Κινέζοι ερευνητές ανακάλυψαν έναν νέο ιό στον ωκεάνιο πυθμένα του βαθύτερου σημείου της γης.
Το παθογόνο βρέθηκε σε ιζήματα πέντε μίλια κάτω από τη στάθμη της θάλασσας στην τάφρο των Μαριανών, το βαθύτερο σημείο της γης στον Ειρηνικό Ωκεανό και νότια της Ιαπωνίας.
«Όπου υπάρχει ζωή, μπορείτε να στοιχηματίσετε ότι υπάρχουν και ρυθμιστές της που λειτουργούν», δήλωσε ο Μιν Γουάνγκ, θαλάσσιος ιολόγος στο Ωκεάνιο Πανεπιστήμιο της Κίνας στο Τσινγκντάο που ηγήθηκε της έρευνας. «Οι ιοί, σε αυτή την περίπτωση».
Ο ιός είναι «βακτηριοφάγος» – και επιβιώνει μολύνοντας και αναπαράγοντας μέσα στα βακτήρια.
Τα είδη αυτά είναι συνήθως ακίνδυνα για τα ανθρώπινα κύτταρα, καθώς δεν τα αναγνωρίζουν ως θήραμά τους.
Ο ιός βρέθηκε σε ιζήματα σε βάθος 8.900 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας στην τάφρο των Μαριανών, η οποία στο χαμηλότερο σημείο της φτάνει σχεδόν τα 11003 μέτρα.
Το βακτήριο, το οποίο έχει μολυνθεί από τον ιό, βρίσκεται συνήθως σε ιζήματα βαθιά στον ωκεανό και σε υδροθερμικές οπές – ή ανοίγματα στον πυθμένα της θάλασσας που απελευθερώνουν ρεύματα θερμού νερού, σύμφωνα με την έκθεση.
«Σύμφωνα με τις καλύτερες γνώσεις μας, αυτός είναι ο βαθύτερος γνωστός απομονωμένος βακτηριοφάγος στον παγκόσμιο ωκεανό», δήλωσε ο Γουάνγκ.
Σύμφωνα με τον Γουάνγκ, η ανάλυση του γενετικού υλικού του ιού υποδηλώνει την ύπαρξη μιας οικογένειας ιών στον ωκεανό που δεν ήταν γνωστή στο παρελθόν.
Δίνει επίσης νέες πληροφορίες για τους φάγους των βαθιών θαλασσών και τις αλληλεπιδράσεις φάγου-ξενιστή, δήλωσε ο Γουάνγκ.
Ο νέος ιός ταυτοποιείται ως vB_HmeY_H4907 και η ανάλυση της ομάδας δείχνει ότι έχει παρόμοια δομή με τον ξενιστή του.
Ο ιός είναι λυσογόνος, δηλαδή εισβάλλει και πολλαπλασιάζεται στο εσωτερικό του ξενιστή και συνήθως δεν σκοτώνει το βακτηριακό κύτταρο.
Η ερευνητική ομάδα έψαξε για ιούς σε βακτηριακά στελέχη που είχαν συλλεχθεί και απομονωθεί από μια άλλη ομάδα υπό την ηγεσία του Γιου-Ζονγκ Ζανγκ, επίσης θαλάσσιο ιολόγο στο Ωκεάνιο Πανεπιστήμιο της Κίνας.
Ο Γουάνγκ δήλωσε ότι τα ευρήματα των ερευνητών οδηγούν σε νέα ερωτήματα και έρευνες γύρω από το πώς οι ιοί σε σκληρά, απομονωμένα περιβάλλοντα παραμένουν ζωντανοί και πώς συν-εξελίσσονται μαζί με τους ξενιστές τους.
Η ομάδα θέλει να συνεχίσει να διερευνά τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των ιών της βαθιάς θάλασσας και των ξενιστών τους και να αναζητήσει νέους ιούς σε άλλα ακραία μέρη.
«Τα ακραία περιβάλλοντα προσφέρουν βέλτιστες προοπτικές για την ανακάλυψη νέων ιών», δήλωσε ο Γουάνγκ.
Πηγή: dailymail.co.uk
www.ertnews.gr