Ο χειμώνας που τελειώνει στην Ευρώπη κατέχει τη δεύτερη θέση στην κατάταξη των θερμότερων χειμώνων στην ιστορία των μετεωρολογικών μετρήσεων. Αυτή η εξέλιξη εγκυμονεί κινδύνους για τη γεωργία και την άγρια ζωή, λένε οι ειδικοί της περιβαλλοντικής πολιτικής.
Η μέση θερμοκρασία που καταγράφηκε στην Ευρώπη μεταξύ Δεκεμβρίου 2022 και Φεβρουαρίου 2023 ήταν 1,4 βαθμούς Κελσίου πάνω από τη μέση θερμοκρασία που καταγράφηκε την ίδια περίοδο μεταξύ 1991 και 2020 στο βόρειο ημισφαίριο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus (C3S), και την Ε.Ε, σύμφωνα το Reuters.
Αυτό το αποτέλεσμα τοποθετεί την τρέχουσα ψυχρή περίοδο στη δεύτερη θέση στην κατάταξη των θερμότερων χειμώνων στην Ευρώπη στην ιστορία των μετεωρολογικών μετρήσεων, ξεπερνώντας μόνο τον χειμώνα της σεζόν 2019-2020.
Η Ευρώπη βίωσε πρόσφατα ένα ισχυρό κύμα καύσωνα στα τέλη Δεκεμβρίου και αρχές Ιανουαρίου, όταν καταγράφηκαν θερμοκρασίες ρεκόρ σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες από τη Γαλλία μέχρι την Ουγγαρία, αναγκάζοντας πολλά χιονοδρομικά κέντρα να κλείσουν λόγω έλλειψης χιονιού.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε στις 2 Ιανουαρίου ότι εκατοντάδες ρεκόρ θερμοκρασίας καταρρίφθηκαν σε ολόκληρη την ήπειρο, συμπεριλαμβανομένης της ελβετικής πόλης Altdorf, όπου καταγράφηκε η τιμή των 19,2 βαθμών Κελσίου, η οποία κατέρριψε το παλιό ρεκόρ, που χρονολογείται από το 1864.
Σύμφωνα με C3S, οι θερμοκρασίες ήταν ιδιαίτερα υψηλές στην ανατολική Ευρώπη και στις βόρειες περιοχές των βορειοευρωπαϊκών χωρών. Ενώ οι θερμοκρασίες στην Ευρώπη ήταν γενικά πάνω από τις κανονικές, ορισμένες περιοχές εξακολουθούσαν να καταγράφουν θερμοκρασίες κάτω του μέσου όρου, συμπεριλαμβανομένων περιοχών στη Ρωσία και τη Γροιλανδία. Οι επιστήμονες λένε ότι οι χειμώνες στην Ευρώπη γίνονται θερμότεροι ως αποτέλεσμα της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας, ένα φαινόμενο που προκαλείται από την κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τον άνθρωπο.
Ο ασυνήθιστα ήπιος χειμώνας πρόσφερε μια σύντομη στιγμή ανακούφισης για τις κυβερνήσεις που παλεύουν με τις αυξανόμενες τιμές του φυσικού αερίου μετά τη μείωση των προμηθειών καυσίμων στην Ευρώπη από τη Ρωσία πέρυσι, καθώς οι υψηλότερες θερμοκρασίες μείωσαν τη ζήτηση για φυσικό αέριο θέρμανσης σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
Όμως οι υψηλές θερμοκρασίες δημιουργούν κινδύνους για τα άγρια ζώα και τη γεωργία. Η άνοδος της θερμοκρασίας το χειμώνα μπορεί να προκαλέσει τα φυτά να ξεκινήσουν έναν νέο κύκλο ανάπτυξης και να αναγκάσουν τα ζώα να βγουν από τη χειμερία νάρκη πρόωρα, καθιστώντας τα ευάλωτα στο θάνατο από όψιμους παγετούς.
Η Tilly Collins, αναπληρώτρια διευθύντρια του Κέντρου Περιβαλλοντικής Πολιτικής στο Imperial College του Λονδίνου, πιστεύει ότι λόγω της κλιματικής αλλαγής, τα φυτά και τα ζώα δυσκολεύονται να μεταναστεύσουν σε άλλες περιοχές για να διατηρήσουν την ιδανική τους θερμοκρασία. «Για είδη με μικρούς πληθυσμούς ή περιορισμένες περιοχές, αυτό μπορεί πολύ εύκολα να τα βάλει σε τροχιά εξαφάνισης», προειδοποίησε. Τα δεδομένα από το πρόγραμμα Copernicus επισήμαναν επίσης άλλα ακραία κλιματικά φαινόμενα , συμπεριλαμβανομένου του θαλάσσιου πάγου στα ανοιχτά της Ανταρκτικής, που τον περασμένο μήνα έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο που καταγράφηκε ποτέ για τον Φεβρουάριο στην 45χρονη ιστορία των δορυφορικών παρατηρήσεων.
«Αυτές οι συνθήκες που σχετίζονται με τη μείωση του θαλάσσιου πάγου μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στη σταθερότητα του στρώματος πάγου της Ανταρκτικής και τελικά στην παγκόσμια άνοδο της στάθμης της θάλασσας», δήλωσε η αναπληρώτρια διευθύντρια του C3S, Samantha Burgess.
Πηγή : digi24.ro
Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου
www.ertnews.gr