Θέλετε να φτιάξετε κέικ χωρίς ζάχαρη; Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου σας έχει την ιδανική συνταγή.
Υλικά για το κέικ χωρίς ζάχαρη
2 φλ. αλεύρι χ.γλ. που φουσκώνει μόνο του
1 κ.γ. baking χ.γλ.
1/2 φλ. κρυσταλλική στέβια
1 κ.γ. υγρή βανίλια
1/2 φλ. λάδι καρύδας (ή σπορέλαιο)
1 ½ φλ. γάλα αμυγδάλου ή καρύδας (χωρίς ζάχαρη)
Για την αντικατάσταση αυγού
1 κ.σ. αλεσμένο λιναρόσπορο
3 κ.σ. νερό
Για το μείγμα σοκολάτας
3 κ.σ. κακάο άγλυκο (βιολογικό και χωρίς λιπαρά)
2 κ.σ. κοφτές στέβια κρυσταλλική
1/4 γάλα αμυγδάλου ή καρύδας
Για το μείγμα σοκολάτας
Σε μικρό μπολ, βάζουμε το κακάο, τη στέβια και το γάλα, για το μείγμα σοκολάτας.
Ανακατεύουμε κι αφήνουμε στην άκρη.
Για το μείγμα του κέικ
Βάζουμε πρώτα σε μπολ τον αλεσμένο λιναρόσπορο και το νερό.
Ανακατεύουμε κι αφήνουμε να σταθεί για 15′ μέχρι να γίνει η υφή του σαν το ασπράδι του αυγού.
Σε ένα μπολ, κοσκινίζουμε το αλεύρι και το baking powder.
Προσθέτουμε την κρυσταλλική στέβια.
Ανακατεύουμε με κουτάλι.
Προσθέτουμε τη βανίλια το σπορέλαιο, το γάλα αμυγδάλου και το μουλιασμένο λιναρόσπορο.
Με κουτάλι ανακατεύουμε λίγο τα υλικά να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Χωρίζουμε το μείγμα του κέικ σε δυο μπολ.
Το ένα μένει όπως είναι λευκό, με γεύση βανίλιας.
Στο άλλο μπολ ρίχνουμε το λιωμένο κακάο κι ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί.
Στην έτοιμη φόρμα ρίχνουμε εναλλάξ κουταλιές από το μίγμα με γεύση βανίλια και το μίγμα με γεύση κακάο.
Με ένα μαχαίρι κάνουμε σχέδια ενώνοντας τα δυο μίγματα απαλά.
Για το ψήσιμο
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150°C στον αέρα. Θα ψήσουμε το κέικ χωρίς ζάχαρη από την Αργυρώ στη μεσαία σχάρα. Η χαμηλή θερμοκρασία είναι απαραίτητη γι’ αυτό το κέικ.
Λαδώνουμε κι αλευρώνουμε μικρή μακρόστενη φόρμα του κέικ 22×10 εκ.
Το μίγμα πρέπει να καλύπτει τη φόρμα κατά τα 3/4 του ύψους της για να πάρει σωστό όγκο και να γίνει φουσκωτό κι αφράτο.
Ψήνουμε το κέικ με λάδι για περίπου 1 ώρα και 20′ λεπτά, μέχρι να φουσκώσει, να ροδίσει και να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα της φόρμας.
Πάντα ελέγχουμε με λάμα από το μαχαίρι αν ψήθηκε το κέικ.
Αλλιώς αν δεν έχει ψηθεί σωστά, θα κάνει βαθούλωμα στη μέση και η υφή του θα είναι μαστιχωτή αφού δεν θα έχει ψηθεί όπως πρέπει.
Αν το βάλετε σε μεγαλύτερη φόρμα, θέλει λιγότερη ώρα ψήσιμο γιατί έχει μεγαλύτερη επιφάνεια το μίγμα.
Αφήνουμε για 10′ να σταθεί στον πάγκο.
Ξεφορμάρουμε κι αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
Μυστικά
Τα κέικ χωρίς ζάχαρη, βούτυρο και γλουτένη, έχουν τελείως διαφορετική συμπεριφορά στο ψήσιμο, όπως και η υφή τους είναι τελείως διαφορετική. Γίνονται λίγο πιο τριφτά, θρυμματίζονται δηλαδή παραπάνω όταν τα κόβετε και δεν γίνονται τόσο αφράτα.
Ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες για αυτό το κέικ χωρίς περιττά λιπαρά και χωρίς ζάχαρη και θα νομίζετε ότι είναι κανονικό.
Απαραίτητη προϋπόθεση για να είναι το νηστίσιμο κέικ σας χωρίς γλουτένη, όλα τα υλικά που θα χρησιμοποιήσετε να αναγράφουν στη συσκευασία χωρίς γλουτένη.
Το γάλα που θα χρησιμοποιήσετε, στο αμυγδάλου ή καρύδας, να είναι χωρίς ζάχαρη. Συνήθως το βρίσκεται στο ψυγείο των σουπερμάρκετ. Όσο για το κακάο και το λάδι καρύδας, τα βρίσκετε στα βιολογικά καταστήματα όπως επίσης το αλεύρι χωρίς γλουτένη και το baking powder χωρίς γλουτένη.
Πηγή: argiro.gr
ΣΥΝΤΑΓΕΣ – TheCaller Read More