Ο Burak Özügergin ολοκλήρωσε τη θητεία του ως Πρεσβευτής της Τουρκικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, πριν λίγες μέρες, επιστρέφοντας στην Άγκυρα μετά από τέσσερα χρόνια. Η παραμονή του στην Αθήνα συνέπεσε με την αλλαγή του ενοίκου στο Μέγαρο Μαξίμου, την αύξηση της έντασης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, αλλά και τα περιοριστικά μέτρα λόγω τα πανδημίας του κορονοϊού.
Έμπειρος διπλωμάτης, σε πόστα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για την Άγκυρα, αλλά και στην διαπραγματευτική ομάδα για το Κυπριακό, ο Burak Özügergin αφήνει τη θέση του στον Çağatay Erciyes, άλλον έναν έμπειρο διπλωμάτη με σπουδές στο Δίκαιο της Θάλασσας ο οποίος θα έρθει στην Αθήνα στα τέλη του Ιανουαρίου, σύμφωνα με πληροφορίες.
Ο τέως πλέον Πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα Burak Özügergin, μίλησε αποκλειστικά στο iEidiseis, για τα τέσσερα χρόνια που πέρασε στην Ελλάδα, με όλες τις δυσκολίες αυτών των χρόνων. Με χιούμορ και μηνύματα απάντησε στις ερωτήσεις, προτρέποντας στο τέλος σε Τούρκους και Έλληνες να επισκεφτούν Ελλάδα και Τουρκία αντίστοιχα. Το γιατί το εξηγεί στο τέλος.
Βέβαια, δεν παρέλειψε διακριτικά και διπλωματικά να αναφερθεί στα ελληνοτουρκικά προτρέποντας να εστιαστούν οι προσπάθειες στις λύσεις και όχι στα προβλήματα.
Κύριε Πρέσβη, μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια στην Ελλάδα, ως Πρέσβης της Δημοκρατίας της Τουρκίας έχετε γίνει πιο σοφός διπλωματικά;
Δεν μπορώ πραγματικά να πω ότι είμαι σοφότερος από τη στιγμή που πάτησα το πόδι μου στην Ελλάδα πριν από τέσσερα χρόνια, αλλά είμαι σίγουρα μεγαλύτερος!
Η θητεία σας στην Αθήνα συνέπεσε με την αύξηση των εντάσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή κατά τη διάρκεια της παραμονής σας στην Ελλάδα;
Είναι δύσκολο να προσδιορίσω μια ακριβή στιγμή, αλλά μπορώ να πω ότι η πιο δύσκολη περίοδος για μένα ήταν όταν είχαμε τα lockdowns. Δεν μπορώ να κάνω τη δουλειά μου αν δεν είμαι εκεί έξω, να μιλάω με τους ανθρώπους, ακόμα και να διαφωνώ μαζί τους.
Υπήρξε κάποια στιγμή που αισθανθήκατε ότι υπήρχε ελπίδα για εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών;
Ένας διπλωμάτης δεν είναι διπλωμάτης αν δεν έχει πάντα ελπίδα!
Κύριε Πρέσβη με το χέρι στην καρδιά, πόσο δύσκολο είναι για την Αθήνα και την Άγκυρα να «τα βρουν»; Τι πρέπει να γίνει κατά τη γνώμη σας;
Η απάντηση σε αυτό εξαρτάται από το αν είστε άνθρωπος που βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο ή μισοάδειο. Νομίζω ότι γνωρίζετε τον τύπο μου από την απάντησή μου στην προηγούμενη ερώτηση!
Όσον αφορά το τι πρέπει να γίνει, θα έλεγα να εστιάσουμε στις λύσεις και όχι στα προβλήματα. Με αυτόν τον τρόπο, δεν θα χρειαζόταν να προσπαθούμε τόσο πολύ να πείσουμε ο ένας τον άλλον για την ορθότητα των θέσεών μας.
Πιστεύετε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία διαμορφώνει ένα νέο πλαίσιο στις διεθνείς σχέσεις; Θα μπορούσε το νέο τοπίο να βοηθήσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις;
Είναι μια τρομερή τραγωδία και πρέπει όλοι να διδαχθούμε από αυτήν. Αλλά πρώτα πρέπει να τη σταματήσουμε.
Τέλος, θα ήθελα να μου πείτε πώς θα περιγράφατε την Ελλάδα και τους Έλληνες σε έναν φίλο σας στην Τουρκία;
Θα του έλεγα να πάει στην Ελλάδα. Δοκίμασε το φαγητό, ανακάλυψε το τοπίο, γνώρισε τους ανθρώπους και θα βρεις την ομορφιά σε όλα αυτά. Μην πιστεύεις αυτά που διαβάζεις στις εφημερίδες. Πήγαινε και κοίταξε γύρω σου, αν δεν βρεις το δικό σου σωσία, σίγουρα θα δεις κάποιον που μοιάζει με κάποιον συγγενή σου!
Τώρα που το σκέφτομαι, την ίδια συμβουλή θα έδινα και στους Έλληνες!
ΠΟΛΙΤΙΚΗ Read More