Η Google προχώρησε στην ολοκλήρωση τουλάχιστον 24 συμφωνιών με μεγάλες εταιρείες ανάπτυξης εφαρμογών προκειμένου να τερματιστεί ο ανταγωνισμός τους με το ηλεκτρονικό κατάστημα Play Store.
Στις συμφωνίες της Google είναι και η Activision Blizzard ποσού περίπου 360 εκατομμυρίων δολαρίων μέσα σε μία τριετία, σύμφωνα με τα στοιχεία δικαστικών εγγράφων.
Η Google είχε συμφωνήσει το 2020 να καταβάλει στην Riot Games που παράγει το λογισμικό του παιχνιδιού “League of Legends”, περίπου 30 εκατομμύρια δολάρια μέσα σε ένα χρόνο, σύμφωνα με τα ίδια δικαστικά έγγραφα.
Οι οικονομικές λεπτομέρειες έγιναν γνωστές από αντίγραφο δικαστικής αγωγής κατά της Google την οποία είχε καταθέσει το 2020, η εταιρία Epic Games που παράγει το “Fortnite”. Η αγωγή αυτή υπονοούσε πρακτικές κατά του ανταγωνισμού που σχετίζονται με την έρευνα στις συσκευές Android, αλλά και στο Play Store της Google.
H Google είχε χαρακτηρίσει από την πλευρά της, την αγωγή αυτή αβάσιμη, υποστηρίζοντας ότι περιείχε παραπλανητικούς χαρακτηρισμούς στο σύνολό της. Η εταιρία υποστήριξε ότι οι συμφωνίες της, προκειμένου να είναι ικανοποιημένοι οι παραγωγοί λογισμικού βιντεοπαιχνιδιών, αντανακλούν τον υγιή ανταγωνισμό.
Η Riot ανακοίνωσε ότι εξετάζει τα δικαστικά έγγραφα. Η Activision δεν ανταποκρίθηκε σε αιτήματα σχολιασμού. Η Epic την προηγούμενη χρονιά, έχασε μία παρόμοια υπόθεση κατά της Apple που έχει επίσης, ηγετική θέση στην αγορά εφαρμογών μέσω app store. Μία απόφαση δευτεροβάθμιου δικαστηρίου για την υπόθεση αυτή, αναμένεται μέσα στην επόμενη χρονιά.
«Θα είχε απώλειες δισεκατομμυρίων δολαρίων»
Η συμφωνία με την Activision ανακοινώθηκε τον Ιανουάριο του 2020, αμέσως μετά την ενημέρωση που είχε για τις σκέψεις της Google σχετικά με την ενεργοποίηση του δικού της καταστήματος εφαρμογών. Η συνεργασία με την Riot είχε επίσης, ως στόχο “να σταματήσει τις δικές τους προσπάθειες για την οργάνωση ενός εσωτερικού ‘καταστήματος εφαρμογών’, σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα.
Κατά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, η Google εκτιμούσε ότι θα είχε απώλειες δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη διαφυγή πωλήσεων εφαρμογών, στην περίπτωση που οι εταιρίες που τις αναπτύσσουν κατέφευγαν σε εναλλακτικά συστήματα.
Η αγωγή της Epic αφήνει να εννοηθεί ότι η Google γνώριζε πως υπογράφοντας με την Activision “διασφάλιζε αποτελεσματικά την εγκατάλειψη των σχεδίων για την ενεργοποίηση ενός ανταγωνιστικού καταστήματος εφαρμογών”. Σύμφωνα με την αγωγή, η συμφωνία αυξάνει τις τιμές και μειώνει την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών.
Μεταξύ άλλων που έχουν υπογράψει με την Google από τον Ιούλιο, είναι οι Nintendo, Ubisoft, η εφαρμογή πνευματικού διαλογισμού Calm και η εκπαιδευτική εφαρμογή Age of Learning, σύμφωνα με τα ίδια δικαστικά έγγραφα.
To άρθρο Η Google δίνει 360 εκατ. δολάρια στην Activision για να μην βγάλει ανταγωνιστικό κατάστημα για εφαρμογές δημοσιεύτηκε στο NewsIT .