Την ενόχλησή του για τη στάση των τραπεζών μετά την αύξηση των επιτοκίων εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στο Προεδρικό Μέγαρο για να συναντήσει την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε συγκεκριμένα τις τράπεζες να στηρίξουν τα νοικοκυριά από τα υψηλά τους κέρδη.
«Οι τράπεζες πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου, καλώντας τις να στηρίξουν τα ευάλωτα νοικοκυριά από την υψηλή κερδοφορία που φαίνεται ότι θα έχουν το 2022.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η αναφορά του Πρωθυπουργού στη συνάντηση με την ΠτΔ στις τράπεζες δείχνει την ιδιαίτερη ενόχλησή του για τη στάση που κρατούν οι τράπεζες και όπως υπογραμμίζει τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν πρέπει να πληρωθούν από τα κέρδη των τραπεζών κι όχι να τα πληρώσει ο προϋπολογισμός, δηλαδή ο Έλληνας φορολογούμενος.
Υπενθυμίζεται ότι η Κυβέρνηση έχει ζητήσει μεταξύ άλλων, από τις τράπεζες: στήριξη στους ευάλωτους δανειολήπτες, αύξηση στις εγκρίσεις αιτήσεων εξωδικαστικού μηχανισμού, μείωση επιτοκίων χορηγήσεων, φρένο στο κόστος προμηθειών απλών τραπεζικών συναλλαγών.
Παράλληλα έχει η κυβέρνηση έχει νομοθετήσει να μην δοθεί κανένα bonus στα υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη για το 2022.
«Πίεση» στις τράπεζες από το Μαξίμου
Η πίεση προς τις τράπεζες κορυφώθηκε μετά τη δήλωση του πρωθυπουργού πριν από μία εβδομάδα για την εξάντληση των περιθωρίων των ρυθμίσεων για ενήμερους δανειολήπτες.
Την ίδια ημέρα ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, είχε μια συνάντηση με τις διοικήσεις των τραπεζών από τις οποίες ζήτησε προτάσεις για πέντε θέματα: την ευνοϊκότερη ρύθμιση ενήμερων δανείων, την αύξηση των αποδόσεων των καταθέσεων, τη μείωση των προμηθειών, την αύξηση της πιστωτικής επέκτασης και της επιτάχυνσης των εγκρίσεων για τις ρυθμίσεων στον εξωδικαστικό μηχανισμό διευθέτησης οφειλών.
Πριν από τη χθεσινή συνάντηση ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους ότι η κυβέρνηση έχει κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει τις τράπεζες και τώρα θα πρέπει οι διοικήσεις τους να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Επίσης, έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει περίπτωση νέας επιδότησης δόσεων ή δανείων προκειμένου να τύχουν ευνοϊκότερης ρύθμισης, αφού κάτι τέτοιο είναι ευθύνη των τραπεζών. Στην ίδια κατεύθυνση πηγές του ΥΠΟΙΚ πριν από τη συνάντηση τόνιζαν ότι και το ισπανικό μοντέλο για ρυθμίσεις δανείων που ανακοινώθηκε πριν από λίγες μέρες δεν προβλέπει κρατική επιδότηση.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ – TheCaller Read More