Στην περίπτωσή μου δεν τέθηκε ποτέ το ερώτημα… Γνωρίζοντας τα οφέλη του μητρικού θηλασμού ήθελα να προσπαθήσω.
Ίσως και να μην τα είχα καταφέρει, εάν δεν είχα δίπλα μου τις μαίες από την τράπεζα μητρικού γάλακτος του μαιευτηρίου Έλενα, που στάθηκαν δίπλα μου και μου έδωσαν τη δύναμη να επιμείνω. Γιατί αν κάτι χρειάζεται ο μητρικός θηλασμός είναι υπομονή και επιμονή.
Επιβεβαιώνοντας την λαϊκή παροιμία “κάθε αρχή και δύσκολη”, βίωσα σε πλήρη έκταση ότι το ταξίδι του θηλασμού είναι δύσκολο. Έχει πολύ ξενύχτι. Συχνά βρίσκεσαι με ένα μωρό κρεμασμένο από πάνω σου σχεδόν 20 ώρες την ημέρα…
Αν όμως σκεφθείς τα οφέλη, αξίζει τον κόπο: Το μητρικό γάλα είναι πλούσιο σε αντισώματα, προστατεύει το βρέφος από λοιμώξεις και αλλεργίες, από διαβήτη, άσθμα και παχυσαρκία και από διάφορα άλλα χρόνια προβλήματα υγείας. Προστατεύει επίσης από το Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου (SIDS).
Το μητρικό γάλα είναι η καλύτερη τροφή που μπορεί να πάρει το βρέφος, χωνεύεται πιο εύκολα, το βρέφος εμφανίζει λιγότερα επεισόδια διάρροιας, ενώ περιέχει όλες τις βιταμίνες και τα μέταλλα που χρειάζεται το νεογνό.
Επίσης, η skin to skin επαφή του νεογνού με τη μητέρα έχει πολύ σημαντικά οφέλη τόσο για την ίδια τη μητέρα, όσο και για το παιδί της.
Παγκοσμίως, το μητρικό γάλα συστήνεται ως η μοναδική, βέλτιστη τροφή για το βρέφος μέχρι τους 6 πρώτους μήνες της ζωής του, ενώ όλες οι παιδιατρικές Ενώσεις και Ακαδημίες ενθαρρύνουν τη συνέχιση του μητρικού θηλασμού τουλάχιστον μέχρι τους 12 μήνες της ζωής του παιδιού.
Σε πρακτικό επίπεδο, μπορεί η εγκαθίδρυση του θηλασμού να θέλει προσπάθεια και επιμονή, ωστόσο στη συνέχεια, όταν ξυπνάς κατάκοπη μέσα στη νύχτα που το μωρό πεινάει, έχει και τα καλά του: Δεν χρειάζεσαι ούτε αποστειρωτές, ούτε πιπίλες, ούτε μεζούρες, ούτε μπουκάλια…
Επίσης, με τον θηλασμό δεν θα ξεμείνεις ποτέ από σκόνη… Ακόμη κι αν το πλησιέστερο φαρμακείο είναι χιλιόμετρα μακριά…
Σημαντικά είναι τα οφέλη του θηλασμού και για τη μητέρα.
Ο θηλασμός ενισχύει την αυτοπεποίθησή της μητέρας όσον αφορά στην ικανότητά της να φροντίσει το μωρό της. Επίσης, οι γυναίκες που θηλάζουν χάνουν γρηγορότερα τα κιλά της εγκυμοσύνης, έχουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, αλλά και εμφάνισης διαβήτη, υπέρτασης και καρδιαγγειακών παθήσεων.
Με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού στο ερώτημα “να θηλάσω ή να μην θηλάσω”, όλα κλίνουν προς την πρώτη επιλογή.
ΥΓΕΙΑ – TheCaller Read More