Βαθιά εισπνοή: Ο θαλασσινός αέρας, φιλτραρισμένος από τα δάση των Γερανείων, γεμίζει τα πνευμόνια. Όλες τις εποχές η φημισμένη λουτρόπολη επαναλαμβάνει ρυθμικά τις ρουτίνες της -αφού το ήπιο κλίμα το επιτρέπει. Η βόλτα στον φαρδύ παραλιακό πεζόδρομο είναι κάτι σαν «τελετουργικό» για ντόπιους και επισκέπτες.
Το νερό είναι πανταχού παρόν στην αρχαιότερη λουτρόπολη της Ελλάδας. Τα ιαματικά λουτρά, η ποσιθεραπεία, το κολύμπι στη θάλασσα αποτελούν μέρος της καθημερινότητας των ανθρώπων.
Στον πεζόδρομο πάνω από τη βοτσαλωτή παραλία των 4 χιλιομέτρων μικροί και μεγάλοι περπατάνε, τρέχουν, κάνουν ποδήλατο και πατίνι, λιάζονται στα παγκάκια και στις καταπράσινες μικρές πλατείες. Ακόμη και τις κρύες συννεφιασμένες μέρες οι χειμερινοί κολυμβητές ξαπλώνουν στην παραλία, διαβάζουν και κάνουν μπάνιο κάτω από τα παραταγμένα στη σειρά καφέ-μπαρ, εστιατόρια, και τα ζαχαροπλαστεία που θυμίζουν παλιότερες εποχές.
Από πάνω τους οι πολυκατοικίες αντικρίζουν την εξαίσια θέα στον θαλασσινό ορίζοντα, περιμένοντας να γεμίσουν, όπως κάθε καλοκαίρι, από τους παραθεριστές που θα έρθουν κατά χιλιάδες. Πολλοί από αυτούς είναι Αθηναίοι που έχουν φτιάξει ή νοικιάσει σπίτια και διαμερίσματα εκεί. Ωστόσο, όλο και περισσότεροι μετοικούν πλέον στην ωραία παραθαλάσσια πόλη -αφού ο προαστιακός κάνει τις μετακινήσεις προς την Αθήνα εύκολες.
Άλλωστε, το Λουτράκι παρέχει όλα όσα θέλει κανείς -καταστήματα κάθε είδους, χώρους διασκέδασης και αναψυχής, σινεμά, ξενοδοχεία μέσα και γύρω από την πόλη, φημισμένα αξιοθέατα της Πελοποννήσου σε απόσταση αναπνοής. Οι πολλές αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις που οργανώνονται κάνουν το θέρετρο ακόμη πιο ενδιαφέρον. Και ο νεανικός πληθυσμός έχει πλέον υπερσκελίσει τους ηλικιωμένους που έρχονται εδώ και πολλά πολλά χρόνια για υδροθεραπείες και ποσιθεραπείες.
Λουτρόπολη με σπουδαία ιστορία
Το Λουτράκι (Θέρμες) ήταν συνοικισμός της αρχαίας Περαίας και σε μεγάλο βαθμό συνοδοιπόρος στην ιστορική της διαδρομή. Η πρώτη αναφορά στα ιαματικά νερά του Λουτρακίου, που πηγάζουν από τα Γεράνεια, γίνεται στον Ξενοφώντα. Σύμφωνα με τις γραπτές πηγές, κατά τη ρωμαϊκή κατάκτηση χάρη σ’ αυτά θεραπεύτηκε ο, γνωστός λουτρομανής, στρατηγός Σύλλας. Και στόμα με στόμα το μυστικό διαδόθηκε στη ρωμαϊκή επικράτεια.
Κλίμα υγιεινό, «αέρας ελαφρύς», νερά θεραπευτικά κατάλληλα για λουτροθεραπεία και ποσιθεραπεία με τη βούλα των ειδικών: Η «βασίλισσα των ελληνικών λουτροπόλεων», ο πρωταγωνιστής στον χώρο του θερμαλισμού, έχει γνωρίσει δόξες και έχει προσφέρει ανακούφιση και θεραπεία σε εκατομμύρια ανθρώπους ανά τους αιώνες. Το νερό των πηγών του Λουτρακίου κάνει καλό στις παθήσεις που αφορούν την καρδιά, το πεπτικό, την πέτρα του νεφρού, το μυοσκελετικό κ.α.
Photo: loutrakispa.gr
Photo: loutrakispa.gr
Το υπερσύγχρονο Loutraki Thermal spa
Το πρώτο λιθόκτιστο δημοτικό «λουτρικό κατάστημα» στο Λουτράκι χρονολογείται στο 1874 και τα πρώτα ξενοδοχεία λειτούργησαν μεταξύ 1874-79. Το 1900-1928 το Λουτράκι γνώρισε άνθιση, τα λουτρικά καταστήματα (που κατεδαφίστηκαν στη διάρκεια της δικτατορίας) αυξήθηκαν, και τα ιαματικά νερά το έκαναν επίκεντρο ενδιαφέροντος του ιατρικού κόσμου. Οι άνθρωποι κουβαλούσαν το νερό με νταμιτζάνες, μέχρι που το 1923 ο Καραντάνης εμφιάλωσε νερό Λουτρακίου κι έτσι διαδόθηκε σε όλη την Ελλάδα. Ακολούθησε ο μεγάλος σεισμός στις 23 Απριλίου του 1928, που κατέστρεψε το Λουτράκι και την Κόρινθο, και έφερε τους κατοίκους σε δεινή θέση.
Παρόλα αυτά, η λουτρόπολη κατάφερε να ξανασταθεί στα πόδια της -μάλιστα το 1930 δόθηκε η άδεια του καζίνο. Τα «λουτρά πολυτελείας» που ήταν το υδροθεραπευτήριο «Θερμά» κτίστηκαν το 1934. Με τη μεγάλη ανακαίνιση που έγινε πριν από κάποια χρόνια, το Loutraki Thermal spa που εκτείνεται σε 5.000 τ.μ. και προσφέρει όλων των ειδών τις θεραπείες, είναι πλέον φημισμένος προορισμός ευεξίας «στον ίδιο τόπο όπου πριν 3.000 χρόνια οι αρχαίοι Έλληνες, οι Ρωμαίοι και οι Βυζαντινοί, είχαν ανακαλύψει την εναλλακτική προσέγγιση για θεραπεία και πρόληψη, ψυχοσωματική χαλάρωση και αναζωογόνηση», όπως γράφουν χαρακτηριστικά στο site τους (www.loutrakispa.gr).
Λουτράκι/ Photo: Shutterstock
Πάρκο στο Λουτράκι/ Photo: Shutterstock
Περίπατοι στην πόλη
Αξιοθέατο της παραθαλάσσιας πόλης είναι το ημικυκλικό κτίριο της παλιάς ιαματικής πηγής του Λουτρακίου που πήρε τη σημερινή του μορφή το 1934. Στο εσωτερικό λάμπουν οι ψηφιδωτές παραστάσεις που δημιούργησε ο καθηγητής Στέφανος Ξενόπουλος με θέματα όπως η Νηρηίδες και οι Δρυάδες. Από το κτίριο ξεκινάει η βόλτα που οδηγεί μέχρι τους καταρράκτες. Είναι όμορφη όπως και ο περίπατος στο κέντρο, στην πλατεία 25ης Μαρτίου, με τους φοίνικες και τους ευκαλύπτους, όπου οι ηλικιωμένοι παίζουν επιτραπέζια, τα πιτσιρίκια ταΐζουν περιστέρια και κάνουν ποδήλατο με φόντο τον Κορινθιακό. Ωραίες εικόνες που σε χαλαρώνουν και σε κάνουν να ξεχνάς την μεγαλούπολη.
Λιμνοθάλασσα Βουλιαγμένης/ Photo: Περικλής Μεράκος
Ο αρχαιολογικός χώρος/ Photo: Περικλής Μεράκος
Στη λιμνοθάλασσα Βουλιαγμένη και το περίφημο Ηραίο
Πολύ κοντά στο Λουτράκι ζει και αναπνέει ένας τελείως διαφορετικός μικρόκοσμος: η λιμνοθάλασσα Βουλιαγμένη. Λεγόταν και Εσχατιώτις, γιατί ήταν η έσχατη της χερσονήσου Περαχώρας, ή Γοργώπις από την Γόργη, κόρη του Μεγαρέα που πνίγηκε στα νερά της. Ένας δίαυλος ενώνει τη λιμνοθάλασσα με τον Κορινθιακό και τα νερά της ανανεώνονται χάρη στην άμπωτη και την παλίρροια.
Το τοπίο είναι γαλήνιο και ομορφαίνει ακόμη περισσότερο όταν βάφεται με τα ροζ-μοβ χρώματα του δειλινού.
Μπορείτε να οδηγήσετε, να κάνετε ποδήλατο, ή να περπατήσετε στον παραλίμνιο δρόμο. Παραδοσιακές ψαροταβέρνες πάνω στην ακτή είναι ανοιχτές όλο το χρόνο, ενώ το Ypanema seaside food and drinks θα είναι ανοιχτό από αρχές Απριλίου έως τέλος Οκτωβρίου.
Το σημείο με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην περιοχή είναι το διάσημο Ηραίο στο ακρωτήριο Μελαγκάβι, όπου υψώνεται και ο φάρος. Από ψηλά, τα ερείπια του ιερού της Ήρας Ακραίας-Λιμενίας, που βρίσκονται πολύ κοντά στο νερό, είναι εντυπωσιακά. Το ιερό θεωρείται ότι ιδρύθηκε από τους Μεγαρείς και πέρασε αργότερα στον έλεγχο των Κορινθίων. Τη θέση ενός αρχικού ναού των γεωμετρικών χρόνων, πήρε ο δωρικός του ύστερου 6ου αιώνα, μαζί με τον οποίο κατασκευάστηκαν βωμός και μια μνημειακή Στοά. Σταδιακά ο χώρος του ιερού επεκτάθηκε και απέκτησε Εστιατόριο, την Ιερή Δεξαμενή κι ένα πολύπλοκο, πρωτοποριακό σύστημα άρδευσης, τα οποία θα δείτε στην επάνω πλευρά του αρχαιολογικού χώρου. (Τηλ. 27410 32630).
Μια βόλτα αξίζει να κάνετε και μέχρι τον εντυπωσιακό πέτρινο φάρο του ακρωτηρίου για να θαυμάσετε και την πανοραμική θέα -ιδιαίτερα την ώρα του δειλινού. Κτίστηκε το 1897, θεωρείται από τους ωραιότερους στην Ελλάδα και έχει χαρακτηριστεί «Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο».
Photo: Περικλής Μεράκος
Photo: Unsplash
Διαδρομές και δραστηριότητες στα Γεράνεια
Tο τμήμα των Γερανείων στα βόρεια και ανατολικά της πόλης, που καταλήγει στο ακρωτήριο Μελαγκάβι και το Ηραίο, προσφέρεται για περπάτημα και διαδρομές με όχημα, ποδήλατο βουνού, ή 4Χ4. Τα Γεράνεια έχουν ενταχθεί στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000, και φιλοξενούν εκατοντάδες είδη φυτών.
Λόγω των μονών που υπάρχουν στο βουνό έχει αναπτυχθεί και ο θρησκευτικός τουρισμός. Με αφετηρία το Λουτράκι μπορείτε να οδηγήσετε με κατεύθυνση τη λιμνοθάλασσα Βουλιαγμένη και μετά από 6 χλμ. να στρίψετε προς τις μονές Οσίου Πατάπιου, Προφήτη Ηλία, Αγίου Γερασίμου και Αγίου Ιωάννη Προδρόμου. Στην επόμενη διασταύρωση στρίβετε προς το ησυχαστήριο του Αγίου Γεράσιμου με τον πέτρινο σταυρό ύψους 13 μέτρων που διακρίνεται από μακριά. Απέναντι είναι η Μονή Ιωάννη του Προδρόμου.
Σε άλλα 3 χλμ. υπάρχει διακλάδωση: Δεξιά ο δρόμος καταλήγει στον Προφήτη Ηλία που έχει υπέροχη θέα. Στρίβοντας αριστερά στη διακλάδωση φτάνετε στη γυναικεία μονή του Όσιου Πατάπιου. Ανεβείτε τα σκαλιά και θα βρεθείτε στο κατεξοχήν θρησκευτικό προσκύνημα των Γερανείων. Ο Όσιος Πατάπιος πιστεύεται ότι έκανε πολλά θαύματα εν ζωή. Το 1904 ανακαλύφθηκε στο σπήλαιο-ασκηταριό το άφθαρτο σκήνωμά του και το 1952 κτίστηκε η μονή η οποία είναι σημαντικό προσκύνημα, καθώς το σκήνωμα θεωρείται θαυματουργό.
Το Λουτράκι από ψηλά/ Photo: Shutterstock
Photo: Shutterstock
Από εκεί μπορείτε να κάνετε με τα πόδια τη διαδρομή που οδηγεί προς τους Αγίους Αποστόλους και μετά προς την κορυφή Πίντιζα, για να επιστρέψει στους Αγίους Αποστόλους. Είναι πολύ ενδιαφέρουσα λόγω της θέας που θα απολαύσετε προς τη λιμνοθάλασσα Βουλιαγμένη, τις Αλκυονίδες, τον Κορινθιακό και τον Σαρωνικό. Στην Πίντιζα μπορείτε να ανέβετε και από το χωριό Πίσια.
Πληροφορίες για τα μονοπάτια, που έχουν διαφορετική χρωματική σήμανση, θα δείτε στο blog του Ορειβατικού Συλλόγου Λουτρακίου. Την άνοιξη ο Σύλλογος οργανώνει τον Ορεινό Αγώνα Γερανείων (22 χλμ.) και τον Ορεινό Δρόμο Περαίας Χώρας (10 χλμ.).
Λίμνη Δόξα: Εξερεύνηση σε ένα ονειρεμένο τοπίο της ορεινής Κορινθίας
Φλάμπουρο: Μια παραλία ιδανική για τα φθινοπωρινά μπάνια, μόλις 10 λεπτά από το Λουτράκι
The post Λουτράκι, λιμνοθάλασσα Βουλιαγμένης, Γεράνεια: Προορισμοί στην Κορινθία για όλες τις εποχές appeared first on travel.gr.
Ταξιδιωτικές εμπειρίες | travel.gr Read More