Μία παραδοσιακή συνταγή για τις μέρες των Χριστουγέννων που την φτιάχνουν κυρίως στις περιοχές της Ηπείρου. Η βλάχικη μακαρονόπιτα είναι τόσο εύκολη καθώς χρειάζεστε απλά υλικά και λίγο χρόνο προετοιμασίας.
Υλικά
Για τη μακαρονόπιτα
1 πακέτο φύλλο κρούστας
1 πακέτο μακαρόνια για παστίτσιο
2 κ.σ. βούτυρο
5 αυγά
1 γιαούρτι των 200 γραµ.
2½ φλ. γάλα
500-600 γρ. φέτα
αλάτι, πιπέρι
1/2 φλ. ελαιόλαδο για τα φύλλα
Για την χωριάτικη μακαρονόπιτα
Πρώτα βράζουμε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό για 10 λεπτά.
Τα στραγγίζουμε καλά και τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα.
Ρίχνουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε να λιώσει όσο ακόμα τα μακαρόνια είναι ζεστά.
Αφήνουμε τα μακαρόνια να κρυώσουν για λίγο.
Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάμε τα αυγά με το γιαούρτι.
Προσθέτουμε το γάλα και το τυρί σε τρίμματα.
Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και περιχύνουμε τα μακαρόνια στην κατσαρόλα.
Ανακατεύουμε να κρεμώσουν γύρω γύρω τα μακαρόνια.
Σε βαθύ ταψί 36 ή 38 εκ. στρώνουμε τα έξι φύλλα λαδώνοντας τα ενδιάμεσα.
Αδειάζουμε τη γέμιση της μακαρονόπιτας και ισιώνουμε την επιφάνεια με ένα κουτάλι.
Σκεπάζουμε τη βλάχικη πίτα με τα υπόλοιπα φύλλα λαδώνοντας τα ενδιάμεσα.
Γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων στρίβοντάς τα σε κόθρο περιμετρικά.
Χαράζουμε την επιφάνεια της μακαρονόπιτας σε κομμάτια.
Ραντίζουμε όλη την επιφάνεια με λίγο ελαιόλαδο.
Πεταχτά με τα δάχτυλα ραντίζουμε την επιφάνεια της μακαρονόπιτας με λίγο νερό.
Ψήνουμε την μακαρονόπιτα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 1 ώρα μέχρι να ροδίσει καλά.
Η μακαρονόπιτα βγαίνει φουσκωτή σαν σουφλέ από το φούρνο. Πρέπει να κρυώσει λίγο και μετά να την κόψετε σε κομμάτια.
Μυστικά
Η βλάχικη πίτα ή βλάχικη μακαρονόπιτα είναι μια παραδοσιακή συνταγή που γίνεται τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά στο βλάχικο τραπέζι. Με απλά υλικά, μακαρόνια, τυρί, αυγά και γάλα, είναι χορταστική και πολύ εύκολη.
Παραδοσιακά, ζυμώνουν χωριάτικο φύλλο. Μπορείτε να φτιάξετε την μακαρονόπιτα με ό,τι φύλλο προτιμάτε. Παραδοσιακό χωριάτικο φύλλο, ή φύλλο κρούστας για πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα στο γιορτινό τραπέζι.
Τα μακαρόνια πρέπει να κρυώσουν λίγο και μετά να προσθέσετε μέσα τα υγρά υλικά και τα τυριά.
Φροντίστε να χαράξετε μόνο τα πάνω φύλλα στην επιφάνεια της πίτας ώστε να μην τρέξουν τα υγρά υλικά και τα τυριά στα πλαϊνά του ταψιού.
Η μακαρονόπιτα μπορεί να ψηθεί και στον αέρα, στη μεσαία σχάρα στους 160-170°C μέχρι να ροδίσει καλά.
Είναι μια πίτα που σερβίρεται ζεστή σαν φαγητό ή σε θερμοκρασία δωματίου αν κάνετε μπουφέ.
Η μακαρονόπιτα όταν ψήνεται φουσκώνει όπως το σουφλέ.
Όσο είναι ζεστή η καρδιά της τρέμει αλλά όταν κρυώσει λίγο, κόβεται εύκολα σε χορταστικά κομμάτια.
Μπορείτε να ετοιμάσετε τη μακαρονόπιτα από την προηγούμενη ημέρα και αφού κρυώσει η γέμιση και σκεπάσετε την πίτα, θα την καλύψετε με μεμβράνη και θα την αφήσετε στο ψυγείο. Είναι καλό να βγει στο τραπέζι 30′ αφού ψηθεί ώστε να έχει σταθεροποιηθεί το εσωτερικό της.
Πηγή: argiro.gr
ΣΥΝΤΑΓΕΣ – TheCaller Read More