Λίγα λεφτά σε λάθος υπολογισμένες συντάξεις ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Αλλά επιχειρεί να τις εμφανίσει σαν σημαντική στήριξη της τρίτης ηλικίας.
Ταυτόχρονα, πολλοί συνταξιούχοι αποκλείονται των αυξήσεων λόγω πληθώρας παραλείψεων του ίδιου του ΕΦΚΑ…
Την ίδια στιγμή, οι αναπροσαρμογές για την προστασία από τον πληθωρισμό είναι:
-Κατώτερες του τιμαρίθμου (κοντά στο 10% τον προσεχή Δεκέμβριο-μέσος όρος 12μήνου) με αυξήσεις κάτω του 7% .
-Θα δοθούν τον Απρίλιο, αναδρομικά από 1/1/2023, ενώ ο πληθωρισμός «τρέχει» από τον Σεπτέμβριο του 2021.
-Αποκλείονται των αυξήσεων όσοι έχουν την περίφημη «προσωπική διαφορά». Σχεδόν 2 στους 3 είτε δεν θα λάβουν αύξηση είτε αυτή θα είναι ελάχιστα ευρώ κάθε μήνα. Ενώ ένα ποσοστό γύρω στο 32% θα λάβει αύξησης από 3 έως 8 ευρώ το μήνα λόγω της κατάργησης της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης (πρόσθετος φόρος 2% για ποσά πάνω από 12.000 ευρώ το χρόνο). Δηλαδή, για σύνταξη 1.300 ευρώ το ετήσιο όφελος θα είναι 72 ευρώ (6 ευρώ το μήνα).
-Δεν προβλέπεται καμία αναπροσαρμογή στις επικουρικές συντάξεις.
Αποκλεισμοί
Ωστόσο, το σημαντικότερο πρόβλημα είναι όσοι άδικα δεν πάρουν ούτε αυτές τις επιλεκτικές αυξήσεις λόγω λαθών ή μη επανακαθορισμού των (παλαιών) συντάξεων.
Μεταξύ αυτών οι πρώην υπάλληλο των ΗΣΑΠ (Ηλεκτρικοί Σιδηρόδρομοι) οι συντάξεις των οποίων δεν έχουν επανυπολογιστεί.
Πρόσθετο πρόβλημα είναι περίπου 500.000 συνταξιούχοι των οποίων δεν έχει υπολογιστεί οι πρόσθετες εισφορές στην παράλληλη ασφάλιση.
Για παράδειγμα, ασφαλισμένος που βγήκε στη σύνταξη το 2015 και είχε και χρόνο ασφάλισης δέκα ετών (2005-15) σε άλλο ταμείο, δεν έλαβε καμία προσαύξηση γι αυτές τις εισφορές. Επιπλέον, δεν δικαιούται δεύτερη σύνταξη καθώς απαιτούνταν 16 έτη ασφάλισης. Αυτός ο χρόνος δεν μπορούσε να προσμετρηθεί ούτε στα έτη ασφάλισης (αφού πρόκειται για παράλληλη ασφάλιση), ούτε για προσαύξηση του συντάξιμου μισθού (να αυξηθεί δηλαδή η βάση υπολογισμού της σύνταξης).
Ωστόσο, με τον νόμο 4387/16 προβλέφθηκε για κάθε επιπλέον μία (1) μονάδα εισφορών (σ.σ. εν προκειμένω πρόκειται για 20 μονάδες, στην περίπτωση ασφάλισης μισθωτού στο ΙΚΑ), θα δίνεται προσαύξηση 0,075% για κάθε χρόνο.
Σε ορισμένες περιπτώσεις πρόσθετων εισφορών (σ.σ. πέραν του 20%, όπως στις τράπεζες ή τις ΔΕΚΟ) επανυπολογίστηκε η σύνταξη με τις επιπλέον εισφορές. Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε στις περιπτώσεις παράλληλης ασφάλισης.
Έτσι, υπάρχουν πολλά παραδείγματα συνταξιούχων που εμφανίζονται να έχουν μεγάλη προσωπική διαφορά και, κατά συνέπεια, αποκλείονται των αυξήσεων του 2023, ενώ ουσιαστικά ο ΕΦΚΑ του οφείλει επιπλέον ποσά σύνταξη, αναδρομικά εδώ και σχεδόν τέσσερα χρόνια λόγω ύπαρξης χρόνου παράλληλης ασφάλισης….
500.000 λάθη
Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι για περίπου 500.000 περιπτώσεις κύριων συντάξεων, δεν υπολογίστηκε ο παράλληλος χρόνος ασφάλισης στην διαδικασία επανυπολογισμού από 1-1-2019.
«Στις περισσότερες των περιπτώσεων, εάν εφαρμοστεί σωστά ο επανυπολογισμός θα μηδενίζεται η προσωπική διαφορά (όπου υπάρχει) ή μπορεί να παρουσιάζονται και αυξήσεις» αναφέρει χαρακτηριστικά το
Δίκτυο των συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ). «Οπότε θα έχει ως αποτέλεσμα η επερχόμενη αύξηση από 1-1-2023, όποια και αν είναι αυτή, να είναι καθαρή στην τσέπη του συνταξιούχου, εφόσον υπολογιστεί ο παράλληλος χρόνος σωστά».
Το ΕΝΔΙΣΥ ενδεικτικά δίνει το ακόλουθο παράδειγμα:
Υπάλληλος του Δημοσίου με 24,5 χρόνια παράλληλης ασφάλισης όπου προκύπτει προσαύξηση στην ήδη υπάρχουσα σύνταξη του Δημοσίου το ποσό των 435,69€. Η προσωπική διαφορά σήμερα ήταν 138€ με τον νόμο Κατρούγκαλου, οπότε αν υπολογιστεί η προσαύξηση, η σύνταξη θα αλλάξει τελείως…»
Νews ieidiseis και ειδήσεις για την Οικονομία Read More