Νηστίσιμοι κουραμπιέδες με λάδι, χωρίς αυγό και βούτυρο αλλά τραγανοί κι αφράτοι. Ιδανικοί για νηστεία!
Υλικά
2 φλ. ζάχαρη
1/2 φλ. λευκό ξηρό κρασί
1/4 φλ. κονιάκ
1/4 φλ. λικέρ μαστίχα
3 φλ. ηλιέλαιο (ή μισό μισό με λιωμένη φυτίνη)
1 κ.γλ. σόδα μαγειρικής
2-3 πρέζες μοσχοκάρυδο
2 δάκρυα μαστίχας τριμμένα
1 πρέζα αλάτι
9 φλ. αλεύρι γ.ο.χ. (περίπου)
1 φλ. ψιλοκομμένο καβουρδισμένο αμύγδαλο
άχνη και βανίλια για το άχνισμα
λίγο ανθόνερο (προαιρετικά)
Για τους κουραμπιέδες με λάδι
Βάζουμε πρώτα στον κάδο του μίξερ ή σε ένα μπολ, τη ζάχαρη, το κρασί, το κονιάκ, το λικέρ, το λάδι, τη σόδα, το αλάτι, το μοσχοκάρυδο και την μαστίχα.
Για να μοσχοβολάνε οι κουραμπιέδες, αντί για κονιάκ μπορείτε να βάλετε ούζο.
Με το σύρμα ανακατεύουμε να διαλυθεί η ζάχαρη.
Προσθέτουμε το κοσκινισμένο αλεύρι, μέχρι να γίνει η ζύμη μαλακιά, εύπλαστη και αρκετά λαδερή.
Τέλος ρίχνουμε το αμύγδαλο κι απαλά ζυμώνουμε να το πάρει μέσα η ζύμη.
Μην παιδέψετε πολύ την ζύμη για να βγουν οι νηστίσιμοι κουραμπιέδες με λάδι τριφτοί και αφράτοι.
Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη για 30 λεπτά.
Μετά, παίρνουμε κομμάτια ζύμης όσο ένα καρύδι και πλάθουμε κουραμπιέδες.
Τους αραδιάζουμε σε λαμαρίνα. Δεν χρειάζεται λάδωμα η λαμαρίνα γιατί η ζύμη είναι αρκετά λαδερή.
Όταν πλάσουμε όλους τους νηστίσιμους κουραμπιέδες και τους βάλουμε σε λαμαρίνες, τους ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160 με 170°C στον αέρα, για περίπου 30 λεπτά να φουσκώσουν και να ροδίσουν.
Κατά την διάρκεια του ψησίματος ανεβοκατεβάζουμε τις λαμαρίνες ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα και να ροδίσουν καλά πάνω-κάτω και γύρω-γύρω.
Οι νηστίσιμοι κουραμπιέδες με λάδι, όταν ροδίσουν καλά, αρχίσουν και σκάνε στην επιφάνεια και μοσχομυρίζει η κουζίνα, τότε είναι έτοιμοι.
Αχνιστούς τους βγάζουμε στον πάγκο.
Αν σας αρέσει το ανθόνερο, ραντίζετε τους με λίγες σταγόνες έτσι όπως βγαίνουν καυτοί από τον φούρνο.
Αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και τους αχνίζουμε με μπόλικη άχνη κοσκινισμένη μαζί με λίγη κανέλα.
Πηγή: argiro.gr
ΣΥΝΤΑΓΕΣ – TheCaller Read More