Εμπειρογνώμονες από έθνη της Αφρικής -και όχι μόνο- ξεκίνησαν μια μελέτη για την κλιματική μετανάστευση σε ολόκληρη την ήπειρο, καθώς ένας ομιλητής προειδοποίησε ότι 86 εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να εκτοπιστούν μέχρι το 2050.
Οι εκπρόσωποι των αφρικανικών οικονομικών συμβουλευτικών οργάνων που συνεδρίασαν στην Κινσάσα, πρωτεύουσα της ΛΔ Κονγκό, άκουσαν την προειδοποίηση από τον Αχμέντ Ρέντα Τσάμι στην ομιλία του στη συνέλευση.
Θα μπορούσε να υπάρξει «εσωτερική μετανάστευση περίπου 86 εκατομμυρίων ανθρώπων μέχρι το 2050, εάν δεν ληφθούν μέτρα για τη μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε την Τρίτη.
Η μελέτη της Ένωσης Οικονομικών και Κοινωνικών Συμβουλίων και Παρόμοιων Ιδρυμάτων της Αφρικής (UCESA), η οποία χρηματοδοτείται από την Παγκόσμια Τράπεζα, θα προσπαθήσει να προβλέψει την κλίμακα των μελλοντικών προβλημάτων.
Ο Ρέντα Τσάμι είναι επικεφαλής της Ένωσης Οικονομικών και Κοινωνικών Συμβουλίων και Παρόμοιων Ιδρυμάτων της Αφρικής (UCESA), η οποία έχει εκπροσώπους από 19 κυρίως γαλλόφωνες χώρες.
Η γενική συνέλευσή της ξεκίνησε στην Κινσάσα την Τρίτη, ενώ συμμετέχουν επίσης απεσταλμένοι από παρόμοια ευρωπαϊκά και κινεζικά ιδρύματα.
«Το πεπρωμένο της ανθρωπότητας παίζεται», δήλωσε ο Ζαν-Πιέρ Κιουακάνα, πρόεδρος του οικονομικού και κοινωνικού συμβουλίου της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η Αφρική αντιμετωπίζει οξείς κινδύνους που συνδέονται με την υπερθέρμανση του πλανήτη, με την αύξηση των ακραίων θερμοκρασιών και τη μείωση των βροχοπτώσεων να προκαλούν καταστροφές στις φτωχές χώρες.
Για παράδειγμα, μια αιφνίδια πλημμύρα στη δοκιμαζόμενη από τις συγκρούσεις Λιβύη αυτό το μήνα σκότωσε πάνω από 3.800 ανθρώπους, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Δεκάδες χιλιάδες άλλοι εκτοπίστηκαν.
Πηγή: AFP
www.ertnews.gr