Η Huawei μπήκε στον κατάλογο των εταιρειών που θέλουν να ασχοληθούν με την τεχνητή νοημοσύνη.
Για πρώτη φορά μετά από περίπου 10 χρόνια, ο κινεζικός γίγαντας τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιών ανακοίνωσε τη νέα του στρατηγική κατεύθυνση την Τετάρτη, λέγοντας ότι θα μετατοπίσει την εστίασή του στην τεχνητή νοημοσύνη. Προηγουμένως, η εταιρεία είχε δώσει προτεραιότητα στο cloud computing και την πνευματική ιδιοκτησία, αντίστοιχα, για δύο δεκαετίες.
Η Μενγκ Γουανζού, εκ περιτροπής πρόεδρος και οικονομική διευθύντρια της Huawei, έκανε την ανακοίνωση στη Σαγκάη κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της εταιρείας.
«Καθώς η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει έδαφος και ο αντίκτυπός της στη βιομηχανία συνεχίζει να αυξάνεται, η στρατηγική All Intelligence της Huawei έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει όλες τις βιομηχανίες να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις νέες στρατηγικές ευκαιρίες», ανέφερε η εταιρεία σε δήλωσή της.
Η Μένγκ δήλωσε σε ομιλία της ότι η Huawei «δεσμεύεται να οικοδομήσει μια σταθερή υπολογιστική ραχοκοκαλιά για την Κίνα και μια άλλη επιλογή για τον κόσμο».
«Ο τελικός μας στόχος είναι να βοηθήσουμε να καλυφθούν οι ποικίλες ανάγκες των διαφόρων βιομηχανιών σε υπολογιστές τεχνητής νοημοσύνης», πρόσθεσε, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.
Η απόφαση της Huawei ακολουθεί μια παρόμοια κίνηση από τον κινεζικό τεχνολογικό γίγαντα Alibaba (BABA), η οποία ανακοινώθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα, για να δώσει προτεραιότητα στην τεχνητή νοημοσύνη.
Άλλες εταιρείες, όπως η ιαπωνική SoftBank, έχουν επίσης δηλώσει εδώ και καιρό την πρόθεσή τους να επικεντρωθούν περισσότερο στην ταχέως εξελισσόμενη τεχνολογία και περισσότερες επιχειρήσεις έχουν ανέβει στο τρένο φέτος λόγω του ενθουσιασμού για πλατφόρμες όπως η GPT-4.
Η Μένγκ επέστρεψε στην Κίνα τον Σεπτέμβριο του 2021, αφού πέρασε σχεδόν τρία χρόνια σε κατ’ οίκον περιορισμό στον Καναδά στο πλαίσιο μιας μάχης έκδοσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η ίδια και η Huawei είχαν κατηγορηθεί για φερόμενη τραπεζική απάτη και αποφυγή οικονομικών κυρώσεων κατά του Ιράν.
Το στέλεχος, το οποίο είναι επίσης κόρη του ιδρυτή της Huawei Ρεν Ζενγκφέι, μπόρεσε να φύγει μετά την επίτευξη συμφωνίας με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και τελικά την απόρριψη των κατηγοριών της.
Ισχυρισμοί για χάκινγκ
Η είδηση της στρατηγικής ενημέρωσης της Huawei ήρθε την ίδια ημέρα που η εταιρεία αναφέρθηκε σε ισχυρισμούς που διατύπωσε η Κίνα εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών.
Σε μια δήλωση που αναρτήθηκε την Τετάρτη στο κινεζικό κοινωνικό δίκτυο WeChat, το Υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας της Κίνας κατηγόρησε την Ουάσινγκτον για διείσδυση σε διακομιστές της Huawei πριν από σχεδόν 15 χρόνια.
«Με το ισχυρό οπλοστάσιο κυβερνοεπιθέσεων, οι μυστικές υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν πραγματοποιήσει παρακολούθηση, κλοπή μυστικών και κυβερνοεπιθέσεις εναντίον πολλών χωρών σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, με διάφορους τρόπους», ανέφερε το υπουργείο.
Ισχυρίστηκε ότι η Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA), ειδικότερα, είχε «επανειλημμένα πραγματοποιήσει συστηματικές και βασισμένες σε πλατφόρμες επιθέσεις στην Κίνα σε μια προσπάθεια να κλέψει σημαντικούς πόρους δεδομένων της Κίνας».
Η Huawei αρνήθηκε να σχολιάσει τους ισχυρισμούς, ενώ η NSA δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό εκτός του κανονικού ωραρίου λειτουργίας των ΗΠΑ.
Οι ισχυρισμοί είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτοι επειδή οι Αμερικανοί αξιωματούχοι υποπτεύονται εδώ και καιρό την εταιρεία ότι κατασκοπεύει τα δίκτυα στα οποία λειτουργεί η τεχνολογία της, χρησιμοποιώντας το ως αιτία για να περιορίσουν το εμπόριο με την εταιρεία. Η Huawei έχει αρνηθεί σθεναρά τους ισχυρισμούς, λέγοντας ότι λειτουργεί ανεξάρτητα από την κινεζική κυβέρνηση.
Το 2019, η Huawei προστέθηκε στον αμερικανικό «κατάλογο των επιχειρήσεων», ο οποίος περιορίζει τις εξαγωγές σε επιλεγμένους οργανισμούς χωρίς άδεια της αμερικανικής κυβέρνησης. Το επόμενο έτος, η κυβέρνηση των ΗΠΑ επέκτεινε αυτούς τους περιορισμούς επιδιώκοντας να αποκόψει τη Huawei από προμηθευτές τσιπ που χρησιμοποιούν αμερικανική τεχνολογία.
Τις τελευταίες εβδομάδες, η Huawei προσέθεσε και πάλι στις εντάσεις ΗΠΑ-Κίνας μετά την παρουσίαση ενός νέου smartphone που αντιπροσωπεύει μια προφανή τεχνολογική επανάσταση.
Η Huawei λάνσαρε το Mate 60 Pro, την τελευταία της κορυφαία συσκευή, τον περασμένο μήνα, προκαλώντας έρευνα των ΗΠΑ. Αναλυτές που εξέτασαν το τηλέφωνο δήλωσαν ότι περιλαμβάνει ένα τσιπ 5G, γεγονός που υποδηλώνει ότι η Huawei μπορεί να έχει βρει έναν τρόπο να ξεπεράσει τους αμερικανικούς εξαγωγικούς ελέγχους.
Πηγή: CNN
www.ertnews.gr