Σχεδόν δίπλα στο μυθικό φαράγγι του Βίκου ένα «άγνωστο», ήσυχο χωριουδάκι του Ζαγορίου αποτελεί μαγευτικό προορισμό για όσους αναζητούν λίγη απομόνωση και γαλήνη σε έναν πραγματικά δημοφιλή προορισμό της δυτικής Ελλάδας.
Το Καπέσοβο, φταγμένο σχεδόν ολόκληρο από πέτρα αντικρύζει το καταπράσινο όρος Τύμφη και απέχει μόλις 43 χιλιόμετρα από τα Γιάννενα. Εκεί δεν θα βρείτε καταλύματα, εστιατόρια και καταστήματα, θα βρείτε όμως κάτι αρκετά πιο σημαντικό. Ένα αυθεντικό ορεινό ησυχαστήριο σε εντυπωσιακό υψόμετρο, περιτριγυρισμένο από την άγρια, παρθένα, ανεξερεύνητη φύση της Ηπείρου. Στα στενά δρομάκια του θα περιπλανηθείτε, χαζεύοντας τα παλιά κτήρια φτιαγμένα από ξύλο και πέτρα, να μυρίσετε τα τζάκια που καίνε αργά στα λιγοστά σπίτια και θα απολαύσετε έναν ζεστό καφέ στο μικρό καφενείο της κεντρική πλατείας, πριν ξεκινήσετε και πάλι την περιπλάνηση σας στα κοντινά χωριά και το πανέμορφο δάσος.
Κάντε την απαραίτητη στάση Ιερό Ναού Αγίου Νικολάου και στη σπουδαία Πασχάλειο Σχολή και ανακαλύψτε από την αρχή κάποια από τα σημαντικότερα τοπόσημα αυτής της γωνιάς της Ελλάδας.
Φαράγγι του Βίκου/Photo: Αλέξανδρος Αβραμίδης
Photo: Αλέξανδρος Αβραμίδης
Τι θα κάνετε
Το φαράγγι του Βίκου
Από τα πιο φημισμένα αξιοθέατα της Ηπείρου, το φαράγγι του Βίκου δεν είναι απλώς μία συναρπαστική διαδρομή για την οποία χιλιάδες άνθρωποι ταξιδεύουν κάθε χρόνο σε αυτή την πλευρά της Ελλάδας. Είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό τοπόσημο, 30 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης των Ιωαννίνων, και το βαθύτερο φαράγγι στον κόσμο, σε αναλογία μήκους- πλάτους- ύψους (το συνολικό μήκους του φαραγγιού είναι 11 χιλιόμετρα με το βάθος να ξεπερνάει σε αρκετά σημεία τα 1.000 μέτρα). Άλλωστε δεν είναι τυχαίο πως έχει κερδίσει και επίσημα τη θέση που του αναλογεί στο βιβλίο Guinness.
Η ιστορία δημιουργίας του φαραγγιού έχει από μόνη της ένα ξεχωριστό ενδιαφέρον, με μία εντυπωσιακή εξέλιξη μέσα στους αιώνες μετά από έντονες γεωλογικές ανακατατάξεις που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια των γεωλογικών εποχών. Τα πρώτα ίχνη ανθρώπινης δραστηριότητας που έχουν εντοπιστεί στην περιοχή χρονολογούνται πίσω στο 40.000 π.Χ, ενώ εξαιρετικά σημαντική είναι και η ποικιλία της χλωρίδας που συναντάται στην περιοχή του φαραγγιού. Μάλιστα, μέχρι και τις αρχές του 20ού αιώνα τα βότανα του φαραγγιού χρησιμοποιούνταν για θεραπευτικούς σκοπούς.
Για τους έμπειρους περιπατητές η διαδρομή στο φαράγγι του Βίκου διαρκεί 4 με 5 ώρες και είναι μία ολοκληρωτικά μαγευτική εμπειρία. Αξίζει να περάσετε αρκετό χρόνο στη θέση Μπελόη, στο χωριό Βραδέτο, όπως και στη θέση Οξιά απ’ όπου η θέα προς το φαράγγι είναι πανοραμική, συγκλονιστική και απόλυτα ινσταγκραμική. Εξίσου απολαυστικές είναι και οι δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε στον Βοϊδομάτη, το ορμητικό ποτάμι της Ηπείρου, όπου το rafting και το canoening είναι κάτι που αξίζει να ζήσετε.
Το πέτρινο μονοπάτι
Το μαγευτικό μονοπάτι που συνδέει τον οικισμό του Καπέσοβου με αυτόν του γειτονικού Βραδέτου δεν είναι στην πραγματικότητα μία μεγάλη και αρκετά απότομη σκάλα, ένα μοναδικής ομορφιάς αξιοθέατο με καταπληκτική ιστορία.
Ουσιαστικά, το πέτρινο μονοπάτι, γνωστό και ως «Η σκάλα του Βραδέτου» είναι μία στροβιλιστή κατασκευή στα πρότυπα ενός κανονικού δρόμου που έχει μάλιστα διαφορετικές λωρίδες κυκλοφορίας. Σκοπός αυτής της ιδιαίτερης «ρύθμισης» ήταν να βρεθεί ένας τρόπος ώστε να γίνει πιο ελεγχόμενη η δίοδος ανθρώπων και ζώων σε μία πολύ κακοτράχηλη περιοχή και έτσι άσπρες και μαύρες πέτρες συλλέχθηκαν και τοποθετήθηκαν με τέτοιον τρόπο ώστε να δημιουργήσουν τρεις διαφορετικές λωρίδες κυκλοφορίας. Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι, όταν κατασκευάστηκε το μονοπάτι αποτελούσε τον μοναδικό τρόπο επικοινωνίας του χωριού Βραδέτου με τα υπόλοιπα χωριά μέσα από τα ψηλά, δύσβατα βουνά.
Σήμερα η Σκάλα που ενώνει το Καπέσοβο με το Βραδέτου είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά πράγματα που μπορείτε να δείτε σε ολόκληρα τα Ζαγοροχώρια, μία καταπληκτική διαδρομή σε υψόμετρο 1.340 μέτρων που αποτελείται από 1.100 μικρά και στενά σκαλοπάτια. Διασχίστε αυτό τον καταπληκτικό δρόμο και «χαθείτε» μέσα στις πλαγιές του καταπράσινου όρους Τύμφη.
Στην κεντρική πλατεία/Photo: Shutturstock
Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου/Photo: Shutterstock
Η πλατεία του χωριού
Μία μικρή, παραδοσιακή πλατεία με πανέμορφη θέα στις γύρω πλαγιές και τα ψηλά δέντρα του Ζαγορίου να απλώνουν τη σκιά του πάνω σας και δίπλα σας.
Η πέτρινη πλατεία στο Καπέσοβο διατηρεί αναλλοίωτη την τοπική αρχιτεκτονική και μοιάζει πάρα πολύ με τις περισσότερες πλατείες στα όμορφα χωριά του Ζαγορίου, παρόλα αυτά παραμένει ένα μαγευτικό σημείο για να απολαύσετε ένα χαλαρό απόγευμα σε αυτόν τον απομακρυσμένο ορεινό προορισμό της χώρας μας.
Καθίστε το μικρό, αλλά πολύ προσεγμένο καφενεδάκι, πιείτε το καφέ σας μαζί με σπιτικό γλυκό του κουταλιού και μείνετε σιωπηλοί για να χαρείτε τους αγνούς ήχους της φύσης που σας περιβάλλει. Στη συνέχεια κάντε μία βόλτα στα γύρω, πλακόστρωτα δρομάκια και εισπνεύστε τον καθαρό αέρα του χωριού που είναι ένα πραγματικό ησυχαστήριο, ανάμεσα στα υπόλοιπα πιο γνωστά και κοσμοπολίτικα Ζαγοροχώρια.
Η Πασχάλειος Σχολή
H Πασχάλειος Σχολή άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες της το 1861 μετά από δωρεά δύο σημαντικών ανδρών το χωριού. Ο Κωνσταντίνος και ο Παύλος Πασχάλης γεννήθηκαν τη δεκαετία του 1770 και ήταν εύποροι έμποροι με στενούς δεσμούς με τη Ρωσία. Στη ζωή τους απέκτησαν τεράστια περιουσία και φρόντισαν να αφήσουν μία σημαντική κληρονομιά στον τόπο τους, ένα μεγάλο σχολείο που θα είχε σαν στόχο την προώθηση των γραμμάτων και των επιστημών στην τοπική κοινωνία.
Η Πασχάλειος Σχολή, όμως, δεν ήταν απλά ένα σύγχρονο, για την εποχή της, σχολείο. Υπήρξε η μεγαλύτερη σχολή του Ζαγορίου με τη δική της, πολύ πλούσια βιβλιοθήκη. Στις συλλογές της περιλαμβάνεται και ένα από τα 13 αντίγραφα της Χάρτας του Ρήγα Φεραίου, δηλαδή του πολιτικού χάρτη του δημοκρατικού κράτους που ο Ρήγας οραματιζόταν με την επανάστασή του.
Η Πασχάλειος Σχολή ήταν σε πλήρη λειτουργεία μέχρι και το 1985. Σήμερα ο πολιτιστικός σύλλογος του χωριού διαμόρφωσε το ισόγειό της ώστε να αναπαριστά την παραδοσιακή ζαγορίσια κατοικία και συγκέντρωσε εκεί πλήθος εργαλείων που χρησιμοποιούνταν στο Ζαγόρι τους δύο τελευταίους αιώνες. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα πολύ όμορφο λαογραφικό μουσείο στα δωμάτια του οποίου θα δείτε θα δείτε να ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια σας όλη η ιστορία της περιοχής.
Photo: Κουκουνάρι
Photo: Κουκουνάρι
Που θα φάτε
Κουκουνάρι
Όσο θα βρίσκεστε στα Ζαγοροχώρια απλά δεν γίνεται να μην επισκεφθείτε το πανέμορφο Πάπιγκο, το εμβληματικό χωριό της Ηπείρου και μεγάλο καμάρι της περιοχής.
Eκεί ένα καταπληκτικό, γραφικό μαγαζάκι με απίστευτη θέα και rustic, παραδοσιακή διακόσμηση σερβίρει από τα καλύτερα μικρά πιάτα που θα δοκιμάσετε ποτέ. Σπιτική μανιταρόπιτα, χωριάτικη τυρόπιτα και απίθανα, χειροποίητα γλυκά, όλα με ολόφρεσκα, τοπικά προϊόντα τα οποία απογειώνουν τις γεύσεις. Λέγεται Κουκουνάρι, θα το βρείτε πανεύκολα με μία απλή ερώτηση στο χωριό και είναι η must στάση αν θέλετε έναν υπέροχο καφέ και ένα ακόμα πιο υπέροχο σνακ σε μία μαγευτική τοποθεσία.
Η Μικρή Άρκτος
Στην κεντρική πλατεία του γειτονικού χωριού Τσεπέλοβου θα βρείτε το εστιατόριο Η Μικρή Άρκτος. Παραδοσιακές γεύσεις, οι καλύτερες τοπικές συνταγές και καταπληκτικό κρέας που αξίζει να δοκιμάσετε.
Ξεχωρίζουν η προβατίνα (από τα γύρω χωριά έρχονται εδώ μόνο και μόνο γι’ αυτό το πιάτο), οι ζουμερές μπριζόλες και τα χωριάτικα λουκάνικα, ενώ οι μερίδες είναι πολύ μεγάλες και χορταστικές. Τις ζεστές μέρες θα κάτσετε στον όμορφο χώρο στην πλατεία, ενώ τον χειμώνα υπάρχει η πολύ ζεστή σάλα ένα αυθεντικό γεύμα όπως το ονειρευόμαστε στα βουνά της Ελλάδας.
Σκάλα του Βραδέτου
Σκάλα του Βραδέτου
Η Σκάλα του Βραδέτου
Καλός καφές, καταπληκτικά γλυκά, νόστιμες πίτες, σπιτικά λικέρ και αρκετά ακόμα γευστικά καλούδια σε ένα παραδοσιακό καφενεδάκι στο Βραδέτο, μία ανάσα από το Καπέσοβο.
Στο γραφικό μαγαζάκι Η Σκάλα του Βραδέτου ξεχωρίζει η χαρακτηριστική διακόσμηση που «δένει» μοναδικά με την αρχιτεκτονική της περιοχής. Δοκιμάστε τα καλά κοκτέιλ αν βρεθείτε εδώ βραδάκι, ενώ εξαιρετική είναι και η πορτοκαλόπιτα με παγωτό. Το ιδανικό τελείωμα μίας απαιτητικής μέρας, μετά την ανάβαση της Σκάλας που οδηγεί εδώ απευθείας από το Καπέσοβο. Συνδυάστε τις δύο εμπειρ΄πιες
Διαβάστε ακόμα:
Λειβάρτζι: Το καταπράσινο χωριό της Αχαΐας με τις δροσερές πηγές
Κλαυσί: Έλατα, μοναδική θέα και καλό φαγητό, μια ανάσα από το Καρπενήσι
The post Καπέσοβο: Ένα καταπράσινο ησυχαστήριο στις πλαγιές του όρους Τύμφη appeared first on travel.gr.
Ταξιδιωτικές εμπειρίες | travel.gr Read More