Μπορεί ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης να εξέφρασε τη βούληση της κυβέρνησης να υπερψηφιστεί και από τους 300 βουλευτές η διάταξη που συζητείται σήμερα στη βουλή για το μπλόκο στο ναζιστικό μόρφωμα του Κασιδιάρη, ωστόσο η εμμονή της κυβερνητικής πλειοψηφίας σε αποκλειστικά «σημειακού τύπου» αλλαγές, δυσχεραίνει έως εκμηδενίζει κάθε προσπάθειας υπέρβασης των ενστάσεων και προβληματισμών του ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτό σημαίνει, ότι εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, η διάταξη θα υπερψηφιστεί μόνο από τη ΝΔ και πιθανότατα το ΠΑΣΟΚ, το οποίο, παρά τις αρχικές του ενστάσεις, κινείται προς το «ναι». Με δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να προχωρήσει με δική του τροπολογία, το ενδιαφέρον του Μεγάρου Μαξίμου επικεντρώθηκε εξ αρχής στην επίτευξη συνεννόησης με το ΠΑΣΟΚ και τις διαπραγματεύσεις ανέλαβε να κάνει ο υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης, με τον επικεφαλής Πολιτικού Σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτη Δουδωνή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Χαριλάου Τρικούπη, μέσω του κ. Δουδώνη, είχε θέσει στο τραπέζι των διαβουλεύσεων τρεις συγκεκριμένες κεντρικές παρατηρήσεις επί των διατυπώσεων του αρχικού κειμένου τροπολογίας που η κυβέρνηση έστειλε στα κόμματα. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στο τελικό κείμενο της διάταξης που κατατέθηκε στη βουλή και ψηφίζεται σήμερα, έχουν ενσωματωθεί και στοιχεία που προέκυψαν από αυτή τη διαδικασία, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το ΠΑΣΟΚ θα την υπερψηφίσει.
Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του, επιμένει ότι θα πρέπει να υπάρχει σαφής προσδιορισμός του λόγουπου ένα κόμμα δεν εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος, όπως αναφέρει η κυβερνητική τροπολογία. Το βασικό επιχείρημα είναι ότι σε άλλη περίπτωση υπάρχει θέμα αντισυνταγματικότητας και μπορεί να οδηγήσει μελλοντικά και σε πολιτική χρήση της διάταξης κατά άλλων κομμάτων για τη δράση τους.
Η κυβέρνηση απορρίπτει την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ ότι η διάταξη είναι οριακά αντισυταγματική, σημειώνοντας ότι αντίθετα συμμορφώνεται πλήρως με τις επιταγές του καταστατικού χάρτη της χώρας. αλλά και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, όπως και με τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο το 2015 απεφάνθη ότι είναι συνταγματική η διακοπή της χρηματοδότησης ενός κόμματος όταν η δράση του είναι αντίθετη στην ίδια τη λειτουργία του πολιτεύματος.
Η τροπολογία είναι απολύτως συνταγματική δηλώνει η Κυβέρνηση, η οποία επεξεργάζεται εδώ και καιρό μήνες τη νομοθετική ρύθμιση και τους τελευταίους 3 μήνες βρίσκεται σε διάλογο με τα κόμματα. Με βάση την τροπολογία που έχει καταθέσει η κυβέρνηση . για να συμμετέχει στις εκλογές ένας συνδυασμός θα πρέπει να συγκεντρώνει τρεις προϋποθέσεις:
α) Το κόμμα να έχει ιδρυθεί νόμιμα.
β) Τα μέλη του επιτελείου, οι επικεφαλής των οργάνων – πραγματικοί ή εικονικοί – να μην έχουν καταδικαστεί για σοβαρά αδικήματα κατά της πολιτείας.
γ) Η οργάνωση και η δράση της συγκεκριμένης παράταξης, του συγκεκριμένου κόμματος, να εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος.
Η μόνη αρμόδια για να διαπιστώσει αν συντρέχουν αυτές οι προϋποθέσεις είναι η Δικαιοσύνη και ειδικότερα το Α’ Τμήμα του Αρείου Πάγου που έχει από το Σύνταγμα την ευθύνη για την ανακήρυξη των συνδυασμών. Οι δικαστές, χωρίς να μπουν στη διαδικασία να αξιολογούν ιδέες ή διακηρύξεις, θα εξετάζουν ένα και μόνο στοιχείο: αν υπάρχουν πράξεις με ιδιαίτερη ποινική απαξία.
«Δεν απαγορεύεται, άλλωστε, να είναι υποψήφιος βουλευτής κάθε πολίτης ο οποίος δεν στερήθηκε τα πολιτικά του δικαιώματα, ο οποίος εξέτισε την ποινή του ή είναι ακόμα καταδικασμένος. Αρκεί όμως να μην είναι ο αληθινός ηγέτης κόμματος. Αλλιώς η δημοκρατία θα βρισκόταν μπροστά σε ένα εφιαλτικό παράδοξο: να προσφέρει σε έναν εγκληματία τις δυνατότητες για να συνεχίσει να παρανομεί μέσω ενός αχυρανθρώπου και επιπλέον να τον χρηματοδοτεί με δημόσιο χρήμα» δήλωσε ο Πρωθυπουργός.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ Read More