Αν ψάχνετε το απόλυτο ορεκτικό τότε αυτή τη συνταγή πρέπει να τη δοκιμάσετε! Φτιάξτε τα πιο νόστιμα κρεμμυδοπιτάκια με ξινομυζήθρα και σπιτικό φύλλο!
Συστατικά:
Για τη ζύμη
500 γρ. σκληρό αλεύρι
100 γρ. ελαιόλαδο
20 γρ. ξίδι, από λευκό κρασί
10 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
1½ κ.γ. αλάτι
210 γρ. νερό
Για τη γέμιση
3 κρεμμύδια
4 φρέσκα κρεμμυδάκια
2 κ.σ. άνηθο
200 γρ. ξινομυζήθρα
40 γρ. ελαιόλαδο, και έξτρα 100 γρ. για το πασπάλισμα
αλεύρι γ.ο.χ., για το άνοιγμα των φύλλων
1 κ.σ. μάραθο, σε σπόρους
αλάτι
πιπέρι
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για τη ζύμη
Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, το ελαιόλαδο, το ξίδι, τη ζάχαρη, το αλάτι και το νερό, και χτυπάμε με τον γάντζο σε μέτρια ταχύτητα για 5 λεπτά μέχρι να έχουμε ένα λείο και ελαστικό ζυμάρι.
Αλείφουμε με ελαιόλαδο ένα μπολ και μεταφέρουμε μέσα το ζυμάρι.
Καλύπτουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
Για τη γέμιση
Κόβουμε τα κρεμμύδια και τα φρέσκα κρεμμυδάκια σε λεπτές φέτες, ψιλοκόβουμε τον άνηθο, και αφήνουμε στην άκρη.
Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά.
Ρίχνουμε το ελαιόλαδο, τα κρεμμύδια, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το αλάτι και το πιπέρι, και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 15-20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και να φύγει η υγρασία τους.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
Προσθέτουμε τον άνηθο και την ξινομυζήθρα, και ανακατεύουμε.
Για τη σύνθεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.
Μεταφέρουμε στον πάγκο εργασίας τη ζύμη και τη χωρίζουμε σε 8 ίσα κομμάτια.
Πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι τον πάγκο και ξεκινάμε να ανοίγουμε το πρώτο ζυμάρι με τη βοήθεια ενός πλάστη σε ένα μακρόστενο φύλλο μεγέθους 10×50 εκ. (Αν δούμε ότι η ζύμη μας κολλάει, προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμα.)
Τοποθετούμε ένα φύλλο στον πάγκο με τη μικρή πλευρά να βρίσκεται μπροστά μας.
Ραντίζουμε το φύλλο με ελαιόλαδο και βάζουμε στην κάτω μεριά μία γεμάτη κ.σ. από τη γέμιση.
Διπλώνουμε το κομμάτι με τη γέμιση διαγώνια έτσι ώστε να δημιουργήσουμε ένα τρίγωνο και συνεχίζουμε να τυλίγουμε με τον ίδιο τρόπο μέχρι να τελειώσει το φύλλο.
Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για τα υπόλοιπα 7 πιτάκια και τα μεταφέρουμε σε ένα ταψί.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα.
Αλείφουμε την επιφάνειά τους με ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με τους σπόρους μάραθου.
Μεταφέρουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 25-30 λεπτά μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.
Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο, αφήνουμε να κρυώσουν και σερβίρουμε.
Πηγή: akispetretzikis.com
ΣΥΝΤΑΓΕΣ – TheCaller Read More