, στις συντριπτικά περισσότερες περιπτώσεις, να αντιμετωπιστεί με επιτυχία. Αρκεί, εμείς οι γυναίκες, να παρακολουθούμε το σώμα μας, να μην αμελούμε την αυτοεξέταση, να μένουμε πιστές στο ετήσιο ραντεβού μας για μαστογραφία», είχε γράψει πρόσφατα σε μια ανάρτησή της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μετά τη συνάντησή της στο Προεδρικό Μέγαρο με γυναίκες που έχουν νοσήσει.
Από το πρόγραμμα στη μνήμη της Φώφης Γεννηματά, που έφυγε από τη ζωή στις 25 Οκτωβρίου 2021 και τις προληπτικές ψηφιακές μαστογραφίες που έκαναν πάνω από 40.000 γυναίκες 50-69 ετών, εντοπίστηκαν 2.411 περιπτώσεις με κακοήθεια. Αυτές οι γυναίκες έμαθαν νωρίς ότι έχουν καρκίνο του μαστού. Και οι πιθανότητές τους να τον νικήσουν, αυξήθηκαν κατακόρυφα.
Κάτι ανάλογο ισχύει και για τον σακχαρώδη διαβήτη. Η πρόληψη, σώζει. Στην Ελλάδα, οι ασθενείς με διαβήτη είναι περισσότεροι από ένα εκατομμύριο. Σχεδόν 982.000 έχουν σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και περίπου 48.000 διαβήτη τύπου 1. Περίπου οι μισοί ενήλικες με σακχαρώδη διαβήτη δεν ξέρουν ότι πάσχουν από τη νόσο, ενώ σύμφωνα με μελέτες μπορεί να μεσολαβήσουν τουλάχιστον 9 χρόνια από την ανάπτυξη του διαβήτη έως τη διάγνωσή του!
Στο μεσοδιάστημα, όμως, αναπτύσσονται επιπλοκές στον οργανισμό, αφού το αυξημένο σάκχαρο προκαλεί βλάβες σε αγγεία και νεύρα και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα μάτια, τα νεφρά, την καρδιά.
Μήνες πρόληψης
Ο Οκτώβριος έχει καθιερωθεί ως μήνας πρόληψης και ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού. Η 25η μέρα του είναι η παγκόσμια ημέρα κατά της νόσου που αποτελεί και το συχνότερο τύπο καρκίνου στις γυναίκες.
Ο Νοέμβριος, από την άλλη, είναι ο μήνας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για τον σακχαρώδη διαβήτη, με την 14η μέρα του να είναι η παγκόσμια ημέρα κατά αυτής της μεταβολικής νόσου που θεωρείται η πιο γρήγορα αναπτυσσόμενη χρόνια πάθηση στον κόσμο.
Τόσο στον καρκίνο του μαστού όσο και για τον σακχαρώδη διαβήτη, η πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση παίζουν καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπισή τους.
Σε αυτό το πλαίσιο, το πρόγραμμα επιβράβευσης go4more και τα Ιατρικά Διαγωνιστικά Κέντρα Βιότυπος, υπενθυμίζουν τη σπουδαιότητα της πρόληψης και προσφέρουν στα μέλη του προγράμματος ένα σημαντικό κίνητρο: με τη χρήση των καρτών της Εθνικής Τράπεζας κερδίζετε 10% σε go4more πόντους στο κόστος των εξετάσεων.
Η προσφορά ισχύει έως τις 30 Νοεμβρίου 2022.
Μπείτε εδώ για περισσότερες πληροφορίες για την προσφορά που μπορεί να σώσει ζωές.
To άρθρο Η πρόληψη σώζει από καρκίνο του μαστού και σακχαρώδη διαβήτη δημοσιεύτηκε στο NewsIT .
Υγεία – NewsIT Read More