Ένας στους 2 μερικώς εργαζόμενους και… υποαμειβόμενος δεν βγαίνει με το 4ωρο και αναζητεί πλήρη εργασία. Το πρόβλημα αφορά πρωτίστως τους νέους 30-44 ετών που θέλουν να κάνουν οικογένεια ή είναι νέοι γονείς χωρίς ιδιόκτητη κατοικία…
Επιπλέον, μόνο η απασχόληση στις υπηρεσίες επανήλθε φέτος, λόγω τουρισμού, στα επίπεδα του 2008. Στη βιομηχανία-βιοτεχνία φαίνεται ότι χάθηκαν οριστικά οι 4 στις 10 θέσεις εργασίας.
Στα συμπεράσματα αυτά καταλήγει το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ (ΙΝΕ/ΓΣΕΕ) στην ενδιάμεση Έκθεσή του για την Ελληνική Οικονομία.
Αναλύοντας τα φετινά στοιχεία για την ανεργία διαπιστώνει ότι την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου 2022 και ενώ είχε ξεκινήσει η… ενάρετος (για την οικονομία) τουριστική περίοδος «το ποσοστό απασχόλησης ήταν το δεύτερο χαμηλότερο στην ΕΕ, ενώ η συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας ήταν κατά 22,1% χαμηλότερη του μέσου όρου της Ευρωζώνης».
Η μεγαλύτερη αύξηση της απασχόλησης εντοπίζεται στον κλάδο της παροχής καταλύματος και εστίασης και ακολούθως στο εμπόριο. Επί της ουσίας ο ιδιωτικός τομέας δημιουργεί θέσεις απασχόλησης σε κλάδους που παράγουν χαμηλή προστιθέμενη αξία, είναι χαμηλής παραγωγικότητας και προσφέρουν χαμηλούς μισθούς.
Στο 2008 μόνο για τον τουρισμό
Η απασχόληση στον τριτογενή τομέα της οικονομίας έχει ανακάμψει στο επίπεδο του 2008, ενώ η απασχόληση στον δευτερογενή τομέα παραμένει κατά 38% χαμηλότερη από το 2008.
Παράλληλα, το δ’ τρίμηνο του 2021 και το α’ τρίμηνο του 2022 υπήρξε σημαντική αύξηση της ημιαπασχόλησης, η οποία περιορίστηκε το β’ τρίμηνο του 2022. Το 50% των υποαπασχολουμένων επιθυμούσε να εργαστεί με πλήρες ωράριο, αλλά δεν μπορούσε να βρει θέση πλήρους απασχόλησης. Ο κύριος όγκος των υποαπασχολούμενων είναι ηλικίας 30-44 ετών και ακολούθως 45-64 ετών.
Μετά τις αυξήσεις του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα το 2022, η Ελλάδα ανήλθε στην 11η θέση από τη 16η στην οποία βρισκόταν το 2021. Η εξέλιξη αυτή είναι θετική, ωστόσο ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα εξακολουθεί να είναι κάτω από το επίπεδο της αξιοπρεπούς διαβίωσης. Η απώλεια αγοραστικής δύναμης του κατώτατου μισθού είναι διαρκής όσο αυξάνεται το επίπεδο τιμών και επομένως θα πρέπει να υπάρξει νέα και σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού το 2023.
1 στους 4 καλύπτεται από Σύμβαση
Η προστασία των εργαζομένων στην Ελλάδα από συλλογικές συμβάσεις εργασίας είναι αξιοσημείωτα περιορισμένη. Περιορίζεται στο ¼ του εργατικού πληθυσμού. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με σχετική οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα πρέπει να αυξήσει το ποσοστό κάλυψης των συλλογικών συμβάσεων κατά 54,2 ποσοστιαίες μονάδες (σ.σ. στο 80% αναφορικά με τον ευρωπαϊκό στόχο).
Νews ieidiseis και ειδήσεις για την Οικονομία Read More