Επισήμως το αποκαλούν ακόμα Κλαύσιον, όμως κανείς δεν το λέει πια έτσι: όλοι το ξέρουν ως Κλαυσί, μερικές φορές και ως Κλαψί. Με τον καιρό, μάλιστα, το μαθαίνουν ολοένα και περισσότεροι, χάρη στη γενικότερη τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής γύρω από το Καρπενήσι, με το οποίο και γειτνιάζει.
Το Κλαυσί θεωρείται από τα πιο γραφικά και αυθεντικά χωριά στο εσωτερικό της Ευρυτανίας. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 780 μέτρων στους πρόποδες του βουνού Κώνισκος, σε τοποθεσία με πολλά τρεχούμενα νερά, αφού πλησίον του βρίσκονται και οι όχθες του ποταμού Καρπενησιώτη. Ο πληθυσμός του ανέρχεται στα 117 άτομα, σύμφωνα με την απογραφή του 2011.
Το χωριό δείχνει να έχει μεγάλη ιστορία, στις μέρες μας ωστόσο είναι ένας μάλλον ήσυχος προορισμός, από τον οποίον δεν λείπει πάντως η ήπια ανάπτυξη. Μετέχοντας δηλαδή στη γενικότερη τουριστική άνοδο της Ευρυτανίας κατά τα τελευταία χρόνια, οι κάτοικοί του φρόντισαν να οικοδομηθούν ξενώνες, με αποτέλεσμα το Κλαυσί να φιγουράρει σε ολοένα και περισσότερες ταξιδιωτικές λίστες, όπου επαινείται σταθερά για το φυσικό του τοπίο και για το καλό φαγητό που θα βρει κανείς σε αυτό.
Μοναδική θέα, πεζοπορικές διαδρομές και ο Άγιος Λεωνίδης
Το πρώτο πράγμα που θα σας εντυπωσιάσει στο Κλαυσί είναι η μοναδική θέα που απολαμβάνει. Χάρη δηλαδή στην αμφιθεατρική θέση στην οποία έχει χτιστεί, αλλά και στο υψόμετρό του, βλέπει «πιάτο» την κοιλάδα της Ποταμιάς –τη συγκροτεί το γραφικό διάβα του προαναφερόμενου ποταμού Καρπενησιώτη– και το βουνό της Χελιδόνας.
Από εκεί και πέρα, το Κλαυσί δείχνει (όπως είπαμε) να έχει και μεγάλη ιστορία, η οποία φτάνει μέχρι τα αρχαία χρόνια. Η τοπική παράδοση, δηλαδή, το ταυτίζει με το Κάλλιον: μια ανθηρή αιτωλική πόλη, η οποία σύμφωνα με τις πηγές έπεσε θύμα της σοκαριστικής βαρβαρότητας των Γαλατών επιδρομέων του Βρέννου, που ξεχύθηκαν στην κεντρική Ελλάδα το 279 π.Χ., στοχεύοντας στους θησαυρούς του Μαντείου των Δελφών.
Η παράδοση των κατοίκων, μάλιστα, θέλει το όνομα Κλαυσί να προέρχεται από το γοερό κλάμα των επιζώντων, όσων είδαν την πόλη τους να καταστρέφεται ολοσχερώς και τους δικούς τους ανθρώπους να κατασφάζονται –ακόμα και τα βρέφη, εφόσον ήταν αρσενικού γένους. Ωστόσο η σημερινή αρχαιολογική έρευνα δεν συμμερίζεται την ταύτιση με το αρχαίο Κάλλιον: θεωρεί ότι λείπουν οι ισχυρές αποδείξεις, παρά τη σθεναρή εναντίωση του ερευνητή Δημήτριου Φαλλή στη γνώμη αυτή.
Κατά τον 5ο μ.Χ. αιώνα, πάντως, η περιοχή φαίνεται να βρίσκεται ξανά σε οικιστική άνοδο, λόγω της οικοδόμησης μιας πολύ ξεχωριστής εκκλησίας, που σήμερα αποτελεί το πιο ιδιαίτερο αξιοθέατο στο Κλαυσί, αλλά κι ένα από τα πιο ιδιαίτερα όλης της Ευρυτανίας. Πρόκειται για ναό αφιερωμένο στον Άγιο Λεωνίδη, χτισμένο σε ρυθμό τρίκλιτης βασιλικής, μοναδικό δείγμα παλαιοχριστιανικής αρχιτεκτονικής σε όλη την ευρυτανική επικράτεια.
Το αρχικό κτίσμα καταστράφηκε από σεισμό, αλλά οι ανασκαφές αποκάλυψαν το εντυπωσιακό του ψηφιδωτό δάπεδο με πτηνά, ζώα, γεωμετρικά σχήματα και επιγραφές, το οποίο έχει τα δικά του μυστήρια για τους ερευνητές, γιατί ορισμένα σχέδια παραπέμπουν ευθέως στη χλωρίδα και στην πανίδα του Νείλου, στην Αίγυπτο. Όποια κι αν είναι η απάντηση σε αυτό το γοητευτικό αίνιγμα, αξίζει να περάσετε από τον Άγιο Λεωνίδη για να το δείτε από κοντά.
Ένα ακόμα αξιοθέατο είναι ο όμορφος ναός του Αγίου Δημητρίου στην κεντρική πλατεία Μάρκου Μπότσαρη –με τον χαρακτηριστικό πύργο του καμπαναριού με το ρολόι– ενώ οι φίλοι της πεζοπορίας δεν πρέπει να χάσουν την ευκαιρία να πάρουν το κυκλικό μονοπάτι Μ18. Ξεκινά από την ίδια πλατεία και σύντομα, μέσω χωμάτινων δρόμων, βγάζει στον Νερόμυλο του Ξεκάρφωτου: ένα πέτρινο κτήριο δίπλα στο ποτάμι. Παραδίπλα θα δείτε και το τοξωτό γεφύρι Μαγκανιάρι, το οποίο πρέπει να διαβείτε για να περάσετε στην απέναντι όχθη.
Από εκεί και πέρα συνεχίζετε την πεζοπορία σας μέσα στο ειδυλλιακό δάσος της περιοχής, που είναι γεμάτο έλατα. Αφού περάσετε κάποια παλιά, ερειπωμένα σπίτια θα βγείτε στην πανέμορφη πηγή Άμπλα, όπου το δροσερό, βουνίσιο νερό αναβλύζει απρόσκοπτα από τη γη, έχοντας γύρω του πλατάνια, καρυδιές και κισσούς. Στη συνέχεια, μέσω αγρών, θα φτάσετε και στο γραφικό ξωκλήσι του Αγίου Νικολάου.
Η διαδρομή είναι εύκολη και πολύ καλά σηματοδοτημένη. Χωρίς στάσεις και με σταθερό ρυθμό περπατήματος θα σας πάρει 1,5 ώρα να την ολοκληρώσετε, αλλιώς υπολογίστε (περίπου) ένα δίωρο, αν θέλετε να την κάνετε πιο χαλαρά. Το μόνο που πρέπει να έχετε κατά νου είναι να φοράτε μποτάκια, γιατί σε ορισμένα σημεία η βλάστηση είναι ιδιαίτερα πυκνή.
Διαμονή-καφές-φαγητό
Όπως είπαμε και πιο πριν, το Κλαυσί διακρίνεται από ήπια τουριστική ανάπτυξη, που σημαίνει ότι ερχόμενοι εδώ μπορείτε να περάσετε κάποιες μέρες στην ησυχία του και στην ειδυλλιακή του φύση, έχοντάς το ως βάση για τις εξορμήσεις σας προς το Καρπενήσι ή το εξίσου κοντινό Μεγάλο Χωριό –αυτό που ορισμένοι αποκαλούν «Ελβετία της Ελλάδας».
Ο ξενώνας «Το Κάλλιον» προσφέρει άνετους χώρους και ωραία θέα στην Ποταμιά, το ίδιο και το «Αρχοντικό της Μαρίας», το οποίο διακρίνεται και για την ηλιόλουστη βεράντα του. Κομψά και μοντέρνα διαμερίσματα προσφέρει και ο παραδοσιακός ξενώνας «Το Μαγεμένο Βουνό», ενώ έξω από τα όρια του χωριού, στην επαρχιακή οδό Καρπενησίου-Προυσού-Καλλιθέας υπάρχουν κι άλλες επιλογές διαμονής, σαν το ξενοδοχείο «Ninemia Stay & Play».
Θέα στο βουνό της Χελιδόνας από τα δωμάτια του ξενώνα «Το Κάλλιον». Photo: Το Κάλλιον
Photo: Το «Καφέ της Χαράς»
Για καφέ, φυσικά, οπωσδήποτε θα κάτσετε στο «Καφέ της Χαράς» –το αληθινό «Καφέ της Χαράς», όπως θα σας πουν οι Καρπενησιώτες, διαχωρίζοντάς το από αυτό του διάσημου σίριαλ. Φτιαγμένο σε ένα κτήριο του 19ου αιώνα που παλιότερα στέγαζε παντοπωλείο, μετατράπηκε σε κουκλίστικο καφέ από τη δισέγγονη των αρχικών ιδιοκτητών.
Για φαγητό, πρέπει να κανονίσετε να επισκεφθείτε τη φημισμένη παραδοσιακή ταβέρνα-ψησταριά «Αφοί Μαθέ» στην κεντρική πλατεία του χωριού, όπου σημειώστε ότι νοικιάζονται και δωμάτια. Είναι ένας περιποιημένος χώρος ειδικευμένος σε μαγειρευτά της ελληνικής κουζίνας, αλλά και σε ορισμένα πιο σπέσιαλ πιάτα: δοκιμάστε τον βλαχομεζέ (χοιρινό γεμιστό με τυρί, ψημένο στη γάστρα), την κολοκυθόσουπα και την τραχανόπιτα, συνοδεία κρασιού και τσίπουρου δικής τους παραγωγής. Καλό φαγητό θα βρείτε όμως και στην ταβέρνα «Φρειδερίκη», ειδικά αν πάτε χειμώνα, οπότε μπορείτε να κάτσετε δίπλα στο τζάκι τρώγοντας ζαρκάδι στιφάδο ή αγριογούρουνο στη γάστρα.
Πώς θα έρθετε στο Κλαυσί
Όπως ειπώθηκε και στην εισαγωγή, το Κλαυσί βρίσκεται πολύ κοντά στο Καρπενήσι, από το οποίο απέχει μόλις 8 χιλιόμετρα, προς τα βουνά νοτίως του. Θα έρθετε πολύ εύκολα με αυτοκίνητο, μέσα σε περίπου 10 λεπτά. Βγαίνοντας από την ευρυτανική πρωτεύουσα θα ακολουθήσετε τις πινακίδες προς Προυσό και Ποταμιά.
Ειδικότερα για τον ναό του Αγίου Λεωνίδη, από εκεί και πέρα, θα πρέπει να ακολουθήσετε τον κατηφορικό τσιμεντόδρομο που θα δείτε μέσα στο χωριό, λίγο πριν την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου –με κάποια προσοχή, γιατί είναι απότομος. Ρωτήστε στην τελευταία για το ποιος μπορεί να σας συνοδεύσει ως εκεί, ανοίγοντάς σας την πόρτα.
Διαβάστε ακόμα:
Κερασοχώρι: Στα ορεινά των Αγράφων, ανάμεσα στα έλατα
Τα εκλεκτά προϊόντα της Ευρυτανίας -Παλαιωμένο τυρί, καπνιστή πέστροφα, εξαιρετικό προσούτο
The post Κλαυσί: Έλατα, μοναδική θέα και καλό φαγητό, μια ανάσα από το Καρπενήσι appeared first on travel.gr.
Ταξιδιωτικές εμπειρίες | travel.gr Read More