Οι έντονοι ρυθμοί της καθημερινότητας αυξάνουν τα περιστατικά ημικρανίας. Για το θέμα που αφορά πολλούς ανθρώπους μίλησε στην ΕΡΤ ο Μιχάλης Βικελής, νευρολόγος και επιστημονικός σύμβουλοςΣυλλόγου Ασθενών με Ημικρανία, αποκαλύπτοντας ότι οι ασθενείς έχουν πια τα φαρκακευτικά μέσα για να αντιμετωπίζουν τις κρίσεις.
«Η ημικρανία αφορά πάρα πολλούς ανθρώπους» δήλωσε στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο νευρολόγος διευκρίνισε ότι υπάρχει γενετική προδιάθεση για την εμφάνιση της επίπονης πάθησης.
Μιλώντας για τους εξωγενούς παράγοντες που προκαλούν τις ημικρανίες τόνισε ότι «οι συνθήκες καθημερινότητας, το άγχος, ο καιρός, ο τρόπος ζωής, η διατροφή, ο ύπνος και κάποιες τροφές μπορεί να παίζουν ρόλο και αθροιστικά να πυροδοτούν κρίσεις».
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας του Συλλόγου Ασθενών με Ημικρανία, 8 στους 10 ασθενείς με ημικρανία χάνει πάνω από μία ημέρα τον μήνα από οικογενειακές υποχρεώσεις.
Ελπίδα για τους ασθενείς από τα νέα φάρμακα
Αναλύοντας τα ευρήματα της έρευνας που έκανε ο Σύλλογος Ασθενών με Ημικρανία και δείχνει ότι 8 στους 10 συμμετέχοντες χάνει πάνω από μία ημέρα τον μήνα από οικογενειακές υποχρεώσεις λόγω αδιαθεσίας, εξήγησε ότι η ζωή των ημικρανιών ανθρώπων επηρεάζεται πάρα πολύ.
«Η ημικρανία δεν είναι μια δικαιολογία, μια υπεκφυγή κάποιου ανθρώπου που δεν θέλει να συμμετάσχει σε μια δραστηριότητα, που δεν μπορεί να δουλέψει μια μέρα. Είναι μια πάθηση ιατρική και αναγκάζει τους ανθρώπους, όταν εμφανίζονται κάποιες κρίσεις να μην μπορούν να λειτουργήσουν φυσιολογικά και ήρεμα», τόνισε ο γιατρός.
Και όπως είπε η πλέον οι γιατροί μπορούν να σταματήσουν τις κρίσεις την ώρα που εμφανίζονται με μια σειρά από ειδικά αντιημικρανικά αναλγητικά λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν μιλάμε πια για τα γενικά παυσίπονα που μπορεί να βρει κανείς οπουδήποτε, αλλα για φάρμακα σχεδιασμένα που δρουν αποκλειστικά στον πόνο της ημικρανίας.
Επιπλέον, όπως δήλωσε, υπάρχουν πολλές προληπτικές θεραπείες, οι οποίες μπορεί να μην μπορούν να ξεριζώσουν την πάθηση σε κάποιον που έχει το DNA, aλλά μπορούν να μειώσουν πάρα πολύ τη συχνότητα, τη βαρύτητα, την ένταση των κρίσεων και να του δώσουν τη δυνατότητα να μην υποφέρει συχνά.
«Η λύση πρέπει να είναι ολιστική» είπε ο κ. Βικελής τονίζοντας ότι εκτός του ότι χρειάζεται να τροποποιηθεί ο τρόπος ζωής με περισσότερη άσκηση, νερό και σωστή διατροφή και κατάλληλη φαρμακευτική αντιμετώπιση.
«Είναι μια αρρώστια που αξίζει να την αντιμετωπίσει κανείς με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» ανέφερε ο κ. Βικελής επισημαίνοντας ότι τα αποτελέσματα της μελέτης του Συλλόγου Ασθενών με Ημικρανία θα παρουσιαστούν την προσεχή Παρασκευή.
Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ
www.ertnews.gr